Čistopis z vidnimi spremembami

Čistopisu je dodan prikaz, kjer imate spremembe vidne. Kliknite spodaj pod nazivom predpisa na zavihek "Spremembe".

Izberi paket

Čistopis z lažjim branjem členov

V posebnem prikazu čistopisa lahko besedilo sklicevanih členov berete že znotraj osnovnega člena. Kliknite spodaj pod nazivom predpisa na zavihek "Čistopis".

Izberi paket

Pri členih imate pojasnila

Če obstaja pojasnilo člena, ga dobite že pri njem. Imate več kot 2500 pojasnil FURS, ministrstev in strokovnjakov. Za prikaz pojasnil, kliknite na ikono desno poleg člena.

Izberi paket

Dodano imate kazalo predpisa

S kazalom lažje vidite strukturo predpisa in navigirate po njem.
Za prikaz kazala kliknite spodaj na "Kazalo".

Izberi paket

Lažje branje členov

"Branje člen v členu" vam v čistopisu omogoča branje besedila sklicevanih členov že znotraj osnovnega člena.

Izberi paket

POZOR: to ni najnovejša različica besedila

Zakon o prevozih v cestnem prometu (ZPCP-2)

RAZNO -

Velja od: V uporabi od: Objavljeno:

Spremembe - samo spremenjeni členi

    1. Kazalo
57. člen
( določitev cene avtotaksi prevoza)
(1) Cena za avtotaksi prevoz se določi s taksimetrom ali elektronsko aplikacijo iz a57.a člena tega zakona.
(2) Taksimeter mora biti pregledan v skladu s predpisi, ki urejajo meroslovje. Taksimeter ter obvestilo o tarifi prevoznika morata biti nameščena tako, da sta vidna uporabnikom prevoza.
(3) Taksimeter se mora uporabljati v skladu z njegovim namenom, in sicer tako, da je za posameznega potnika ali skupino potnikov, ki potuje na isti relaciji, vključen od začetka do konca vožnje in se cena prevoza izračuna na osnovi prevožene razdalje in pretečenega časa v skladu z izbrano tarifo.
a57.a člen
(elektronska aplikacija)
(1) Elektronska aplikacija mora potnika pred začetkom vožnje seznaniti s predvideno potjo do cilja, najvišjo možno ceno vožnje, modelom in registrsko označbo vozila.
(2) Potnik mora biti pred začetkom vožnje seznanjen s splošnimi pogoji uporabe elektronske aplikacije, ki morajo biti tudi javno dostopni na spletu.
(3) Elektronska aplikacija mora potniku med vožnjo omogočiti spremljanje podatkov o poteku poti, predvidenem času prihoda in o prevozniku.
(4) Po opravljenem prevozu mora elektronska aplikacija posredovati potrdilo na potnikovo elektronsko napravo, ki vsebuje podatke o vožnji in sicer lokacijo vstopa, izstopa, potek vožnje, razdaljo, datum, čas trajanja vožnje in ceno prevoza, vključno s podatki o prevozniku.
(5) Elektronska aplikacija mora potniku omogočati vpogled v zgodovino njegovih voženj.
(6) Imetnik elektronske aplikacije mora hraniti podatke iz četrtega odstavka tega člena deset let od dneva izdaje potrdila.
(7) Imetnik elektronske aplikacije mora na zahtevo finančne uprave zagotoviti brezplačni neposredni spletni dostop do podatkov iz četrtega odstavka tega člena.
(8) Strojna in programska oprema elektronske aplikacije mora ustrezati zahtevam iz osmega in devetega odstavka 38. člena Zakona o davčnem postopku (Uradni list RS, št. 13/11 – uradno prečiščeno besedilo, 32/12, 94/12, 101/13 – ZDavNepr, 111/13, 22/14 – odl. US, 25/14 – ZFU, 40/14 – ZIN-B, 90/14, 91/15, 63/16, 69/17, 13/18 – ZJF-H, 36/19, 66/19, 145/20 – odl. US in 203/20 – ZIUPOPDVE).
1.1.7. Najem vozila z voznikom
57.c člen
(najem vozila z voznikom)
(1) Najem vozila z voznikom se izvaja kot prevoz potnika ali skupine potnikov z vozilom, ki ima poleg voznikovega sedeža največ osem sedežev, na določeni relaciji, za vnaprej določeno prevoznino.
(2) Najem vozila z voznikom se opravlja na podlagi dovoljenja, ki ga izda občina ali več občin skupaj, če je taka obveznost uvedena s predpisom take občine oziroma občin. Prevoznik ne sme prevzemati potnikov v občini, v kateri nima veljavnega dovoljenja, če je občina uvedla dovoljenja za najem vozila z voznikom, lahko pa jih vanjo pripelje.
(3) Prevoze iz prvega odstavka tega člena lahko izvajajo osebe, ki:
– imajo licenco za prevoz potnikov ali licenco za avtotaksi prevoze,
– imajo veljavno dovoljenje iz prejšnjega odstavka.
(4) Občine lahko predpišejo standarde kakovosti izvajanja storitev prevozov (npr. videz, vrsta pogona, stopnja izpusta po EURO, izpust CO2, starost in oprema vozila), pri čemer ne smejo določati takih standardov glede videza in opreme vozila, ki bi onemogočali, da prevoznik pridobi dovoljenje tudi v drugi občini.
(5) Med izvajanjem prevoza mora imeti prevoznik v vozilu dokument, iz katerega morajo biti razvidni relacija in cena prevoza, prevoznik ter datum in ura prevoza. Za prevoze, ki se izvajajo z elektronsko aplikacijo, zadostuje, da ima prevoznik namesto dokumenta možnost izpisa oziroma prikaza iz elektronske aplikacije iz a57.a člena tega zakona.
(6) Za prevoze, ki se izvajajo z elektronsko aplikacijo, se za sklepanje prevoznih pogodb, uporablja aplikacija, ki izpolnjuje pogoje iz a57.a člena tega zakona.
(7) V občinah, ki niso uvedle dovoljenja za izvajanje prevozov z najemom vozila z voznikom, se ti prevozi opravljajo na podlagi licence za prevoze ali avtotaksi prevoze.
131.č člen
(prekrški)
(1) Z globo od 400 do 1.500 eurov se za prekršek kaznuje pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, ki je imetnik elektronske aplikacije iz a57.a člena tega zakona, če:
– uporablja elektronsko aplikacijo in ne zagotavlja, da ta deluje (a57.a člen tega zakona);
– potnik ni pred začetkom vožnje seznanjen s splošnimi pogoji uporabe elektronske aplikacije ali ti splošni pogoji niso javno dostopni na spletu (drugi odstavek a57.a člena tega zakona);
– ne izda potrdila s podatki o vožnji ali na potrdilu ni vseh zahtevanih podatkov (četrti odstavek a57.a člena tega zakona);
– potniku ne omogoči vpogleda v podatke o njegovih preteklih vožnjah (peti odstavek a57.a člena tega zakona).
(2) Z globo od 250 do 500 eurov se za prekršek iz prejšnjega odstavka kaznuje odgovorna oseba pravne osebe ali odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika oziroma posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost.
(3) Z globo od 800 do 3.000 eurov se za prekršek kaznuje pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, ki je imetnik elektronske aplikacije iz a57.a člena tega zakona, če ne hrani podatkov iz četrtega odstavka a57.a člena tega zakona deset let od dneva izdaje potrdila o vožnji (šesti odstavek a57.a člena tega zakona).
(4) Z globo od 500 do 1.500 eurov se za prekršek iz prejšnjega odstavka kaznuje odgovorna oseba pravne osebe ali odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika oziroma posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost.
(5) Z globo od 5.000 do 20.000 eurov se za prekršek kaznuje pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, ki je imetnik elektronske aplikacije iz a57.a člena tega zakona, če:
– finančni upravi ne omogoči brezplačnega neposrednega on-line dostopa do podatkov aplikacije iz četrtega odstavka a57.a člena tega zakona za potrebe finančnega nadzora (sedmi odstavek a57.a člena tega zakona);
– strojna in programska oprema elektronske aplikacije ne ustrezata zahtevam iz osmega odstavka a57.a člena tega zakona (osmi odstavek a57.a člena tega zakona).
(6) Z globo od 1.000 do 2.000 eurov se za prekršek iz prejšnjega odstavka kaznuje odgovorna oseba pravne osebe ali odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika oziroma posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost.
Povezane vsebine

Zastavite nam vprašanje

Vprašanja so na voljo le prijavljenim uporabnikom.
Napaka pri pošiljanju vprašanja.
Vprašanje lahko zastavijo samo prijavljeni uporabniki.
Vprašanje je prekratko.
Obogatite vprašanje z dodatnimi informacijami. Hvala!
Presegli ste kvoto vprašanj.
V trenutnem naročniškem obdobju ste porabili vsa vprašanja. Za dodatno svetovanje nas kontaktirajte.
Pri svetovanju zagotavljamo diskretnost in anonimnost.
Zahvaljujemo se za poslano vprašanje.
Potrudili se bomo, da vam odgovorimo čimprej!