Najnovejša različica člena

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji

5. člen

COVID-19 -

Velja od: V uporabi od: Objavljeno:

Objavljeno v:

5. člen

(1) Opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v gostinskih obratih je dovoljeno od 7. do 19. ure pod pogoji iz prejšnjega in tega člena.

(2) Ne glede na prejšnji odstavek časovna omejitev opravljanja dejavnosti ne velja za dejavnost priprave in dostave jedi in pijač v sobe oziroma druge oblike nastanitvenih enot v nastanitvenih obratih (sobna strežba) ter za osebni prevzem jedi in pijač.

(3) Gostje morajo zapustiti gostinske obrate najpozneje v 30 minutah po koncu dovoljenega opravljanja gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač.

(4) Opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v gostinskih obratih je dovoljeno le za mizami (sedeča postrežba) in ob upoštevanju razdalje med osebami najmanj 1,5 metra in najmanj 3 metre med robovi miz. Za eno mizo lahko sedijo največ 4 osebe.

(5) Potrebno je zagotoviti odstranitev oziroma prilagoditev uporabe predmetov v skupni uporabi (npr. solnice, sladkor, začimbe, jedilni listi, igrače) tako, da se jih ne bo zaporedoma dotikalo več gostov.

(6) Največje število oseb, ki so lahko hkrati v gostinskem obratu, se izračuna glede na velikost dela gostinskega obrata, ki lahko obratuje v skladu z določbami prejšnjega člena, in z upoštevanjem pogojev iz četrtega odstavka tega člena ter mora biti vidno prikazano ob vstopu v gostinski prostor, kjer se izvaja gostinska dejavnost strežbe jedi in pijač.

(7) Potrebno je zagotoviti razkuževanje rok za goste pred vstopom in ob izstopu v gostinski prostor, kjer se izvaja gostinska dejavnost strežbe jedi in pijač, ter redno razkuževanje miz pred menjavo gostov za mizo. Zaposleni in gostje morajo ves čas imeti nameščene maske, razen ko sedijo pri mizi. Za uporabo toaletnih prostorov gostinskega obrata, ki imajo na vidnem mestu poleg mila tudi ustrezno razkužilo, je potrebno nositi masko.

(8) Pri opravljanju gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v gostinskih obratih se upoštevajo vsa higienska priporočila NIJZ pri izvajanju gostinske dejavnosti za preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2.

(9) Ponujanje in prodajanje blaga in storitev iz prejšnjega člena potrošnikom je dovoljeno le pod pogojem, da zaposleni, ki izvajajo ponujanje in prodajanje blaga in storitev iz prejšnjega člena, enkrat tedensko izvedejo testiranje na virus SARS-CoV-2 s testom HAG ali s testom PCR, pri čemer lahko ponujanje in prodajanje blaga in storitev iz prejšnjega člena opravljajo le zaposleni, ki imajo negativni rezultat testa.

  1. Osebam testiranja ni treba opraviti, če imajo:
  1. dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazujejo, da je od prejema:

− drugega odmerka cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni, COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology najmanj 14 dni, CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech najmanj 14 dni ali COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm najmanj 14 dni,

− prvega odmerka cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca ali Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca preteklo najmanj 21 dni,

− odmerka cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag preteklo najmanj 14 dni;

  1. dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, razen, če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali
  2. potrdilo zdravnika, da so prebolele COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.
  1. Dokazila o testiranju iz devetega in prejšnjega odstavka se upoštevajo, če so bila izdana v državah članicah Evropske unije, državah članicah schengenskega območja, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike.
Povezane vsebine