Čistopis z vidnimi spremembami

Čistopisu je dodan prikaz, kjer imate spremembe vidne. Kliknite spodaj pod nazivom predpisa na zavihek "Spremembe".

Izberi paket

Čistopis z lažjim branjem členov

V posebnem prikazu čistopisa lahko besedilo sklicevanih členov berete že znotraj osnovnega člena. Kliknite spodaj pod nazivom predpisa na zavihek "Čistopis".

Izberi paket

Pri členih imate pojasnila

Če obstaja pojasnilo člena, ga dobite že pri njem. Imate več kot 2500 pojasnil FURS, ministrstev in strokovnjakov. Za prikaz pojasnil, kliknite na ikono desno poleg člena.

Izberi paket

Dodano imate kazalo predpisa

S kazalom lažje vidite strukturo predpisa in navigirate po njem.
Za prikaz kazala kliknite spodaj na "Kazalo".

Izberi paket

Lažje branje členov

"Branje člen v členu" vam v čistopisu omogoča branje besedila sklicevanih členov že znotraj osnovnega člena.

Izberi paket

Najnovejša različica besedila

Pravilnik o načinu vodenja registra neposrednih in posrednih uporabnikov državnega in občinskih proračunov ter postopkih odpiranja in zapiranja računov

PLAČILNI PROMET IN POROČANJE BANKI SLOVENIJE -

Velja od: V uporabi od: Objavljeno:

Objavljeno v:

    1. Kazalo
I. SPLOŠNE DOLOČBE

(1) Ta pravilnik določa način vodenja registra neposrednih in posrednih uporabnikov državnega in občinskih proračunov (v nadaljnjem besedilu: proračunski uporabniki), proračunov, upravljavcev sredstev sistema enotnega zakladniškega računa (v nadaljnjem besedilu: upravljavec) in nadzornikov transakcij javnofinančnih prihodkov (v nadaljnjem besedilu: register) pri Upravi Republike Slovenije za javna plačila (v nadaljnjem besedilu: UJP).

(2) Ta pravilnik določa tudi postopke odpiranja in zapiranja računov neposrednih in posrednih proračunskih uporabnikov ter nosilcev javnih pooblastil, kadar na podlagi le-teh nadzirajo javnofinančne prihodke (v nadaljnjem besedilu: nadzornik).

(1) Posamezni izrazi, uporabljeni v tem pravilniku, imajo naslednji pomen:

  • prejemnik sredstev je proračunski uporabnik, kateremu bodo sredstva obveznih dajatev in drugih javnofinančnih prihodkov razporejena;
  • uporabnik računa je proračunski uporabnik, ki mu imetnik računa dovoli razpolaganje s sredstvi preko tega računa;
  • uporabnik javnofinančnih sredstev je državni in občinski organ ali organizacija ter pravna oseba, ki izpolnjuje pogoje iz predpisa, ki ureja določitev neposrednih in posrednih uporabnikov državnega in občinskih proračunov.

(2) Ostali izrazi, uporabljeni v tem pravilniku, imajo enak pomen kot v Zakonu o opravljanju plačilnih storitev za proračunske uporabnike (Uradni list RS, št. 77/16; v nadaljnjem besedilu: ZOPSPU-1).

II. VSEBINA REGISTRA

(1) Pri identifikaciji proračunskega uporabnika iz prve alineje drugega odstavka 14. člena ZOPSPU-1 podatek naslov vsebuje še naslednje podatke: statistično regijo, občino, naselje, ulico, hišno številko, poštno številko in pošto.

(2) Pri podatkih o obveznostih za poročanje iz devete alineje drugega odstavka 14. člena ZOPSPU-1 se v registru vodijo podatki, ki označujejo kateri proračunski uporabniki so zavezani v skladu z zakonom oddati posamezno vrsto poročila (oznaka DA ali NE za posamezno vrsto poročila). Ta poročila so:

  1. Premoženjska bilanca v skladu z zakonom, ki ureja javne finance;
  2. Letna poročila v skladu z zakonom, ki ureja računovodstvo.

(3) Podatke iz prejšnjega odstavka za premoženjsko bilanco in za letna poročila, vezana na neposredne uporabnike državnega proračuna, UJP sporoča ministrstvu za finance.

(4) Podatke iz drugega odstavka tega člena za premoženjsko bilanco in za letna poročila, vezana na občino oziroma posredne uporabnike občinskega proračuna, UJP sporoča občina. Podatke iz drugega odstavka tega člena za premoženjsko bilanco in za letna poročila, vezana na posredne proračunske uporabnike državnega proračuna, UJP sporoča pristojno resorno ministrstvo.

(5) Zavezanci iz prejšnjih dveh odstavkov UJP posredujejo podatke oziroma spremembe podatkov najpozneje do 31. decembra tekočega leta, na obrazcu, ki ga na svoji spletni strani objavi UJP.

(6) Pri podatkih za obveščanje o plačilnih transakcijah in stanju na računih iz druge alineje sedmega odstavka 14. člena ZOPSPU-1 se pri naslovih prejemnikov obvestil zapiše tudi podatek o elektronskem naslovu prejemnika.

III. NAČIN VODENJA REGISTRA

(1) UJP vodi in dnevno posodablja register na podlagi podatkov, predloženih s strani proračunskih uporabnikov oziroma njihovih ustanoviteljev, na podlagi dokumentov, ki so objavljeni v Uradnem listu Republike Slovenije, ter dokumentov, ki jih pridobi iz Poslovnega registra Slovenije.

(2) Podatke za identifikacijo proračuna oziroma zakladnice ter podatke o upravljavcu in podatke o pripadnosti sistemu enotnega zakladniškega računa (v nadaljnjem besedilu: EZR) določi UJP na podlagi zakona ali drugega ustanovitvenega akta objavljenega v Uradnem listu Republike Slovenije.

(3) Podatke o skupini za upravljanje denarnih sredstev sistema EZR, številki računa za pripis obresti, oznaki za vloge in oznaki za posojila zagotavlja upravljavec države, oziroma upravljavec občine. Podatek o plačni skupini pa ministrstvo, pristojno za sistem plač v javnem sektorju. Ti podatki so zagotovljeni najkasneje v deset dneh po vzpostavitvi delovanja proračuna oziroma najkasneje v deset dneh po sklenitvi pogodbe z Banko Slovenije o vodenju EZR.

(4) UJP je dolžen preverjati pravilnost predloženih podatkov ter zagotoviti pravilno in pravočasno vpisovanje podatkov ter evidentiranje vseh sprememb v register.

(5) UJP vpiše podatke v register, če so za vpis izpolnjeni pogoji iz predpisa, ki ureja določitev neposrednih in posrednih uporabnikov državnega in občinskih proračunov.

UJP vpiše podatke v register takoj po ugotovitvi izpolnitve pogojev za vpis v skladu z drugim odstavkom 7. člena tega pravilnika. Morebitne manjkajoče podatke iz nabora podatkov, ki so predpisani z vsebino registra oziroma njihove spremembe, pa najkasneje naslednji delovni dan po prejemu.

(1) Predstojnik UJP v posebnem navodilu določi vsebino in obliko vlog (obrazcev) za:

  • vpis v register, spremembo podatkov registra in izbris iz registra ter
  • odprtje računa, spremembo podatkov računa in zaprtje računa.

(2) V navodilu iz prejšnjega odstavka se določijo tudi katere listine proračunski uporabnik predloži kot dokazilo imenovanja osebe, pooblaščene za zastopanje proračunskega uporabnika, kadar vpis v sodni register ni obvezen oziroma sprememba v sodni register še ni vnesena.

(3) Navodila, informacije in obrazci za vpis, spremembo ali izbris podatkov so dostopni na spletni strani UJP ali v papirni obliki v območnih enotah UJP.

IV. VKLJUČITEV ALI IZKLJUČITEV IZ REGISTRA

(1) Če so izpolnjeni pogoji, določeni v predpisu iz petega odstavka 4. člena tega pravilnika, UJP izda odločbo o vključitvi v register in jo vroči proračunskemu uporabniku. O vpisu podatkov iz drugega do šestega odstavka 14. člena ZOPSPU-1 UJP izda obvestilo in ga posreduje proračunskemu uporabniku, ustanovitelju ter upravljavcu države oziroma občine.

(2) Uporabnik javnofinančnih sredstev, ki izpolnjuje pogoje iz predpisa iz petega odstavka 4. člena tega pravilnika, se prične oziroma preneha obravnavati kot neposredni in posredni uporabnik z dokončnostjo odločbe o vključitvi oziroma izključitvi iz registra.

(1) Pravna oseba, ki ima pravni interes za prenehanje statusa proračunskega uporabnika, za izključitev iz registra predloži zahtevano dokumentacijo v skladu s tem pravilnikom in navodilom UJP.

(2) UJP ob upoštevanju pogojev, določenih v predpisu iz petega odstavka 4. člena tega pravilnika, izda odločbo o zavrnitvi vloge za izključitev ali odločbo o izključitvi iz registra in jo posreduje proračunskemu uporabniku, ustanovitelju in upravljavcu države oziroma občine.

V. STATUSNE IN DRUGE SPREMEMBE

Podatke v zvezi s statusnimi in drugimi spremembami iz tega poglavja, vezane na posredne proračunske uporabnike, UJP dnevno prevzema od upravljavca Poslovnega registra Slovenije in registra transakcijskih računov.

(1) Ob pripojitvi proračunskega uporabnika k drugemu proračunskemu uporabniku zastopnik proračunskega uporabnika, h kateremu je bila opravljena pripojitev, UJP predloži podatke o pravnem nasledniku (proračunski uporabnik h kateremu se pripoji). Ob spojitvi proračunskega uporabnika v novega proračunskega uporabnika zastopnik novega proračunskega uporabnika UJP predloži podatke o pravnem nasledniku (novem proračunskem uporabniku).

(2) Pripojeni proračunski uporabnik ob pripojitvi zapre vse svoje podračune in račune ter prične poslovati prek podračunov in računov proračunskega uporabnika, h kateremu je bila opravljena pripojitev.

Ob razdružitvi proračunskega uporabnika v dva ali več novih proračunskih uporabnikov zastopnik proračunskega uporabnika, ki se zaradi razdružitve izključi iz registra, UJP predloži podatke o pravnih naslednikih (novih proračunskih uporabnikih).

(1) Proračunski uporabnik UJP predloži seznam deponiranih podpisov oseb, ki so pooblaščene za razpolaganje s sredstvi na računu in podpisovanje pisnih plačilnih navodil, če se spremeni:

  • način podpisovanja plačilnih navodil (oblika lastnoročnega podpisa),
  • podpisnik ali osebno ime osebe, pooblaščene za podpisovanje plačilnih navodil,
  • žig, če ga je proračunski uporabnik določil kot obveznega na pisnem plačilnem navodilu oziroma ob ukinitvi njegove uporabe.

(2) Proračunskemu uporabniku ni potrebno predložiti seznama deponiranih podpisov v primeru prenosa podračunov iz enega v drug sistem EZR.

(3) V primeru odprtja dodatnega podračuna z istimi pogoji, ki veljajo za ostale že odprte podračune, proračunski uporabnik predloži le dopolnjen seznam podračunov, ki je priloga seznama deponiranih podpisov.

(4) UJP upošteva spremembo zastopnika proračunskega uporabnika:

  • na podlagi podatkov, prevzetih iz Poslovnega registra Slovenije, in dokumentacije, določene v navodilu UJP, iz katere je razvidno imenovanje novega zastopnika,
  • na podlagi obvestila o začetku postopka likvidacije nad posrednim proračunskim uporabnikom.

(5) UJP upošteva spremembo oseb, pooblaščenih za razpolaganje s sredstvi na računu in podpisovanje plačilnih navodil:

  • z dnem prejema novega seznama deponiranih podpisov,
  • z dnem prejema pisnega obvestila o preklicu pooblastila za razpolaganje s sredstvi in podpisovanje plačilnih navodil.

Zakaj ne vidim vseh členov?

Naročniki vidijo tudi preostalih 24 členov.

Naročite se tukaj in pridobite dostop do vseh vsebin.
Če ste že naročnik se prijavite tukaj.

Naročite se
Povezane vsebine

Zastavite nam vprašanje

Vprašanja so na voljo le prijavljenim uporabnikom.
Napaka pri pošiljanju vprašanja.
Vprašanje lahko zastavijo samo prijavljeni uporabniki.
Vprašanje je prekratko.
Obogatite vprašanje z dodatnimi informacijami. Hvala!
Presegli ste kvoto vprašanj.
V trenutnem naročniškem obdobju ste porabili vsa vprašanja. Za dodatno svetovanje nas kontaktirajte.
Pri svetovanju zagotavljamo diskretnost in anonimnost.
Zahvaljujemo se za poslano vprašanje.
Potrudili se bomo, da vam odgovorimo čimprej!