Čistopis z vidnimi spremembami

Čistopisu je dodan prikaz, kjer imate spremembe vidne. Kliknite spodaj pod nazivom predpisa na zavihek "Spremembe".

Izberi paket

Čistopis z lažjim branjem členov

V posebnem prikazu čistopisa lahko besedilo sklicevanih členov berete že znotraj osnovnega člena. Kliknite spodaj pod nazivom predpisa na zavihek "Čistopis".

Izberi paket

Pri členih imate pojasnila

Če obstaja pojasnilo člena, ga dobite že pri njem. Imate več kot 2500 pojasnil FURS, ministrstev in strokovnjakov. Za prikaz pojasnil, kliknite na ikono desno poleg člena.

Izberi paket

Dodano imate kazalo predpisa

S kazalom lažje vidite strukturo predpisa in navigirate po njem.
Za prikaz kazala kliknite spodaj na "Kazalo".

Izberi paket

Lažje branje členov

"Branje člen v členu" vam v čistopisu omogoča branje besedila sklicevanih členov že znotraj osnovnega člena.

Izberi paket

POZOR: to ni najnovejša različica besedila

Pravilnik o plačevanju in razporejanju obveznih dajatev in drugih javnofinančnih prihodkov

PLAČILNI PROMET IN POROČANJE BANKI SLOVENIJE -

Velja od: V uporabi od: Objavljeno:

Objavljeno v:

1. člen
(vsebina pravilnika)

Ta pravilnik določa:

  • podračune obveznih dajatev in drugih javnofinančnih prihodkov države, občin, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (v nadaljnjem besedilu: ZZZS) in Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (v nadaljnjem besedilu: ZPIZ) ter drugih prejemnikov (v nadaljnjem besedilu: podračuni JFP), na katere zavezanci plačujejo obvezne dajatve in druge javnofinančne prihodke (v nadaljnjem besedilu: podračuni JFP skupine A), ter podračune JFP, na katere razporejajo sredstva plačanih obveznih dajatev in drugih javnofinančnih prihodkov nadzorniki oziroma skrbniki (v nadaljnjem besedilu: podračuni JFP skupine B),
  • način plačevanja in razporejanja obveznih dajatev in drugih javnofinančnih prihodkov (v nadaljnjem besedilu: obvezne dajatve) na podračune JFP in podračune proračunskih uporabnikov,
  • obliko in način sporočanja obveznih podatkov s plačilnih nalogov obveznih dajatev oziroma podatkov, potrebnih za razčlenitev plačil s prehodnih davčnih in prehodnih carinskih podračunov na podračune prejemnikov, ter
  • vsebino, obliko, način in roke sporočanja obveznih podatkov o plačilnih transakcijah, vezanih na plačevanje, razporejanje in razčlenjevanje obveznih dajatev prejemnikom, nadzornikom in skrbnikom.
2. člen
(pomen izrazov)

Izrazi, uporabljeni v tem pravilniku, pomenijo:

  1. Podračuni JFP so odprti kot podračuni v sistemih enotnih zakladniških računov (v nadaljnjem besedilu: EZR) države in občin pri Banki Slovenije in jih vodi Uprava Republike Slovenije za javna plačila (v nadaljnjem besedilu: UJP) ter so namenjeni plačevanju in razporejanju obveznih dajatev.
  2. Obvezne dajatve imajo enak pomen kot v zakonu, ki ureja javne finance.
  3. Plačilni nalog ima enak pomen kot v zakonu, ki ureja plačilne storitve in sisteme.
  4. Nadzornik je proračunski uporabnik ali nosilec javnih pooblastil, ki je na podlagi zakona pristojen za pobiranje obveznih dajatev, vodenje evidenc terjatev obveznih dajatev, usklajevanje in poročanje ter izterjavo terjatev obveznih dajatev.
  5. Skrbnik je eden od nadzornikov, ki evidentira in razrešuje tista plačila obveznih dajatev, ki jim ni mogoče določiti nadzornika.
  6. Prejemnik je proračunski uporabnik oziroma blagajna javnega financiranja (proračun države, proračuni občin, ZZZS in ZPIZ ter drugi proračunski uporabniki po zakonu), kateri bodo sredstva obveznih dajatev razporejena.
  7. Referenca je podatek na plačilnem nalogu, na delu za plačnika in na delu za prejemnika. Sestavljena je iz modela in sklicevanja na številko. Kontrolne številke sklicevanja na številko so izračunane po modulu 11, ki je opredeljen v predpisu, ki ureja plačilna navodila, SEPA direktne obremenitve, izpiske o prometu in stanju, delne izpise ter obrestne liste v papirni in elektronski obliki.
  8. Razporejanje obveznih dajatev je prenos plačane obvezne dajatve z enega podračuna JFP na drug podračun JFP v celoti ali v predpisanih deležih, vračanje preveč ali napačno plačanih obveznih dajatev, zagotovitev sredstev za vračilo preveč ali napačno plačanih obveznih dajatev in za namen usklajevanja evidenc o plačanih in vrnjenih obveznih dajatvah.
  9. Razčlenitev obveznih dajatev je razčlenitev priliva s prehodnega davčnega ali prehodnega carinskega podračuna na podračun prejemnika po posameznih podkontih prihodkov posamezne vrste obveznih dajatev oziroma razčlenitev odliva s prehodnega davčnega ali prehodnega carinskega podračuna na podlagi priliva sredstev s podračuna prejemnika po posameznih podkontih prihodkov posamezne vrste obveznih dajatev.
3. člen
(podračuni JFP)

(1) UJP vodi več vrst podračunov JFP za plačevanje in razporejanje obveznih dajatev.

(2) Osnovna vrsta podračunov JFP za plačevanje obveznih dajatev so vplačilni podračuni, na katere se plačujejo obvezne dajatve in razporejajo obvezne dajatve, ki so bile plačane na zbirne prehodne podračune ali na prehodne podračune nadzornikov. S teh podračunov se vračajo preveč ali napačno plačane obvezne dajatve, ki so bile plačane ali razporejene na te podračune.

(3) Za plačevanje obveznih dajatev, ki pripadajo enemu samemu prejemniku in katerih nadzornik za plačevanje in evidentiranje plačanih obveznih dajatev je Finančna uprava Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: FURS), vodi UJP prehodne davčne in prehodne carinske podračune po posameznih prejemnikih. S prehodnih davčnih in prehodnih carinskih podračunov se vračajo preveč ali napačno plačane obvezne dajatve, ki so bile plačane ali razporejene na te podračune.

(4) Za plačevanje obveznih dajatev, ki pripadajo več prejemnikom, vodi UJP zbirne prehodne podračune. Na te podračune se obvezne dajatve razporejajo tudi s prehodnih podračunov nadzornikov. Z zbirnih prehodnih podračunov se razporejajo plačane obvezne dajatve in se vračajo preveč ali napačno plačane obvezne dajatve, ki so bile plačane ali razporejene na te podračune.

(5) Za plačevanje obveznih dajatev in za evidentiranje plačanih obveznih dajatev imajo lahko nadzorniki pri UJP odprte prehodne podračune. Na te podračune se lahko vplačuje tudi več vrst obveznih dajatev, ki pripadajo različnim prejemnikom. Nadzorniki obvezne dajatve, ki so bile plačane na te podračune, s teh podračunov razporejajo plačane obvezne dajatve in vračajo preveč ali napačno plačane obvezne dajatve.

(6) UJP ob odprtju podračuna JFP na podlagi prejetega zahtevka s strani nadzornika oziroma po uradni dolžnosti omogoči nadzorniku opravljanje njegovih nalog na podračunu JFP.

(7) Ob odprtju podračuna JFP, na katerem je opravljanje nalog omogočeno več različnim nadzornikom, UJP določi skrbnika na podlagi zahtevka predlagatelja ali nadzornika za odprtje podračuna JFP. UJP med nadzorniki posameznega že odprtega podračuna JFP spremeni skrbnika na podlagi obsega transakcij, izvršenih v zadnjih dvanajstih mesecih pred določitvijo tega statusa.

(8) Podračun JFP s seznama podračunov JFP skupine A, ki ima določen model, 19 in 21, ima lahko le enega nadzornika.

4. člen
(seznama podračunov JFP skupine A in skupine B)

(1) UJP v Registru proračunskih uporabnikov dnevno posodablja podatke o podračunih JFP skupine A in skupine B ter jih v obliki seznama objavlja na svoji spletni strani. Podatki o podračunih JFP skupine A so javno dostopni prek spletne aplikacije UJP, ki omogoča dostop do podatkov Registra proračunskih uporabnikov in njihovih podračunov, ter v Registru transakcijskih računov, ki ga vodi Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (v nadaljnjem besedilu: AJPES).

(2) Shematični prikaz podračuna JFP v seznamih podračunov JFP skupine A in skupine B predstavlja podračune, ki so odprti pri vseh občinah. Shema omogoča prikazovanje seznama podračunov v skrajšani obliki in je 01EZR-OBČNNNNNkk, 01EZR-844NNNNNkk, 01EZR-888OBČNNkk ali 01100-844OBČNNkk, 01100-888OBČNNkk, če ima občina odprt podračun v EZR države. Njeni sestavni deli so:

01EZR: številka enotnega zakladniškega računa;
OBČ: statistična oznaka občine, povečana za 400;
844: 3-mestno število, ki označuje zbirni prehodni podračun in je enako pri vseh podračunih JFP občin;
NNNNN: 5-mestno število, ki je enako pri vseh podračunih JFP občin iste sheme;
NN: 2-mestno število, ki je enako pri vseh podračunih JFP občin iste sheme in pomeni zadnji dve števili 5-mestnega števila;
kk: kontrolna številka, izračunana po modulu 97-10, ki je opredeljen v predpisu, ki ureja plačilna navodila, SEPA direktne obremenitve, izpiske o prometu in stanju, delne izpise ter obrestne liste v papirni in elektronski obliki;
888: 3-mestno število, ki označuje prehodni davčni podračun;
999: 3-mestno število, ki označuje prehodni carinski podračun.

(3) Seznama podračunov JFP skupine A in skupine B prikazujeta podračune JFP, urejene po skupinah in podskupinah obveznih dajatev.

(4) Seznama podračunov JFP skupine A in skupine B vsebujeta v vrsticah naslednje podatke:

  1. številko podračuna JFP in shematični prikaz podračuna JFP,
  2. naziv podračuna JFP,
  3. podkonto (6-mestna številka podkonta in kontrolna številka),
  4. šifro dajatve (4-mestna šifra dajatve, ki jo določi FURS, in kontrolna številka),
  5. modele referenc, ki se uporabljajo pri plačevanju,
  6. nadzornike (4-mestne šifre proračunskih uporabnikov nadzornikov in kontrolna številka),
  7. nazive nadzornikov oziroma nazive skupine nadzornikov (kot so upravne enote, občine, sodišča itd.),
  8. skrbnika (4-mestna šifra proračunskega uporabnika skrbnika in kontrolna številka),
  9. oznako in naziv občine, h kateri pripada podračun JFP,
  10. zakonodajo (naslov predpisa, ki je podlaga za odprtje podračuna JFP).
5. člen
(razlikovanje podračunov JFP)

(1) Podračuni JFP, na katere se plačujejo obvezne dajatve, se razlikujejo po pripadnosti sistemu EZR in pripadnosti plačane obvezne dajatve. Označeni so tako, da prvi dve številki podračuna JFP pomenita, da je ta podračun odprt pri Banki Slovenije – 01, številke na od tretjem do petem mestu številke podračuna JFP pa določajo, v katerem sistemu EZR je podračun JFP. Podračuni JFP v sistemu EZR države imajo oznako 100, podračuni JFP v sistemih EZR občin pa imajo za oznako veljavno statistično oznako občine, povečano za 200.

(2) Podračuni JFP občine, ki so v skladu z zakonom, ki ureja javne finance, vključeni v sistem EZR države, imajo oznako 100.

(3) Pripadnost plačanih obveznih dajatev je označena s številkami na od šestem do osmem mestu vplačilnega podračuna, razen za plačila obveznih dajatev na prehodne davčne in prehodne carinske podračune, kot to določa četrti odstavek tega člena, tako da pomenijo številke:

  • 100 obvezne dajatve, ki pripadajo proračunu države,
  • 200 obvezne dajatve, ki pripadajo ZPIZ za obvezni del zavarovanja,
  • 300 obvezne dajatve, ki pripadajo ZZZS za obvezni del zavarovanja,
  • veljavne statistične oznake občin, povečane za 400, za obvezne dajatve, ki pripadajo proračunom občin.

(4) Prehodni davčni podračuni imajo na od šestem do osmem mestu številke podračuna oznako 888, prehodni carinski podračuni pa oznako 999. Pripadnost plačanih obveznih dajatev iz prejšnjega odstavka je označena s številkami na od devetem do enajstem mestu številke prehodnega davčnega oziroma prehodnega carinskega podračuna.

(5) Zbirni prehodni podračuni imajo na od šestem do osmem mestu številke podračuna oznako 844.

(6) Prehodni podračuni imajo na od šestem do osmem mestu številke podračuna oznako 845 ali 846.

(7) Podračuni za plačevanje občinskih samoprispevkov imajo na od šestem do osmem mestu številke podračuna oznako 842.

(8) Podračuni JFP so odprti samo v domači valuti.

Zakaj ne vidim vseh členov?

Naročniki vidijo tudi preostalih 10 členov.

Naročite se tukaj in pridobite dostop do vseh vsebin.
Če ste že naročnik se prijavite tukaj.

Naročite se
Povezane vsebine

Zastavite nam vprašanje

Vprašanja so na voljo le prijavljenim uporabnikom.
Napaka pri pošiljanju vprašanja.
Vprašanje lahko zastavijo samo prijavljeni uporabniki.
Vprašanje je prekratko.
Obogatite vprašanje z dodatnimi informacijami. Hvala!
Presegli ste kvoto vprašanj.
V trenutnem naročniškem obdobju ste porabili vsa vprašanja. Za dodatno svetovanje nas kontaktirajte.
Pri svetovanju zagotavljamo diskretnost in anonimnost.
Zahvaljujemo se za poslano vprašanje.
Potrudili se bomo, da vam odgovorimo čimprej!