Čistopis z vidnimi spremembami

Čistopisu je dodan prikaz, kjer imate spremembe vidne. Kliknite spodaj pod nazivom predpisa na zavihek "Spremembe".

Izberi paket

Čistopis z lažjim branjem členov

V posebnem prikazu čistopisa lahko besedilo sklicevanih členov berete že znotraj osnovnega člena. Kliknite spodaj pod nazivom predpisa na zavihek "Čistopis".

Izberi paket

Pri členih imate pojasnila

Če obstaja pojasnilo člena, ga dobite že pri njem. Imate več kot 2500 pojasnil FURS, ministrstev in strokovnjakov. Za prikaz pojasnil, kliknite na ikono desno poleg člena.

Izberi paket

Dodano imate kazalo predpisa

S kazalom lažje vidite strukturo predpisa in navigirate po njem.
Za prikaz kazala kliknite spodaj na "Kazalo".

Izberi paket

Lažje branje členov

"Branje člen v členu" vam v čistopisu omogoča branje besedila sklicevanih členov že znotraj osnovnega člena.

Izberi paket

POZOR: to ni najnovejša različica besedila

Uredba o spremembah in dopolnitvi Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini

DELOVNA ZAKONODAJA, PRISPEVKI -

Velja od: V uporabi od: Objavljeno:

Objavljeno v:

1. člen
V Uredbi o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini (Uradni list RS, št. 14/09, 16/09 – popr., 23/09, 51/10, 67/10, 80/10 – ZUTD, 41/12, 68/12, 47/13, 96/14, 39/15, 57/15, 73/15, 98/15, 6/16, 38/16, 62/16, 4/17, 26/17, 35/17, 54/17, 5/18, 35/18, 43/18, 64/18, 6/19, 35/19, 59/19, 78/19 in 7/20) se 7. člen spremeni tako, da se glasi:
»7. člen
(1) Osnova za izračun plače za delo v tujini je določena z nominalno osnovo za delo v tujini, ki je za posamezno funkcijo, delovno mesto oziroma naziv za delo v tujini določena v prilogi 4, ki je sestavni del te uredbe. Vrednosti stopenj nominalnih osnov so določene v prilogi 1, ki je sestavni del te uredbe. Stopnja nominalne osnove za delo v tujini se spremeni, če javni uslužbenec med napotitvijo v tujino napreduje v skladu s predpisi. Plače funkcionarjev, ki so napoteni na delo v tujino ter jim v skladu z zakonom v času napotitve funkcija miruje, se določijo glede na delovna mesta iz priloge 4 te uredbe pod šiframi TA17001, TA17002 ali TA17003. Na delovno mesto pod šifro TA17001 se uvrsti v tujino napoteni vrhovni sodnik ali vrhovni državni tožilec, na delovno mesto pod šifro T100002 se uvrsti v tujino napoteni višji sodnik, višji državni tožilec ali državni pravobranilec, na delovno mesto pod šifro TA17003 pa se uvrstijo v tujino napoteni drugi funkcionarji v pravosodnih organih.
(2) Vrednost stopnje nominalne osnove za izračun plače za delo v tujini iz prejšnjega odstavka se pomnoži z indeksi življenjskih stroškov, ki so določeni v prilogi 2, ki je sestavni del te uredbe. Zmnožek predstavlja osnovno plačo za delo v tujini.
(3) Indeks življenjskih stroškov za posamezni kraj iz priloge 2 te uredbe temelji na indeksu življenjskih stroškov, ki jih objavlja Organizacija združenih narodov. Indeks življenjskih stroškov, z izključitvijo stroškov nastanitve, za posamezni kraj v prilogi 2 te uredbe se določi z geometričnim povprečjem zadnjih šestih objavljenih indeksov življenjskih stroškov z izključitvijo stroškov nastanitve, ki jih za posamezni kraj določi Organizacija združenih narodov, in z izhodiščem Republika Slovenija (indeks za Ljubljano znaša 1). Če za posamezni kraj, kjer deluje predstavništvo Republike Slovenije, ne obstaja indeks življenjskih stroškov Organizacije združenih narodov, se indeks za tak kraj določi na osnovi metodologije, ki jo uporablja Organizacija združenih narodov z upoštevanjem drugih relevantnih okoliščin. Če za posamezni kraj v državi iz priloge 2 te uredbe ne obstaja indeks življenjskih stroškov, se uporablja indeks, ki je temu kraju najbližji v tej državi. Če je javni uslužbenec napoten v državo, za katero v prilogi 2 te uredbe indeks ni določen, se mu plača do dopolnitve priloge 2 te uredbe z ustreznim indeksom obračunava na podlagi najprimernejšega nižjega indeksa glede na predvideno višino življenjskih stroškov, ob objavi indeksa pa se opravi poračun.
(4) Uskladitev indeksov življenjskih stroškov, določenih v prilogi 2 te uredbe, sprejme vlada na predlog ministra za zunanje zadeve trikrat na leto, tako da se indeksi življenjskih stroškov uskladijo 1. februarja, 1. junija in 1. oktobra.
(5) Vrednosti stopenj nominalnih osnov za delo v tujini iz priloge 1 te uredbe se usklajujejo glede na usklajevanje plačnih razredov po plačni lestvici iz ZSPJS.
(6) Plača za delo v tujini se izračunava in izplačuje praviloma v valuti euro, razen v primeru, ko izplačilo v drugi valuti za posamezno državo s sklepom drugače določi minister, pristojen za javnega uslužbenca. Pri izračunu in izplačilu plače v drugi valuti se upošteva zadnji referenčni tečaj Evropske centralne banke, ki ga objavlja Banka Slovenije na dan pred dvanajstim dnem v mesecu.
(7) Če je referenčni tečaj druge valute in eura, veljaven zadnjega dne v mesecu, za več kot 10 % nižji ali višji od referenčnega tečaja druge valute in eura, ki je veljal na dan začetka uporabe indeksa življenjskih stroškov iz priloge 2 te uredbe, se javnemu uslužbencu, ki se mu plača v skladu s prejšnjim odstavkom izplačuje v drugi valuti, plača in drugi prejemki za delo v tujini v drugi valuti obračunajo po referenčnem tečaju druge valute in eura Evropske centralne banke, ki ga objavlja Banka Slovenije, veljavnem na dan začetka uporabe zadnjega indeksa življenjskih stroškov iz priloge 2 te uredbe.
(8) V primeru iz prejšnjega odstavka se javnemu uslužbencu prva plača in drugi prejemki za delo v tujini izplačajo oziroma poračunajo naslednji mesec po ugotovljeni razliki v tečaju. Plača za delo v tujini po prejšnjem odstavku se izplačuje po referenčnem tečaju Evropske centralne banke, ki ga objavlja Banka Slovenije na dan začetka uporabe zadnjega veljavnega indeksa življenjskih stroškov, in sicer do tretje zaporedne redne spremembe preglednice indeksov življenjskih stroškov v prilogi 2 te uredbe od ugotovitve tečajne razlike iz prejšnjega odstavka.«.
2. člen
V 42.b členu se v prvem odstavku besedilo »obrambnemu svetovalcu v Črni Gori« nadomesti z besedilom »obrambnemu svetovalcu v sprejemni državi«.
3. člen
Priloga 2 se nadomesti z novo prilogo 2, ki je kot priloga sestavni del te uredbe.
4. člen
V prilogi 3 se v naslovni vrstici preglednice v četrtem stolpcu za besedo »ataše« dodata vejica in besedilo »obrambni svetovalec v sprejemni državi«.
KONČNA DOLOČBA
5. člen
Ta uredba začne veljati 1. oktobra 2020.
Povezane vsebine

Zastavite nam vprašanje

Vprašanja so na voljo le prijavljenim uporabnikom.
Napaka pri pošiljanju vprašanja.
Vprašanje lahko zastavijo samo prijavljeni uporabniki.
Vprašanje je prekratko.
Obogatite vprašanje z dodatnimi informacijami. Hvala!
Presegli ste kvoto vprašanj.
V trenutnem naročniškem obdobju ste porabili vsa vprašanja. Za dodatno svetovanje nas kontaktirajte.
Pri svetovanju zagotavljamo diskretnost in anonimnost.
Zahvaljujemo se za poslano vprašanje.
Potrudili se bomo, da vam odgovorimo čimprej!