Čistopis z vidnimi spremembami

Čistopisu je dodan prikaz, kjer imate spremembe vidne. Kliknite spodaj pod nazivom predpisa na zavihek "Spremembe".

Izberi paket

Čistopis z lažjim branjem členov

V posebnem prikazu čistopisa lahko besedilo sklicevanih členov berete že znotraj osnovnega člena. Kliknite spodaj pod nazivom predpisa na zavihek "Čistopis".

Izberi paket

Pri členih imate pojasnila

Če obstaja pojasnilo člena, ga dobite že pri njem. Imate več kot 2500 pojasnil FURS, ministrstev in strokovnjakov. Za prikaz pojasnil, kliknite na ikono desno poleg člena.

Izberi paket

Dodano imate kazalo predpisa

S kazalom lažje vidite strukturo predpisa in navigirate po njem.
Za prikaz kazala kliknite spodaj na "Kazalo".

Izberi paket

Lažje branje členov

"Branje člen v členu" vam v čistopisu omogoča branje besedila sklicevanih členov že znotraj osnovnega člena.

Izberi paket

Najnovejša različica besedila

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o kmetijstvu (ZKme-1I)

KMETIJSTVO -

Velja od: V uporabi od: Objavljeno:

Objavljeno v:

V Zakonu o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12, 90/12 – ZdZPVHVVR, 26/14, 32/15, 27/17, 22/18, 86/21 – odl. US, 123/21, 44/22, 130/22 – ZPOmK-2 in 18/23) se za 61.m členom dodajo novo V.b poglavje in nova 61.n in 61.o člen, ki se glasijo:

»V.b ZBIRANJE PODATKOV V VERIGI PRESKRBE S HRANO

61.n člen
(zbiranje podatkov)
(1) Agencija zbira in obdeluje podatke v verigi preskrbe s hrano, in sicer spremlja in analizira gibanje cen, količine in porekla kmetijskih pridelkov in živilskih proizvodov deležnikov v verigi preskrbe s hrano za namen podpore sektorjem, na podlagi izvedenih analiz pridobljenih podatkov.
(2) Podatki, ki se zbirajo, so odkupne in prodajne ponderirane cene na enoto, odkupne in prodane količine ter podatki o poreklu za kmetijske pridelke in živilske proizvode.
(3) Zavezanci za pošiljanje podatkov iz prejšnjega odstavka so pridelovalec, posrednik, predelovalec in trgovec. Zavezanci za pošiljanje podatkov vnašajo podatke v informacijski sistem agencije iz 170.a člena tega zakona, ki je pristojna za zbiranje in obdelavo podatkov.
(4) Agencija na podlagi zbranih podatkov pripravi poročila za ministrstvo. Podatki v poročilih so v anonimizirani obliki. Ministrstvo na podlagi poročil agencije izvede analize, ki prikazujejo gibanje cen, količin in porekla ter stanje v verigi preskrbe s hrano za posamezne sektorje po skupinah deležnikov v verigi. Izsledke analiz ministrstvo objavi na osrednjem spletnem mestu državne uprave.
(5) Minister z odredbo podrobneje določi zbiranje podatkov v verigi preskrbe s hrano, predpiše vrsto kmetijskih pridelkov oziroma živilskih proizvodov, za katere se zbira podatke, način pošiljanja in druge podrobnejše pogoje za izvedbo zbiranja podatkov.

61.o člen
(pomen izrazov za namene tega poglavja)
(1) Za namene tega poglavja, so zavezanci za pošiljanje podatkov iz prejšnjega člena:
– pridelovalec, ki je fizična ali pravna oseba in prideluje ter prodaja lastne kmetijske pridelke in po zadnji javno dostopni bilanci sodi med mikro, mala, srednja ali velika podjetja;
– posrednik, ki je pravna ali fizična oseba, če odkupuje kmetijske pridelke ali živilske proizvode za namen prodaje naprej v predelavo ali trženje in po zadnji javno dostopni bilanci sodi med mala, srednja ali velika podjetja;
– predelovalec, ki je pravna ali fizična oseba, če opravlja dejavnost proizvodnje živil in po zadnji javno dostopni bilanci sodi med mala, srednja ali velika podjetja;
– trgovec, ki je pravna oseba ter opravlja trgovinsko dejavnost z živili in po zadnji javno dostopni bilanci sodi med srednja ali velika podjetja.
(2) Za namene tega poglavja so:
– mikro podjetja podjetja, ki imajo v zadnjem poslovnem letu, za katero so javno dostopne bilance od 250.000 eurov do 2.000.000 eurov letnega prometa;
– mala podjetja podjetja, ki imajo v zadnjem poslovnem letu, za katero so javno dostopne bilance nad 2.000.000 eurov do 10.000.000 eurov letnega prometa;
– srednja podjetja podjetja, ki imajo v zadnjem poslovnem letu, za katero so javno dostopne bilance, nad 10.000.000 eurov do 50.000.000 eurov letnega prometa;
– velika podjetja podjetja, ki imajo v zadnjem poslovnem letu, za katero so javno dostopne bilance, nad 50.000.000 eurov letnega prometa.
(3) Odkupna in prodajna ponderirana cena na enoto iz drugega odstavka prejšnjega člena je povprečna cena kmetijskih pridelkov ali živilskih proizvodov v posamezni kategoriji in se izračuna kot vsota zmnožkov cene in količine posameznih kmetijskih pridelkov ali živilskih proizvodov, ki se deli z vsoto količin teh kmetijskih pridelkov ali živilskih proizvodov.
(4) Odkupna ponderirana cena na enoto iz drugega odstavka prejšnjega člena je realizirana cena brez DDV, po kateri predelovalec, posrednik ali trgovec kupi in plača kmetijske pridelke ali živilske proizvode od drugega zavezanca iz prvega odstavka tega člena.
(5) Prodajna ponderirana cena na enoto iz drugega odstavka prejšnjega člena je cena brez DDV, po kateri pridelovalec, predelovalec, posrednik ali trgovec proda in prejme plačilo za kmetijske pridelke ali živilske proizvode, ki jih proda drugemu zavezancu iz prvega odstavka tega člena ali potrošniku in predstavlja realizirane prihodke od prodaje.
(6) Javno dostopne bilance iz tega člena so bilance, ki so razvidne iz javne objave letnih poročil poslovnih subjektov pri Agenciji Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve.«.
Za 128. členom se doda nov 128.a člen, ki se glasi:
»128.a člen
(ohranjanje in razvoj kmetijstva v zamejstvu)
(1) Ministrstvo financira izvajanje aktivnosti kmetijskih, razvojnih in izobraževalnih organizacij Slovencev v zamejstvu, ki povezujejo kmete in društva slovenske skupnosti, za spodbujanje in ohranjanje kmetijstva za razvoj slovenske identitete v zamejstvu.
(2) Ministrstvo financira izvajanje letnih programov aktivnosti, ki izhajajo iz večletnih programov aktivnosti organizacij iz prvega odstavka tega člena, in so pripravljeni na podlagi izhodišč iz desetega odstavka tega člena.
(3) Ministrstvo v Uradnem listu Republike Slovenije objavi javni razpis za izbor organizacij in pripravo večletnih programov aktivnosti organizacij iz prvega odstavka tega člena.
(4) Na javni razpis se lahko prijavijo organizacije iz prvega odstavka tega člena.
(5) Minister imenuje komisijo za pregled in ocenitev vlog, prejetih na javni razpis ter pregled večletnih programov aktivnosti iz tretjega odstavka tega člena, ki jo sestavljajo predstavniki ministrstva in Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.
(6) Finančno podporo lahko prejme organizacija iz prvega odstavka tega člena, ki izpolnjuje pogoje za finančno podporo iz zakona, ki ureja odnose Republike Slovenije s Slovenci zunaj njenih meja.
(7) Merili za izbiro organizacij iz prvega odstavka tega člena sta:
– število aktivnosti na področju spodbujanja in ohranjanja kmetijstva v zamejstvu;
– obdobje delovanja organizacij iz prvega odstavka tega člena.
(8) Merili za izbiro večletnega programa aktivnosti iz tretjega odstavka tega člena sta:
– število predvidenih strokovnih svetovanj in usposabljanj na področju kmetijstva;
– število predvidenih aktivnosti s sorodnimi organizacijami iz matične države Republike Slovenije na področju kmetijstva.
(9) Na podlagi predloga komisije iz petega odstavka tega člena minister izda odločbo o izboru organizacije iz prvega odstavka tega člena in potrditvi večletnega programa iz tretjega odstavka tega člena. Medsebojna razmerja med organizacijo iz prvega odstavka tega člena in ministrstvom se uredijo s pogodbo.
(10) Organizacije iz prvega odstavka tega člena na podlagi letnih finančnih izhodišč ministrstva pripravijo letni program aktivnosti.
(11) Komisija iz petega odstavka tega člena pregleda tudi letne programe aktivnosti in poda mnenje glede skladnosti z izhodišči ministrstva iz prejšnjega odstavka ter večletnim programom aktivnosti iz tretjega odstavka tega člena. Po izvedenem letnem programu aktivnosti pa pregleda izvedbo aktivnosti ter poročila, ki jih pripravijo organizacije iz prvega odstavka tega člena, in poda mnenje o ustreznosti izvedbe aktivnosti.
(12) Na podlagi mnenja komisije o letnem programu aktivnosti izda minister odločbo o potrditvi letnega programa aktivnosti. Medsebojna razmerja med organizacijo iz prvega odstavka tega člena in ministrstvom se uredijo s pogodbo o financiranju letnega programa aktivnosti.
(13) Sredstva za izvajanje letnih programov aktivnosti organizacij iz prvega odstavka tega člena zagotovi ministrstvo na podlagi mnenja komisije o izvedenih aktivnostih v skladu s sprejetim proračunom Republike Slovenije.
(14) Vlada podrobneje določi vsebino večletnih in letnih programov aktivnosti, sestavo, način odločanja in način dela komisije, vsebino javnega razpisa, upravičene aktivnosti, ki se financirajo, merila in točkovnik za ocenjevanje vlog in pogoje za pridobitev finančne podpore.«.
Naslov poglavja »6. Tržno informacijski sistem in kmetijsko knjigovodstvo« se spremeni tako, da se glasi: »6. Tržno informacijski sistem, informacijski sistem za spremljanje podatkov v verigi preskrbe s hrano in kmetijsko knjigovodstvo«.
Za 170. členom se doda nov 170.a člen, ki se glasi:
»170.a člen
(informacijski sistem za spremljanje podatkov v verigi preskrbe s hrano)
Informacijski sistem za spremljanje podatkov v verigi preskrbe s hrano je sistem za zbiranje in obdelavo podatkov o cenah, količinah in poreklu kmetijskih pridelkov in živilskih proizvodov, ki ga vodi agencija. Podatke v informacijski sistem za spremljanje podatkov v verigi preskrbe s hrano vnašajo zavezanci iz tretjega odstavka 61.n člena tega zakona.«.
V 172. členu se za dvanajstim odstavkom doda nov trinajsti odstavek, ki se glasi:
»(13) Nadzor nad izvajanjem 61.n člena tega zakona izvajajo kmetijski inšpektor v delu, ki se nanaša na pridelovalce iz prvega odstavka 61.o člena tega zakona, inšpektor za hrano in uradni veterinar v delu, ki se nanaša na posrednike in predelovalce iz prvega odstavka 61.o člena tega zakona, in tržni inšpektor v delu, ki se nanaša na trgovce iz prvega odstavka 61.o člena tega zakona, v skladu s svojimi pristojnostmi.«.
V 174. členu se v prvem odstavku za petnajsto alinejo doda nova šestnajsta alineja, ki se glasi:
»– nadzirati pravilnost podatkov o količini, poreklu in ceni kmetijskih pridelkov iz 61.n člena tega zakona v delu, ki se nanaša na pridelovalce iz prvega odstavka 61.o člena tega zakona;«.
Dosedanje šestnajsta do šestindvajseta alineja postanejo sedemnajsta do sedemindvajseta alineja.
V drugem odstavku se na koncu petnajste alineje pika nadomesti s podpičjem in doda nova šestnajsta alineja, ki se glasi:
»– nadzirati pravilnost podatkov o količini, poreklu in ceni kmetijskih pridelkov in živilskih proizvodov iz 61.n člena tega zakona v delu, ki se nanaša na posrednike in predelovalce iz prvega odstavka 61.o člena tega zakona.«.
V četrtem odstavku se na koncu sedme alineje pika nadomesti s podpičjem in doda nova osma alineja, ki se glasi:
»– nadzirati pravilnost podatkov o količini, poreklu in ceni kmetijskih pridelkov in živilskih proizvodov iz 61.n člena tega zakona v delu, ki se nanaša na posrednike in predelovalce iz prvega odstavka 61.o člena tega zakona.«.
Za petim odstavkom se doda nov šesti odstavek, ki se glasi:
»(6) Tržni inšpektor ima poleg pooblastil, ki jih ima po splošnih predpisih, ki urejajo inšpekcijo, še naslednja pooblastila in pristojnosti:
– dostopati do podatkov informacijskega sistema za spremljanje podatkov v verigi preskrbe s hrano iz 170.a člena tega zakona, potrebnih za izvajanje nadzora;
– nadzirati pravilnost podatkov o količini, poreklu in ceni kmetijskih pridelkov in živilskih proizvodov iz 61.n člena tega zakona v delu, ki se nanaša na trgovce iz prvega odstavka 61.o člena tega zakona.«.
V 175. členu se v prvem odstavku za osmo alinejo doda nova deveta alineja, ki se glasi:
»– odredi odpravo pomanjkljivosti in nepravilnosti pri pošiljanju podatkov o količinah, poreklu in ceni kmetijskih pridelkov iz 61.n člena tega zakona, ki se nanaša na pridelovalce iz prvega odstavka 61.o člena tega zakona;«.
Dosedanje deveta do petindvajseta alineja postanejo deseta do šestindvajseta alineja.
V drugem odstavku se za tretjo alinejo doda nova četrta alineja, ki se glasi:
»– odredi odpravo pomanjkljivosti in nepravilnosti pri pošiljanju podatkov o količinah, poreklu in ceni kmetijskih pridelkov in živilskih proizvodov iz 61.n člena tega zakona, ki se nanaša na posrednike in predelovalce iz prvega odstavka 61.o člena tega zakona;«.
Dosedanje četrta do dvaindvajseta alineja postanejo peta do triindvajseta alineja.
Za sedmim odstavkom se doda nov osmi odstavek, ki se glasi:
»(8) Pri opravljanju inšpekcijskega nadzora lahko tržni inšpektor poleg ukrepov, ki jih ima po splošnih predpisih, ki urejajo inšpekcijo, odredi še ukrep odprave pomanjkljivosti in nepravilnosti pri pošiljanju podatkov o količinah, poreklu in ceni kmetijskih pridelkov in živilskih proizvodov iz 61.n člena tega zakona, ki se nanaša na trgovce iz prvega odstavka 61.o člena tega zakona.«.
V 176. členu se v prvem odstavku enaindvajseta alineja spremeni tako, da se glasi:
»– ne sporoči, pošlje, predloži ali vnese podatkov, ki jih po tem zakonu mora, ali jih ne sporoči, pošlje, predloži ali vnese v predpisanem roku (61.n člen, tretji in četrti odstavek 143. člena, peti odstavek 148. člena, 148.b člen, drugi odstavek 150. člena, 151. člen, 152. člen, 156. člen, 162.a člen, 162.b člen, 170. člen in 171.a člen);«.
V dvaindvajseti alineji se pika nadomesti s podpičjem in doda nova triindvajseta alineja, ki se glasi:
»– ne vnese resničnih podatkov iz 61.n člena tega zakona v informacijski sistem za spremljanje podatkov v verigi preskrbe s hrano iz 170.a člena tega zakona.«.
KONČNI DOLOČBI
Določbe novega 128.a člena zakona se začnejo uporabljati 1. januarja 2024.
Ta zakon začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Povezane vsebine

Zastavite nam vprašanje

Vprašanja so na voljo le prijavljenim uporabnikom.
Napaka pri pošiljanju vprašanja.
Vprašanje lahko zastavijo samo prijavljeni uporabniki.
Vprašanje je prekratko.
Obogatite vprašanje z dodatnimi informacijami. Hvala!
Presegli ste kvoto vprašanj.
V trenutnem naročniškem obdobju ste porabili vsa vprašanja. Za dodatno svetovanje nas kontaktirajte.
Pri svetovanju zagotavljamo diskretnost in anonimnost.
Zahvaljujemo se za poslano vprašanje.
Potrudili se bomo, da vam odgovorimo čimprej!