Čistopis z vidnimi spremembami

Čistopisu je dodan prikaz, kjer imate spremembe vidne. Kliknite spodaj pod nazivom predpisa na zavihek "Spremembe".

Izberi paket

Čistopis z lažjim branjem členov

V posebnem prikazu čistopisa lahko besedilo sklicevanih členov berete že znotraj osnovnega člena. Kliknite spodaj pod nazivom predpisa na zavihek "Čistopis".

Izberi paket

Pri členih imate pojasnila

Če obstaja pojasnilo člena, ga dobite že pri njem. Imate več kot 2500 pojasnil FURS, ministrstev in strokovnjakov. Za prikaz pojasnil, kliknite na ikono desno poleg člena.

Izberi paket

Dodano imate kazalo predpisa

S kazalom lažje vidite strukturo predpisa in navigirate po njem.
Za prikaz kazala kliknite spodaj na "Kazalo".

Izberi paket

Lažje branje členov

"Branje člen v členu" vam v čistopisu omogoča branje besedila sklicevanih členov že znotraj osnovnega člena.

Izberi paket

POZOR: to ni najnovejša različica besedila

Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost - PZDDV

DDV IN DRUGI PROMETNI DAVKI -

Velja od: Objavljeno:

Objavljeno v:

1. člen
 V Pravilniku o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost (Uradni list RS, št. 17/04, v nadaljnjem besedilu: pravilnik), se za 19. členom doda nov 19.a člen, ki se glasi:
»19.a člen
(prenos blaga iz druge države članice v Slovenijo)
(1) Če davčni zavezanec s sedežem v drugi državi članici, prenese blago iz svojega podjetja v Slovenijo, se tak prenos blaga šteje za pridobitev blaga v Sloveniji.
(2) Če davčni zavezanec s sedežem v drugi državi članici prenese blago iz svojega podjetja v Slovenijo svojemu poslovnemu partnerju (komisionarju, konsignatarju), se tak prenos šteje za dobavo blaga v njegovi državi članici oziroma za pridobitev blaga v Sloveniji.
(3) Davčni zavezanec iz prvega odstavka tega člena mora davčnemu organu prijaviti, da pridobiva blago znotraj Skupnosti v skladu z 58. členom ZDDV ter kot tuj davčni zavezanec pridobiti identifikacijsko številko za DDV v skladu z 59. členom ZDDV.«.
2. člen
V 21. členu se dodajo nov prvi do četrti odstavek, ki se glasijo:
»(1) DDV se ne obračunava in ne plačuje od pridobitve rabljenega prevoznega sredstva iz druge države članice, če je prodajalec davčni zavezanec s sedežem v drugi državi članici in je od dobave rabljenega prevoznega sredstva obračunal DDV od dosežene razlike v ceni po posebni ureditvi za rabljeno blago.
(2) DDV se ne obračunava in ne plačuje tudi od pridobitve rabljenega prevoznega sredstva iz druge države članice, če je prodajalec fizična oseba, mali davčni zavezanec ali pravna oseba, ki ni davčni zavezanec, ki pri nabavi prevoznega sredstva, ki ga dobavijo v Slovenijo, niso imeli pravice do odbitka vstopnega DDV v svoji državi.
(3) DDV se obračunava in plačuje od rabljenega prevoznega sredstva, ki ga pridobi oseba, identificirana za namene DDV v Sloveniji od prodajalca, ki je identificiran za namene DDV v svoji državi članici in je rabljeno prevozno sredstvo dobavil pod pogoji, ki so enaki pogojem iz 1. točke 31.a člena ZDDV. Oseba, ki pridobi rabljeno prevozno sredstvo izkaže DDV v obračunu DDV.
(4) Oseba iz prejšnjega odstavka prijavi pridobitev rabljenega prevoznega sredstva na obrazcu DDV-RPS, ki je priloga XXVI pravilnika in je njegov sestavni del. Brez predložitve obrazca DDV-RPS, ki ga potrdi pristojni davčni organ, se rabljenega prevoznega sredstva, ki je pridobljeno iz druge države članice ne sme registrirati. Oseba, identificirana za namene DDV, ki pridobi rabljeno prevozno sredstvo, zaradi nadaljnje prodaje, ne predloži obrazca DDV-RPS.«.
V dosedanjem prvem odstavku, ki postane nov peti odstavek, se besedilo: »Rabljeno prevozno sredstvo, pridobljeno znotraj Skupnosti,« nadomesti z naslednjim besedilom: »Rabljeno prevozno sredstvo po tem členu«.
3. člen
V 22. členu se za četrtim odstavkom doda nov peti odstavek, ki se glasi:
»(5) Obrazca DDV-NPS-P1 in DDV-NPS-P2 se izpolnita v treh izvodih (za pridobitelja, davčni organ in registracijski organ).«.
Dosedanji peti odstavek postane nov šesti odstavek.
4. člen
V 24. členu se v tretjem odstavku doda naslednje besedilo:
»Obrazec DDV-NPS-D1 se izpolni v treh izvodih (za pridobitelja, dobavitelja in davčni organ), v štirih izvodih pa se izpolni le, če se obrazec potrebuje za registracijski organ.«.
5. člen
V 28. členu se za sedmim odstavkom doda nov osmi odstavek, ki se glasi:
»(8) Davčni organ vodi o davčnih zastopnikih posebno evidenco.«.
Dosedanji osmi odstavek postane nov deveti odstavek.
6. člen
V 59. členu se doda nov šesti odstavek, ki se glasi:
»(6) Med storitve gradnje, obnove in popravila stanovanjskih objektov se, ne glede na uvrstitev tovrstnih storitev v standardno klasifikacijo dejavnosti, uvršča tudi vgradnja stavbnega pohištva, ki ga izdela sam izvajalec storitve.«.
Dosedanji šesti odstavek postane nov sedmi odstavek.
7. člen
V 66. členu se črta besedilo: »če jo opravljajo na podlagi koncesije,«.
8. člen
V 81. členu se za drugim odstavkom dodajo novi tretji do peti odstavek, ki se glasijo:
»(3) Znesek depozita ni predmet DDV, ne glede na to, kdo depozit da oziroma ga sprejme.
(4) Pri depozitih se šteje, da finančno storitev opravi oseba, ki da depozit. Če da depozit davčni zavezanec, ki ne opravlja finančnih storitev kot svojo dejavnost ali pravna oseba, ki ni davčni zavezanec se šteje, da je finančna storitev opravljena občasno.
(5) Obresti od depozitov so oproščene plačila DDV. Če da depozit mali davčni zavezanec ali fizična oseba, obresti od depozitov niso predmet DDV.«.
Dosedanji tretji in četrti odstavek postaneta nova šesti in sedmi odstavek.
9. člen
V 85. členu se za besedo »prevoza« doda besedilo: »ali drugim ustreznim dokumentom«, beseda »katere« pa se nadomesti z besedo »katerega«.
10. člen
V 86. členu se naslov člena spremeni, tako da se glasi: »(izvoz blaga in storitve iz 13. točke 31. člena ZDDV)«.
V desetem odstavku se v oklepaju, za besedo »nakladanja« doda vejica in beseda »razkladanja,«.
V enajstem odstavku se besedi »tudi storitve« nadomestita z besedilom »tudi storitve, enakovrstne storitvam, kot so omenjene v prejšnjem odstavku«.
11. člen
 Za 86. členom se doda nov 86.a člen, ki se glasi:
»86.a člen
(storitve iz 8. točke 31. člena ZDDV)
(1) Za storitve iz 8. točke 31. člena ZDDV, ki so namenjene neposredno plovilom oziroma njihovemu tovoru se štejejo na primer: storitve vleke plovil iz 5. točke 31. člena ZDDV, storitve pilotiranja le-teh in njihovega privezovanja, storitve nakladanja, razkladanja ali prekladanja njihovega tovora, vključno z osebno prtljago potnikov, ter druge storitve, namenjene vzdrževanju tovora v dobrem stanju.
(2) Storitev iz prejšnjega odstavka je lahko oproščena plačila DDV v skladu z 8. točko 31. člena ZDDV le, če lahko izvajalec dokaže, da je storitev neposredno povezana s potrebami plovila iz 5. točke 31. člena ZDDV oziroma njihovega tovora.«.
12. člen
V 88. členu se v prvem odstavku besedilo: »z ustrezno prevozno listino, iz katere« nadomesti z besedilom:
»prevozno listino ali drugim ustreznim dokumentom, iz katerega«.

Zakaj ne vidim vseh členov?

Naročniki vidijo tudi preostalih 26 členov.

Naročite se tukaj in pridobite dostop do vseh vsebin.
Če ste že naročnik se prijavite tukaj.

Naročite se
Povezane vsebine

Zastavite nam vprašanje

Vprašanja so na voljo le prijavljenim uporabnikom.
Napaka pri pošiljanju vprašanja.
Vprašanje lahko zastavijo samo prijavljeni uporabniki.
Vprašanje je prekratko.
Obogatite vprašanje z dodatnimi informacijami. Hvala!
Presegli ste kvoto vprašanj.
V trenutnem naročniškem obdobju ste porabili vsa vprašanja. Za dodatno svetovanje nas kontaktirajte.
Pri svetovanju zagotavljamo diskretnost in anonimnost.
Zahvaljujemo se za poslano vprašanje.
Potrudili se bomo, da vam odgovorimo čimprej!