Se pripravlja sprememba?

Vse predloge in spremembe predpisa imate na njegovi časovnici. Kliknite "Časovnica" na spodnji hitri navigaciji. 

Izberi paket

POZOR: to ni najnovejša različica besedila

Odločba Sveta z dne 7. decembra 2009 o dovoljenju Republiki Sloveniji, da uporabi odstopanje od člena 167 Direktive 2006/112/ES o skupnem sistemu davka na dodano vrednost

DDV - DIREKTIVE IN UREDBE EU -

Velja od: Objavljeno:

Objavljeno v:

Odločba Sveta

z dne 7. decembra 2009

o dovoljenju Republiki Sloveniji, da uporabi odstopanje od člena 167 Direktive 2006/112/ES o skupnem sistemu davka na dodano vrednost

(2009/939/EU)

SVET EVROPSKE UNIJE JE –

ob upoštevanju Pogodbe o delovanju Evropske unije,

ob upoštevanju Direktive 2006/112/ES [UL L 347, 11.12.2006, str. 1.] in zlasti člena 395(1) Direktive,

ob upoštevanju predloga Komisije,

ob upoštevanju naslednjega:

(1) Republiki Sloveniji (v nadaljnjem besedilu: Slovenija) je z Odločbo Sveta 2007/133/ES [UL L 57, 24.2.2007, str. 12.], z odstopanjem od člena 167 Direktive 2006/112/ES dovoljeno, da odloži nastanek pravice do odbitka davka na dodano vrednost (DDV), dokler se ta ne plača dobavitelju blaga ali ponudniku storitev, za davčne zavezance, ki uporabljajo izbirno ureditev, tako imenovano po plačani realizaciji, po kateri v skladu s členom 66(b) navedene direktive, obveznost obračuna DDV na njihove dobave blaga in opravljene storitve nastane ob prejemu plačila. Upravičenci do te ureditve v Sloveniji so tisti, katerih letni promet ne presega 208646 EUR.

(2) Slovenija je za podaljšanje tega posebnega odstopanja zaprosila z dopisi, ki jih je Generalni sekretariat Komisije prejel 23. ter 31. julija 2009. Slovenija je poleg tega zaprosila, da bi lahko povišala zgornjo mejo letnega prometa ureditve na 400000 EUR.

(3) V skladu s členom 395(2) Direktive 2006/112/ES je Komisija z dopisom 25. septembra 2009 o prošnji Slovenije obvestila druge države članice, z dopisom 29. septembra 2009 pa je Komisija Slovenijo obvestila, da ima na voljo vse informacije, potrebne za oceno prošenj.

(4) Tako imenovana ureditev po plačani realizaciji je poenostavljena izbirna ureditev, namenjena malim podjetjem, ki niso upravičena do oprostitve davka. Tem davčnim zavezancem omogoča, da uporabijo enostaven predpis, po katerem na podlagi datuma plačila svojih vstopnih stroškov in izstopnih transakcij določijo trenutek, v katerem bodo ustrezno uveljavili pravico do odbitka DDV in plačali davek davčnim organom. Ta ureditev za te davčne zavezance pomeni ukrep poenostavitve, ki jim poleg tega lahko zagotavlja prednosti na področju denarnega toka.

(5) Komisija je 28. januarja 2009 predlagala direktivo z namenom spremeniti Direktivo 2006/112/ES v zvezi s pravili glede izdajanja računov in s tem državam članicam omogočila tudi odložitev nastanka pravice do odbitka DDV, dokler se ta ne plača dobavitelju blaga ali ponudniku storitev, in sicer za davčne zavezance, katerih letni promet ne presega zgornje meje, ki jo države članice lahko določijo do 2000000 EUR, in ki so zato upravičeni do izbirne ureditve, po kateri obveznost obračuna DDV na njihove transakcije nastane šele ob prejemu plačila.

(6) Posebno odstopanje, za katerega je zaprosila, ne vpliva na znesek prihodkov iz DDV, ki ga pobere Slovenija v fazi končne porabe, in ne vpliva na lastna sredstva Unije, pridobljena iz DDV –

SPREJEL NASLEDNJO ODLOČBO:

Člen 1

Z odstopanjem od člena 167 Direktive 2006/112/ES je Slovenija upravičena, da odloži nastanek pravice do odbitka davka na dodano vrednost (DDV) za davčne zavezance iz drugega pododstavka, dokler se ta ne plača dobavitelju blaga ali ponudniku storitev.

Zadevni davčni zavezanci se morajo odločiti za ureditev, po kateri obveznost obračuna DDV na njihove dobave blaga in opravljene storitve nastane ob prejemu plačila. V skladu s to ureditvijo njihov letni promet ne sme preseči 400000 EUR.

Člen 2

Ta odločba se uporablja od 1. januarja 2010 do začetka veljavnosti določb direktive o dovoljenju državam članicam, da odložijo nastanek pravice do odbitka DDV, dokler se ta ne plača dobavitelju blaga ali ponudniku storitev, za davčne zavezance, katerih letni promet ne presega določene zgornje meje in ki so tako upravičeni do izbirne ureditve, po kateri obveznost obračuna davka na njihove dobave blaga in opravljene storitve nastane ob prejemu plačila. V vsakem primeru se ta odločba uporablja najpozneje do 31. decembra 2012.

Člen 3

Ta odločba je naslovljena na Republiko Slovenijo.

 

V Bruslju, 7. decembra 2009
Za Svet
Predsednica
C. Malmström

Povezane vsebine

Zastavite nam vprašanje

Vprašanja so na voljo le prijavljenim uporabnikom.
Napaka pri pošiljanju vprašanja.
Vprašanje lahko zastavijo samo prijavljeni uporabniki.
Vprašanje je prekratko.
Obogatite vprašanje z dodatnimi informacijami. Hvala!
Presegli ste kvoto vprašanj.
V trenutnem naročniškem obdobju ste porabili vsa vprašanja. Za dodatno svetovanje nas kontaktirajte.
Pri svetovanju zagotavljamo diskretnost in anonimnost.
Zahvaljujemo se za poslano vprašanje.
Potrudili se bomo, da vam odgovorimo čimprej!