Čistopis z vidnimi spremembami

Čistopisu je dodan prikaz, kjer imate spremembe vidne. Kliknite spodaj pod nazivom predpisa na zavihek "Spremembe".

Izberi paket

Čistopis z lažjim branjem členov

V posebnem prikazu čistopisa lahko besedilo sklicevanih členov berete že znotraj osnovnega člena. Kliknite spodaj pod nazivom predpisa na zavihek "Čistopis".

Izberi paket

Pri členih imate pojasnila

Če obstaja pojasnilo člena, ga dobite že pri njem. Imate več kot 2500 pojasnil FURS, ministrstev in strokovnjakov. Za prikaz pojasnil, kliknite na ikono desno poleg člena.

Izberi paket

Dodano imate kazalo predpisa

S kazalom lažje vidite strukturo predpisa in navigirate po njem.
Za prikaz kazala kliknite spodaj na "Kazalo".

Izberi paket

Lažje branje členov

"Branje člen v členu" vam v čistopisu omogoča branje besedila sklicevanih členov že znotraj osnovnega člena.

Izberi paket

POZOR: to ni najnovejša različica besedila

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o lokalni samoupravi - ZLS-J

LOKALNA SAMOUPRAVA -

Velja od: Objavljeno:

Objavljeno v:

1. člen
V zakonu o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 6/94 – odločba US, 45/94 – odločba US, 57/94, 14/95, 20/95 – odločba US, 63/95 – obvezna razlaga, 9/96 – odločba US, 44/96 – odločba US, 26/97, 70/97 in 10/98) se v celotnem zakonu besedilo “lokalne samoupravne skupnosti“ nadomesti z besedilom “samoupravne lokalne skupnosti“ v ustreznih sklonih.
2. člen
6. člen se spremeni tako, da se glasi:
“Samoupravne lokalne skupnosti med seboj prostovoljno sodelujejo zaradi skupnega urejanja in opravljanja lokalnih zadev javnega pomena. V ta namen lahko združujejo sredstva in v skladu z zakonom ustanavljajo skupne organe ter organe skupne občinske uprave, ustanavljajo in upravljajo sklade, javne zavode, javna podjetja in ustanove ter se povezujejo v skupnosti, zveze in združenja.
Samoupravne lokalne skupnosti, njihove skupnosti, zveze in združenja lahko sodelujejo tudi z lokalnimi skupnostmi drugih držav in z mednarodnimi organizacijami lokalnih skupnosti.“
3. člen
V 8. členu se v drugem odstavku za besedo “slabše“ doda beseda “gospodarske“.
4. člen
V 13.a členu se doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
“Ob ustanovitvi ima lahko občina manj kot 5000 prebivalcev, če gre za ustanovitev nove občine z združitvijo dveh ali več občin.“
Dosedanji drugi in tretji odstavek postaneta tretji in četrti odstavek.
5. člen
V 16. členu se črta tretji odstavek. Dosedanji četrti, peti in šesti odstavek postanejo tretji, četrti in peti odstavek.
6. člen
V 20. členu se črta besedilo “in druga“.
7. člen
V 21. členu se v prvem odstavku za besedo “pomena“ vstavi besedilo “(izvirne naloge)“.
V drugem odstavku 21. člena se v drugi alinei za besedo “občine“ doda besedilo “in v skladu z zakonom opravlja naloge s področja gostinstva, turizma in kmetijstva“.
Za drugo alineo se doda nova tretja alinea, ki se glasi:
“– načrtuje prostorski razvoj, v skladu z zakonom opravlja naloge na področju posegov v prostor in graditve objektov ter zagotavlja javno službo gospodarjenja s stavbnimi zemljišči;“.
Dosedanje tretja do sedma alinea postanejo četrta do osma alinea.
Doda se deveta alinea, ki se glasi:
“– ustvarja pogoje za izobraževanje odraslih, ki je pomembno za razvoj občine in za kvaliteto življenja njenih prebivalcev;“.
V dosedanji osmi alinei, ki postane deseta alinea se črtata besedi “turistično, kulturno“.
Za dosedanjo deveto alineo, ki postane enajsta alinea, se doda nova dvanajsta alinea, ki se glasi:
“– pospešuje kulturnoumetniško ustvarjalnost, omogoča dostopnost do kulturnih programov, zagotavlja splošnoizobraževalno knjižnično dejavnost ter v skladu z zakonom skrbi za kulturno dediščino na svojem območju;“.
V dosedanji deseti alinei, ki postane trinajsta alinea, se za besedo “površine“ doda besedilo “v skladu z zakonom ureja promet v občini ter opravlja naloge občinskega redarstva;“.
Dosedanje enajsta do petnajsta alinea postanejo štirinajsta do osemnajsta alinea.
V dosedanji šestnajsti alinei, ki postane devetnajsta alinea, se za besedo “občine“ doda besedilo “in opravlja inšpekcijsko nadzorstvo nad izvajanjem občinskih predpisov in drugih aktov, s katerimi ureja zadeve iz svoje pristojnosti, če ni z zakonom drugače določeno;“.
Dosedanje sedemnajsta do devetnajsta alinea postanejo dvajseta do dvaindvajseta alinea.
8. člen
22. člen se spremeni tako, da se glasi:
“Poleg lokalnih zadev javnega pomena mestna občina na podlagi in v skladu z zakoni, ki urejajo posamezna področja, kot svoje naloge opravlja še z zakonom določene naloge iz državne pristojnosti, ki se nanašajo na razvoj mest. V tem okviru mestna občina zlasti:
– ureja javni primestni promet;
– ureja obratovalni čas gostinskih lokalov na svojem območju;
– izvaja naloge na področju posegov v prostor in graditve objektov na svojem območju;
– izvaja naloge na področju geodetske službe;
– zagotavlja javno mrežo gimnazij, srednjih, poklicnih in višjih šol na svojem območju;
– zagotavlja javno zdravstveno službo na sekundarni ravni na svojem območju.“
9. člen
V 24. členu se v prvem odstavku besedi “z občino“ nadomestita z besedo “občine“, beseda “izvajanje“ pa se nadomesti z besedo “opravljanje“. Na koncu prvega odstavka se pred piko doda besedilo “(prenesene naloge)“.
Dodajo se novi drugi, tretji, četrti in peti odstavek, ki se glasijo:
“Na občino se lahko prenese opravljanje posameznih nalog iz državne pristojnosti, ki se lahko bolj racionalno in učinkovito opravljajo v občini, zlasti na področjih urejanja javnega primestnega prometa, obratovalnega časa gostinskih lokalov, izvajanja nalog na področju posegov v prostor in graditve objektov ter geodetske službe in zagotavljanja javne mreže gimnazij, srednjih in poklicnih šol ter javne zdravstvene službe na sekundarni ravni.
Z zakonom se lahko določi, da se opravljanje posameznih nalog iz državne pristojnosti prenese na vse občine, na mestne občine, na občine na določenem območju ali na posamezno občino. Razloge in pogoje za opravljanje posameznih nalog iz državne pristojnosti v občini določi zakon.
Zakon lahko določi, da se opravljanje posameznih nalog iz državne pristojnosti prenese na občine ob pogoju, da s tem soglašajo vse občine ali da s tem soglašajo vse mestne občine ali da s tem soglašajo vse občine na določenem območju. Šteje se, da je občina dala predhodno soglasje, če je vložila pri Državnem zboru pobudo za opravljanje posameznih nalog iz državne pristojnosti.
Državni zbor mora pred sprejemom zakona, s katerim se občini v opravljanje prenesejo posamezne naloge iz državne pristojnosti, pridobiti predhodno soglasje občine.“
Dosedanji drugi odstavek postane šesti odstavek.
10. člen
Za 28. členom se doda nov 28.a člen, ki se glasi:
“Organi občine so dolžni na zahtevo poslanca dati pojasnila, ki so mu potrebna v zvezi z delom v volilni enoti.“
11. člen
V 29. členu se šesta alinea drugega odstavka črta.
Dosedanje sedma do trinajsta alinea postanejo šesta do dvanajsta alinea.
12. člen
V 30. členu se v drugem stavku drugega odstavka za besedo “občanov“ namesto pike postavi vejica in doda besedilo “vendar največ polovico članov.“ Dodata se dva nova stavka, ki se glasita:
“Delovno telo občinskega sveta vodi član občinskega sveta. Članstvo v komisiji ali odboru občinskega sveta ni združljivo s članstvom v nadzornem odboru občine ali z delom v občinski upravi.“
13. člen
V 31. členu se doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
“Komisije in odbori občinskega sveta ter vsak član občinskega sveta lahko predlagajo občinskemu svetu v sprejem odloke in druge akte iz njegove pristojnosti, razen proračuna in zaključnega računa proračuna in drugih aktov, za katere je v zakonu ali v statutu občine določeno, da jih sprejme občinski svet na predlog župana.“
14. člen
V 32. členu se za drugim odstavkom dodata nov tretji in četrti odstavek, ki se glasita:
“Če nadzorni odbor v okviru svoje pristojnosti ugotovi hujšo kršitev predpisov ali nepravilnosti pri poslovanju občine, ki so opredeljene v poslovniku, mora o teh kršitvah v roku petnajst dni obvestiti pristojno ministrstvo in Računsko sodišče Republike Slovenije.
Vsak član nadzornega odbora ima pravico zahtevati in dobiti podatke od občine, ki so mu potrebni pri opravljanju njegovih nalog, če teh podatkov na njegov predlog ne zahteva nadzorni odbor.“
Dosedanji tretji, četrti in peti odstavek postanejo peti, šesti in sedmi odstavek.

Zakaj ne vidim vseh členov?

Naročniki vidijo tudi preostalih 31 členov.

Naročite se tukaj in pridobite dostop do vseh vsebin.
Če ste že naročnik se prijavite tukaj.

Naročite se
Povezane vsebine

Zastavite nam vprašanje

Vprašanja so na voljo le prijavljenim uporabnikom.
Napaka pri pošiljanju vprašanja.
Vprašanje lahko zastavijo samo prijavljeni uporabniki.
Vprašanje je prekratko.
Obogatite vprašanje z dodatnimi informacijami. Hvala!
Presegli ste kvoto vprašanj.
V trenutnem naročniškem obdobju ste porabili vsa vprašanja. Za dodatno svetovanje nas kontaktirajte.
Pri svetovanju zagotavljamo diskretnost in anonimnost.
Zahvaljujemo se za poslano vprašanje.
Potrudili se bomo, da vam odgovorimo čimprej!