Čistopis z vidnimi spremembami

Čistopisu je dodan prikaz, kjer imate spremembe vidne. Kliknite spodaj pod nazivom predpisa na zavihek "Spremembe".

Izberi paket

Čistopis z lažjim branjem členov

V posebnem prikazu čistopisa lahko besedilo sklicevanih členov berete že znotraj osnovnega člena. Kliknite spodaj pod nazivom predpisa na zavihek "Čistopis".

Izberi paket

Pri členih imate pojasnila

Če obstaja pojasnilo člena, ga dobite že pri njem. Imate več kot 2500 pojasnil FURS, ministrstev in strokovnjakov. Za prikaz pojasnil, kliknite na ikono desno poleg člena.

Izberi paket

Dodano imate kazalo predpisa

S kazalom lažje vidite strukturo predpisa in navigirate po njem.
Za prikaz kazala kliknite spodaj na "Kazalo".

Izberi paket

Lažje branje členov

"Branje člen v členu" vam v čistopisu omogoča branje besedila sklicevanih členov že znotraj osnovnega člena.

Izberi paket

POZOR: to ni najnovejša različica besedila

Pravilnik o metodologiji za oblikovanje cen programov v vrtcih, ki izvajajo javno službo

VZGOJA IN IZOBRAŽEVANJE -

Velja od: Objavljeno:

Čistopis - neuradno prečiščeno besedilo

    1. Kazalo
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen

Ta pravilnik določa metodologijo, po kateri se določajo splošni elementi za oblikovanje cen programov iz prvega odstavka 14. člena zakona o vrtcih, v vrtcih, ki izvajajo javno službo.

Posamezni elementi se pri oblikovanju cene dnevnega, poldnevnega in krajšega programa uporabljajo sorazmerno z dolžino trajanja programa.

Ta pravilnik določa tudi posebnosti pri oblikovanju cen.

2. člen

Vrtci oblikujejo cene programov za otroke v oddelkih (vrste oddelkov):

  • prvega starostnega obdobja,
  • drugega starostnega obdobja,
  • v razvojnih oddelkih ter
  • v vzgojno-varstvenih družinah.

Vrtci lahko oblikujejo tudi ceno programa za oddelke, v katere so vključeni otroci, stari od tri do štiri leta oziroma ceno za kombinirani oddelek.

3. člen

Cene programov, oblikovane po tej metodologiji, so podlaga za izračun plačila staršev in izračun razlike med ceno programa in plačilom staršev, ki jo je vrtcu v skladu z 28. členom zakona o vrtcih dolžna zagotavljati lokalna skupnost, v kateri imajo otrokovi starši stalno prebivališče oziroma začasno prebivališče, če je vsaj eden od staršev zavezanec za dohodnino v Republiki Sloveniji.

Vrtec mesečno izstavi račun staršem in lokalni skupnosti, ki je v skladu z zakonom zavezanka za plačilo razlike med ceno programa na otroka in plačilom staršev.

Ne glede na določilo prejšnjega odstavka lahko lokalna skupnost ustanoviteljica vrtca odloči, da vrtcu na podlagi njegovih mesečnih zahtevkov zagotavlja sredstva po posameznih namenih, ki predstavljajo posamezne vrste stroškov, ki so elementi za oblikovanje cen programov in so opredeljeni v občinskem finančnem načrtu za področje predšolske vzgoje.

II. ELEMENTI ZA OBLIKOVANJE CEN PROGRAMOV
4. člen

Kot elementi za oblikovanje cen programov se upoštevajo:

  • stroški dela,
  • stroški materiala in storitev,
  • stroški živil za otroke.
5. člen

Stroški dela se obračunajo le za število zaposlenih, potrebnih za izvajanje programa v skladu s predpisanimi normativi, ki jih določajo zakon in na njegovi podlagi izdani podzakonski predpisi. Stroški dela vključujejo plače, obvezne prispevke delodajalca, davek na plače in druge stroške dela, kot so regres za letni dopust, povračila stroškov prehrane med delom, povračila stroškov prevoza na delo in iz dela, jubilejne nagrade, odpravnine ob upokojitvi, solidarnostne pomoči v skladu z zakoni, kolektivno pogodbo in drugimi predpisi za opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje.

Pri ugotavljanju števila zaposlenih iz prejšnjega odstavka se upošteva tudi optimalna organizacija dela, ki vključuje združevanje oddelkov na začetku in na koncu obratovalnega časa vrtca.

Stroški dela za delavce, katerih dejanska zaposlenost presega normative in stroški dela za delavce, vključene v javna dela ne morejo biti vključeni v cene programov. Stroški dela za delavce, za katere je del teh stroškov zagotovljen iz državnega proračuna, so vključeni v cene programov samo v sorazmerju s predpisanimi normativi za dejavnost predšolske vzgoje.

Drugi stroški dela se izračunajo po izhodiščih za načrtovanje občinskih proračunov, ki jih določi ministrstvo, pristojno za finance.

6. člen

Stroški materiala in storitev so vsi stroški za nabavljeni material in za opravljene storitve, in sicer:

  1. Funkcionalni stroški objektov za:
  • ogrevanje (kurjava, dimnikarske storitve),
  • elektriko,
  • plin,
  • vodo,
  • komunalne storitve,
  • nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča,
  • čiščenje prostorov,
  • tekoče vzdrževanje prostorov in opreme,
  • zavarovalne premije,
  • varovanje objektov,
  • uporabo in vzdrževanje vozil za prevoz hrane.
  1. Funkcionalni stroški osnovne dejavnosti za:
  • didaktična sredstva in igrače,
  • stalno strokovno spopolnjevanje v skladu s kolektivno pogodbo,
  • obvezne zdravstvene storitve in varstvo pri delu,
  • hišno perilo,
  • pisarniško poslovanje (pisarniški material, stroški plačilnega prometa, časopisi, revije, telefonske storitve in podobno),
  • drobni inventar.
  1. Drugi specifični namenski stroški.
7. člen

Stroški živil za otroke se pri izračunu cene določijo na podlagi števila obrokov, ki jih vrtec zagotavlja na otroka v posameznem programu.

8. člen

Med elemente cene ne sodijo stroški za investicijsko vzdrževanje in investicije, ki jih vrtcem v skladu z zakonom zagotavlja lokalna skupnost in vsi drugi stroški, ki niso neposredno povezani z izvajanjem programa v okviru javne službe (odpravnine presežnim delavcem, zagotavljanje sredstev za delo sindikalnih zaupnikov, zaposlitev delavcev, s katerimi se presegajo predpisani normativi, sredstva za obnovo obrabljene opreme, pohištva in delovnih priprav, nadomestila delovnim invalidom za čas čakanja na drugo ustrezno delo, stroški sodnih postopkov, poravnava odškodnin na podlagi izvršilnega naslova).

Stroške, ki niso elementi za izračun cen po tem pravilniku, krije vrtcu ustanovitelj v skladu z zakonom, drugimi predpisi, aktom o ustanovitvi zavoda oziroma v skladu s pogodbo o financiranju zavoda.

Ustanovitelj vrtca zagotavlja vrtcu tudi sredstva za nadomeščanje vzgojiteljev in pomočnikov vzgojiteljev v primeru nezmožnosti dela delavca zaradi bolezni ali poškodbe do 30 dni. O obsegu teh sredstev se dogovorita vrtec in lokalna skupnost ustanoviteljica na podlagi ugotovljene odsotnosti teh strokovnih delavcev in izračuna dodatnih stroškov njihovega nadomeščanja zaradi zagotavljanja nemotenega izvajanja programa, ki ga po izteku meseca, za katerega se zagotavlja dodatna sredstva, posreduje vrtec.

Zakaj ne vidim vseh členov?

Naročniki vidijo tudi preostalih 16 členov.

Naročite se tukaj in pridobite dostop do vseh vsebin.
Če ste že naročnik se prijavite tukaj.

Naročite se
Povezane vsebine

Zastavite nam vprašanje

Vprašanja so na voljo le prijavljenim uporabnikom.
Napaka pri pošiljanju vprašanja.
Vprašanje lahko zastavijo samo prijavljeni uporabniki.
Vprašanje je prekratko.
Obogatite vprašanje z dodatnimi informacijami. Hvala!
Presegli ste kvoto vprašanj.
V trenutnem naročniškem obdobju ste porabili vsa vprašanja. Za dodatno svetovanje nas kontaktirajte.
Pri svetovanju zagotavljamo diskretnost in anonimnost.
Zahvaljujemo se za poslano vprašanje.
Potrudili se bomo, da vam odgovorimo čimprej!