Čistopis z vidnimi spremembami

Čistopisu je dodan prikaz, kjer imate spremembe vidne. Kliknite spodaj pod nazivom predpisa na zavihek "Spremembe".

Izberi paket

Čistopis z lažjim branjem členov

V posebnem prikazu čistopisa lahko besedilo sklicevanih členov berete že znotraj osnovnega člena. Kliknite spodaj pod nazivom predpisa na zavihek "Čistopis".

Izberi paket

Pri členih imate pojasnila

Če obstaja pojasnilo člena, ga dobite že pri njem. Imate več kot 2500 pojasnil FURS, ministrstev in strokovnjakov. Za prikaz pojasnil, kliknite na ikono desno poleg člena.

Izberi paket

Dodano imate kazalo predpisa

S kazalom lažje vidite strukturo predpisa in navigirate po njem.
Za prikaz kazala kliknite spodaj na "Kazalo".

Izberi paket

Lažje branje členov

"Branje člen v členu" vam v čistopisu omogoča branje besedila sklicevanih členov že znotraj osnovnega člena.

Izberi paket

POZOR: to ni najnovejša različica besedila

Pravilnik o upravljanju učbeniških skladov

VZGOJA IN IZOBRAŽEVANJE -

Velja od: V uporabi od: Objavljeno:

Spremembe - samo spremenjeni členi

    1. Kazalo
6. člen
(zagotavljanje sredstev in plačilo upravljavca sklada)
(1) Ministrstvo letno zagotavlja osnovnim šolam sredstva za plačilo upravljavca sklada (v nadaljnjem besedilu: upravljavec sklada), in sicer po spodaj navedeni enačbi:
Plačilo = (koeficient A x število uporabnikov učbeniškega sklada) + koeficient B,
pri čemer je:
Število uporabnikov učbeniškega skladaKoeficient AKoeficient B (v eurih)
od 0 do 501,2542,00
od 51 do 1001,3050,00
od 101 do 2001,3558,50
od 201 do 3001,4067,00
od 301 do 4001,4575,00
od 401 do 5001,5083,50
od 501 do 7001,5592,00
nad 7011,60100,00
(2) Rezultat enačbe predstavlja maksimalen bruto znesek kot plačilo upravljavca sklada za delo, ki ga opravi upravljavec sklada v posameznem šolskem letu.
(3) V srednjih šolah je upravljavec sklada plačan iz sredstev prispevkov za izposojo učbenikov. Višina plačila se določi v skladu z enačbo iz prvega odstavka tega člena, vendar ne sme presegati 10 % vseh sredstev sklada v posameznem šolskem letu.
(3) (4) Plačilo iz prejšnjega odstavka se upravljavcu sklada izplača do konca meseca decembra proračunskega leta.
9. člen
(zagotavljanje sredstev za učbeniški sklad v srednjih šolah)
(1) Srednja šola zaračuna uporabnikom učbeniškega sklada prispevek za izposojo učbenikov (v nadaljnjem besedilu: izposojevalnina). Izposojevalnina posameznega učbenika za eno šolsko leto ne sme biti višja od ene tretjine njegove nabavne cene. Nabavna cena učbenika je cena z vključenim DDV in morebitnimi popusti.
(2) Višino izposojevalnine za posamezni učbenik na predlog upravljavca sklada iz 13. člena tega pravilnika določi ravnatelj. Če so bili enaki učbeniki v oddelku nabavljeni v različnem času po različni ceni, se uporabnikom zaračuna povprečna izposojevalnina, izračunana na osnovi utežnega povprečja.
(3) Izposojevalnina se lahko zaračunava do kritja izdatkov za posamezni učbenik.
(4) (3) Uporabnik, ki zaradi socialnega položaja ne more plačati izposojevalnine, je lahko na predlog razrednika ali šolskega svetovalnega delavca delno ali v celoti oproščen plačila izposojevalnine. O tem odloči ravnatelj šole.
(5) (4) Uporabnik, ki med šolskim letom prekine šolanje na šoli ali se prepiše na drugo šolo je upravičen do povračila sorazmernega deleža izposojevalnine. Šola, v katero se uporabnik vpiše med šolskim letom, zaračuna samo sorazmerni del izposojevalnine.
(6) Ministrstvo lahko sofinancira izposojevalnino za učbenike. Višino sofinanciranja določi minister s sklepom.
(7) (5) Ministrstvo lahko sofinancira nakup učbenikov srednjim šolam, ki na novo ustanavljajo učbeniški sklad. Višino sofinanciranja določi minister s sklepom.
11. člen
(prejemki in izdatki učbeniškega sklada)
(1) Prejemki učbeniškega sklada v osnovnih šolah so:
– proračunska sredstva za nakup učbenikov v osnovnih šolah,
– proračunska sredstva za plačilo upravljavcev sklada,
– izposojevalnine,
– odškodnine in
– sredstva, ki jih šole pridobijo iz drugih virov.
(2) Prejemki iz prejšnjega odstavka so namenski in se porabljajo za obnovo učbeniškega sklada in za kritje izdatkov priprave gradiv za izposojo ter za plačilo upravljavca sklada.
12. člen
(načrtovanje v okviru učbeniškega sklada)
(1) Za potrebe učbeniškega sklada šola nakupi nove učbenike, nadomesti iztrošene, odkupljene ali uničene učbenike in učna gradiva za prvi razred oziroma dokupi potrebne manjkajoče izvode.
(2) Osnovna šola zagotovi z učbeniškim skladom izposojo učbenikov in učnih gradiv za prvi razred vsem učencem prvega razreda.
(2) Osnovna šola zagotovi z učbeniškim skladom izposojo učbenikov vsem učencem in izposojo učnih gradiv za prvi razred vsem učencem prvega razreda.
(3) Srednja šola do konca maja tekočega šolskega leta oblikuje okvirni seznam učbenikov in drugih učnih gradiv za naslednje šolsko leto.
(4) Strokovni aktiv učiteljev, ki poučuje razredni pouk, posamezni predmet oziroma strokovni modul v razredu, letniku ali programu, predlaga ravnatelju izbor učbenikov in učnih gradiv za prvi razred za prihodnje šolsko leto na podlagi Kataloga potrjenih učbenikov. Ravnatelj o izboru učbenikov za naslednje šolsko leto odloči najkasneje do konca meseca maja tekočega šolskega leta.
(5) Strokovni aktiv učiteljev predlaga ravnatelju seznam delovnih zvezkov in drugih učnih gradiv, ki jih bodo učitelji in udeleženci izobraževanja uporabljali pri pouku v prihodnjem šolskem letu, najkasneje do konca meseca maja tekočega šolskega leta. Ravnatelj pridobi pisno soglasje sveta staršev za skupno nabavno ceno delovnih zvezkov in drugih učnih gradiv za posamezen razred oziroma letnik šole, najkasneje do 10. junija tekočega šolskega leta, nato določi seznam delovnih zvezkov in drugih učnih gradiv, najkasneje do 15. junija tekočega šolskega leta.
(6) Seznam učbenikov, delovnih zvezkov in drugih učnih gradiv (v nadaljnjem besedilu: učbeniških kompletov) ter vrednost učbeniških kompletov za posamezni razred oziroma letnik iz četrtega in petega odstavka tega člena šola objavi na spletni strani do 15. junija tekočega šolskega leta.
14. člen
(izločitev in odpis učbenikov)
(1) Izločeni učbeniki so učbeniki, ki so trajno odstranjeni iz učbeniškega sklada.
(2) Praviloma se izločajo učbeniki, ki so glede na namen učbeniškega sklada vsebinsko ali fizično neustrezni, predvsem pa:
– poškodovani učbeniki,
– nepopolni učbeniki,
– učbeniki, ki niso več potrjeni,
– pogrešani učbeniki in podobno.
(3) Upravljavec sklada pripravi letni popis odpisanih učbenikov za vsako šolsko leto in vnese podatke v ustrezno evidenco. Postopki odpisa in se vodijo v skladu s knjižničarskimi pravili. Predlog odpisa pisno potrdi ravnatelj.
(3) Upravljavec sklada pripravi letni popis odpisanih učbenikov za vsako šolsko leto in vnese podatke v ustrezno evidenco. Postopki odpisa in ravnanja z odpisanim knjižničnim gradivom se vodijo v skladu s knjižničarskimi pravili. Predlog odpisa pisno potrdi ravnatelj.
(4) Odpisani učbenik se označi z žigom »odpisano« čez lastniški žig in datumom odpisa.
(5) Vrednost odpisanih učbenikov se določi po računovodskih predpisih.
(6) Šole lahko izločene učbenike namenijo za brezplačno uporabo.
(7) Šole lahko izločene učbenike, predvidene za odpis, podarijo drugim javnim zavodom, humanitarnim in podobnim organizacijam, uporabnikom ali širši javnosti, prodajo na javni dražbi ali oddajo v reciklažo. Izkupiček od prodaje odpisanih učbenikov je prihodek učbeniškega sklada.
(8) Na koncu šolskega leta se odpišejo delovni učbeniki in delovni zvezki za prvi razred osnovne šole.
PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
16. člen
(prehodne določbe)
(1) Do vključitve učbeniškega sklada v informacijski sistem COBISS se za vodenje učbeniškega sklada uporablja aplikacija ministrstva, ki jo šole uporabljajo ob uveljavitvi tega pravilnika.
(2) Vrednost točke iz 5. člena tega pravilnika in dinamiko nakazil za proračunsko leto 2017 določi minister v petnajstih dneh po uveljavitvi pravilnika.
(3) Letni obseg sredstev za učbeniški sklad in za plačilo upravljavca sklada posamezne šole iz 7. člena pravilnika za proračunsko leto 2017 določi minister najkasneje do 15. septembra 2017.
(3) (4) Postopki za izbor učbenikov in učnih gradiv za prvi razred za šolsko leto 2016/17 šolsko leto 2017/2018, ki so se začeli pred uveljavitvijo tega pravilnika se nadaljuje po določbah tega pravilnika.
Povezane vsebine

Zastavite nam vprašanje

Vprašanja so na voljo le prijavljenim uporabnikom.
Napaka pri pošiljanju vprašanja.
Vprašanje lahko zastavijo samo prijavljeni uporabniki.
Vprašanje je prekratko.
Obogatite vprašanje z dodatnimi informacijami. Hvala!
Presegli ste kvoto vprašanj.
V trenutnem naročniškem obdobju ste porabili vsa vprašanja. Za dodatno svetovanje nas kontaktirajte.
Pri svetovanju zagotavljamo diskretnost in anonimnost.
Zahvaljujemo se za poslano vprašanje.
Potrudili se bomo, da vam odgovorimo čimprej!