Čistopis z vidnimi spremembami

Čistopisu je dodan prikaz, kjer imate spremembe vidne. Kliknite spodaj pod nazivom predpisa na zavihek "Spremembe".

Izberi paket

Čistopis z lažjim branjem členov

V posebnem prikazu čistopisa lahko besedilo sklicevanih členov berete že znotraj osnovnega člena. Kliknite spodaj pod nazivom predpisa na zavihek "Čistopis".

Izberi paket

Pri členih imate pojasnila

Če obstaja pojasnilo člena, ga dobite že pri njem. Imate več kot 2500 pojasnil FURS, ministrstev in strokovnjakov. Za prikaz pojasnil, kliknite na ikono desno poleg člena.

Izberi paket

Dodano imate kazalo predpisa

S kazalom lažje vidite strukturo predpisa in navigirate po njem.
Za prikaz kazala kliknite spodaj na "Kazalo".

Izberi paket

Lažje branje členov

"Branje člen v členu" vam v čistopisu omogoča branje besedila sklicevanih členov že znotraj osnovnega člena.

Izberi paket

POZOR: to ni najnovejša različica besedila

Uredba o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini

DELOVNA ZAKONODAJA, PRISPEVKI -

Velja od: V uporabi od: Objavljeno:

Spremembe - samo spremenjeni členi

5. člen
(plača za delo v Sloveniji)
(1) Plača za delo v Sloveniji je plača, ki bi jo javni uslužbenec prejemal, če bi opravljal delo v Republiki Sloveniji. Pri določitvi višine osnovne plače se upoštevajo že dosežena napredovanja v plačnih razredih. Pri izračunu plače za delo v Sloveniji se upošteva osnovna plača, položajni dodatek, dodatek za delovno dobo, dodatek za stalnost, dodatek za specializacijo, magisterij ali doktorat in dodatek za dvojezičnost. Plača za delo v Sloveniji se spremeni, če javni uslužbenec med napotitvijo v tujino napreduje ali se mu spremeni kateri od upoštevanih dodatkov.
(2) Plača za delo v Sloveniji je podlaga za obračun:
– prispevkov, davkov in drugih dajatev ter obveznosti, ki bremenijo plače med delom v tujini,
- nadomestila plače, ki izhaja iz zavarovanja za starševsko varstvo,
- nadomestila zaradi bolezni, poškodbe ali nege in spremstva družinskega člana od 31. delovnega dne zadržanosti od dela, razen v primeru iz drugega stavka 37. člena te uredbe. Nadomestilo pripada za delovne dneve oziroma delovne ure, ko je zadržan od dela, kot tudi za praznične in druge dela proste dneve, določene s predpisi v Republiki Sloveniji.
– denarnega nadomestila za brezposelnost,
– odpravnine ob upokojitvi in ob odpovedi pogodbe o zaposlitvi,
– odškodnine za neizrabljeni letni dopust pred prenehanjem delovnega razmerja.
(3) Plača za delo v Sloveniji se izplača v naslednjih primerih:
– če se je moral javni uslužbenec začasno vrniti v Republiko Slovenijo zaradi službenih razlogov, evakuacije, nevarnosti ali zdravstvenih razlogov, po preteku 30 koledarskih dni, razen v primeru iz drugega stavka 37. člena te uredbe,
– zaradi začasne odstranitve z dela, in to z dnevom odstranitve,
– v času dela v tujini, kadar izraba letnega dopusta v tujini presega sorazmerni del letnega dopusta v posameznem koledarskem letu glede na čas dela v tujini v tem koledarskem letu,
– v času dela v tujini, kadar izraba letnega dopusta v tujini presega sorazmerni del letnega dopusta v posameznem koledarskem letu glede na čas dela v tujini v tem koledarskem letu, razen če je javni uslužbenec zaprosil za koriščenje letnega dopusta in je bila izraba sorazmernega letnega dopusta v Republiki Sloveniji zavrnjena zaradi delovnih potreb delodajalca,
– učiteljem slovenščine na tujih univerzah za 30 koledarskih dni na leto v času obveznega opravljanja dela v Sloveniji, praviloma med dvema študijskima letoma, z namenom usposabljanja in priprave na delo na tuji univerzi, izobraževanja, stikov z delodajalcem, s slovenskimi ustanovami in kulturnim okoljem,
– v času priprav in usposabljanj za delo na delovnem mestu v tujini, pred nastopom dela v tujini.
8. člen
(vrste dodatkov za delo v tujini)
(1) Javnemu uslužbencu pripadajo med delom v tujini ne glede na določila drugih predpisov, ki urejajo pravice in obveznosti javnih uslužbencev, naslednji dodatki:
– dodatek za oddaljenost,
– dodatek za zahtevnost dela v tujini,
– dodatek za opravljanje dodatnih nalog,
– dodatek za nevarnost,
– dodatek za posebne življenjske razmere v tujini,
– dodatek za delovno dobo,
– dodatek za specializacijo, magisterij ali doktorat,
– položajni dodatek,
– dodatek za pripravljenost in premestljivost.
(2) Do dodatkov iz tega člena niso upravičeni javni uslužbenci na delu v tujini, ki jih prejemajo iz kakršnega koli drugega naslova, zlasti iz institucij drugih držav ali mednarodnih organizacij.
(3) Dodatki iz tretje, četrte, pete, osme in devete alineje prvega odstavka tega člena ne pripadajo učiteljem dopolnilnega pouka slovenščine v tujini (v nadaljnjem besedilu: učitelji na delu v tujini), učiteljem slovenščine in lektorjem na tujih univerzah.
(4) Dodatki iz druge, tretje, sedme, osme in devete alineje prvega odstavka tega člena ne pripadajo raziskovalcem.
(5) Dodatki iz te uredbe se izplačujejo mesečno, razen če je v tej uredbi določeno drugače.
(6) Dodatki iz tega člena, določeni v nominalni višini, se usklajujejo v enakem odstotku, kot se usklajujejo vrednosti stopenj nominalnih osnov za delo v tujini iz prejšnjega člena te uredbe.
15. člen
(dodatek za nevarnost)
(1) Dodatek za nevarnost pripada javnim uslužbencem za tisti mesec, ko v pretežnem delu mesečne delovne obveznosti opravljajo delo na kriznem območju ali območju, na katerem je njihova varnost ogrožena, zlasti pa na katerem:
– je bil izveden teroristični napad večjih razsežnosti, pri čemer v državi ne potekajo oboroženi spopadi med sprtimi stranmi,
– je občasno kršeno premirje ali obstajajo oboroženi spopadi med sprtimi stranmi oziroma napadi na pripadnike mirovnih operacij in pripadnike mednarodnih civilnih misij, oziroma se pojavljajo občasni incidenti oziroma teroristični napadi,
– so pogosti incidenti ali oboroženi spopadi med sprtimi stranmi oziroma napadi na pripadnike mirovnih operacij in pripadnike mednarodnih civilnih misij,
– obstajajo nenehni spopadi med sprtimi stranmi oziroma napadi na pripadnike mirovnih operacij in pripadnike mednarodnih civilnih misij.
(2) Dodatek za nevarnost na območju delovanja iz prve alineje prejšnjega odstavka znaša 302,55 eura, iz druge alineje prejšnjega odstavka 507,03 eura, iz tretje alineje prejšnjega odstavka  608,44 eura in iz četrte alineje prejšnjega odstavka 1.216,88 eura.
(3) Pri izvajanju posebno nevarnih nalog v mirovnih operacijah pripada pripadniku policije dodatek do 304,21 eura. Za posebno nevarne naloge v mirovnih operacijah štejejo naloge:
– pirotehnika,
– pripadnika protiteroristične enote,
– pripadnika enote za specialno delovanje, za delovanje pod krinko in za varovanje zaščitenih prič ali varovanih oseb.
(4) Javni uslužbenci so upravičeni do dodatka iz prvega in tretjega odstavka tega člena od uvedbe varnostnih ukrepov, ki so glede na stopnjo nevarnosti potrebni za zaščito življenja, zdravja in premoženja javnih uslužbencev in njihovih družinskih članov. Oceno stopnje nevarnosti, s katero se ugotovi intenzivnost nevarnosti iz prvega odstavka tega člena, izda Sekretariat Sveta za nacionalno varnost na predlog organa, ki napotuje javne uslužbence na delo v tujino. V predlogu organ navede lokacije s povečano nevarnostjo in obdobje, na katero se predlog nanaša.
(5) Ne glede na določbe prejšnjih odstavkov pripada pripadnikom Slovenske vojske na mednarodnih vojaških dolžnostih, ki občasno opravljajo naloge osebja posadke zrakoplova na kriznem območju, dodatek v višini 304,21 eura.
(1) Dodatek za nevarnost pripada javnim uslužbencem za tisti mesec, ko opravljajo delo pretežno na območju ali lokaciji, na katerih:
– je bil v zadnjem letu preprečen ali izveden teroristični napad večje razsežnosti ali so pogosti teroristični napadi manjše razsežnosti ali obstajajo drugi dejavniki tveganja, ki bistveno vplivajo na varnost javnih uslužbencev v tujini, pri čemer na območju ali lokaciji ne potekajo oboroženi spopadi med sprtimi stranmi;
– so občasni oboroženi spopadi med sprtimi stranmi ali občasni napadi na javne uslužbence pri opravljanju dela na mirovnih operacijah in mednarodnih civilnih misijah ali je na območju ali lokaciji razglašena najvišja stopnja teroristične ogroženosti;
– so pogosti oboroženi spopadi med sprtimi stranmi ali so bili preprečeni oziroma so pogosti napadi na javne uslužbence pri opravljanju dela na mirovnih operacijah in mednarodnih civilnih misijah ali so bile teroristične aktivnosti usmerjene neposredno proti javnim uslužbencem ali predstavništvom Republike Slovenije;
– so nenehni oboroženi spopadi med sprtimi stranmi ali nenehni napadi na javne uslužbence pri opravljanju dela na mirovnih operacijah in mednarodnih civilnih misijah ali so na območju ali lokaciji razglašene vojne razmere.
(2) Dodatek za nevarnost na območju delovanja iz prve alineje prejšnjega odstavka znaša 302,55 eura, iz druge alineje prejšnjega odstavka 507,03 eura, iz tretje alineje prejšnjega odstavka 608,44 eura in iz četrte alineje prejšnjega odstavka 1.216,88 eura.
(3) Pripadniku policije, ki na območju ali lokaciji skladno s prvim odstavkom tega člena opravlja posebno nevarne naloge, pripada dodatek v višini 304,21 eura. Te so:
– naloge pirotehnika,
– naloge pripadnika protiteroristične enote,
– naloge pripadnika enote za delovanje pod krinko ali za varovanje zaščitenih prič ali drugih varovanih oseb.
(4) Javni uslužbenci so do dodatka iz prvega odstavka tega člena upravičeni na podlagi sklepa o določitvi ocene stopnje nevarnosti iz prvega odstavka tega člena, ki jo sprejme sekretariat Sveta za nacionalno varnost na predlog organa, ki napotuje javne uslužbence na delo v tujino. V sklepu sekretariata Sveta za nacionalno varnost se navedeta območje ali lokacija in obdobje veljave ocene, ki je lahko določno ali do preklica.
(5) Ne glede na določbe prejšnjih odstavkov pripada pripadnikom Slovenske vojske na mednarodnih vojaških dolžnostih, ki občasno opravljajo naloge osebja posadke zrakoplova na kriznem območju, dodatek v višini 304,21 eura.
16. člen
(dodatek za posebne življenjske razmere v tujini)
Javnim uslužbencem v tujini, ki opravljajo naloge na območjih, na katerih so življenjske razmere ali okoliščine dela posebno težke (zlasti izjemno visoke ali nizke temperature, slabe higienske razmere, huda onesnaženost, izpostavljenost kužnim nalezljivim boleznim in epidemijam, obstoj zdravju škodljivih in strupenih snovi ter radioloških, bioloških in kemičnih snovi), pripada dodatek v višini do 300,60 eura  304,21 eura. Območja s posebno težkimi življenjskimi razmerami in okoliščinami dela ter višino dodatka določi minister, pristojen za javnega uslužbenca.
Javnim uslužbencem v tujini, ki opravljajo naloge na območjih, na katerih so življenjske razmere posebno težke, pripada dodatek. Upoštevajoč merila, kot so neobičajne podnebne razmere, ki bistveno odstopajo od običajnih podnebnih razmer v Republiki Sloveniji (npr. izjemno visoke ali nizke temperature, zračna vlaga, pogosta tropska, monsunska ali podobna neurja, peščeni viharji), slabe higienske razmere, huda onesnaženost, izpostavljenost kužnim nalezljivim boleznim in epidemijam, obstoj zdravju škodljivih in strupenih snovi ter radioloških, bioloških in kemičnih snovi ter druge vrste posebno težkih življenjskih razmer v določenem kraju, vlada na predlog ministrstva, pristojnega za zunanje zadeve, na podlagi različnih virov, kot so zlasti informacije pristojnih služb Evropske unije ali drugih mednarodnih organizacij ter poročanj predstavništev Republike Slovenije v tujini, s sklepom najmanj enkrat letno uvrsti območja v tri skupine, za katere znaša dodatek:
– izjemno težke razmere 1.000 eurov,
– zelo težke razmere 300 eurov,
– težke 200 eurov.
24. člen
(povračilo stroškov prostovoljne vključitve v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje za nezaposlenega partnerja, povračilo stroškov zavarovanja za primer brezposelnosti in za starševsko varstvo)
(1) Povračilo stroškov prostovoljne vključitve v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje pripada javnemu uslužbencu na delu v tujini, čigar nezaposleni zakonec ali zunajzakonski partner s stalnim bivališčem v Republiki Sloveniji, ki prebiva z javnim uslužbencem v tujini, je bil do odhoda v tujino v delovnem razmerju, samozaposlen ali prijavljen na zavodu za zaposlovanje ter je prostovoljno vključen v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje v skladu s predpisi, ki urejajo pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Do povračila stroškov iz tega člena ni upravičen javni uslužbenec, čigar zakonec ali zunajzakonski partner je že upravičen do plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v skladu s predpisi, ki urejajo starševsko varstvo. Po poteku prejemanja prejemkov v skladu s predpisi, ki urejajo starševsko varstvo, je javni uslužbenec upravičen do povračila stroškov iz tega člena, če je bil njegov zakonec ali zunajzakonski partner ob začetku prejemanja teh prejemkov v delovnem razmerju, samozaposlen ali prijavljen na zavodu za zaposlovanje in je prostovoljno vključen v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje.
(2) Povračilo iz prejšnjega odstavka se izplačuje od dneva, ko je zakoncu oziroma zunajzakonskemu partnerju zaradi odhoda z javnim uslužbencem v tujino prenehalo delovno razmerje oziroma ko je bil izbrisan iz registra samozaposlenih oziroma ko se je odjavil z zavoda za zaposlovanje, in se preneha izplačevati z dnevom, ko se javnega uslužbenca premesti na delo oziroma dolžnost v Republiko Slovenijo, oziroma s prenehanjem pogodbe o zaposlitvi. Povračila ni mogoče izplačevati pred odhodom javnega uslužbenca v tujino. Zakonec oziroma zunajzakonski partner iz prejšnjega odstavka pred odhodom sam ureja vsa opravila v zvezi s prostovoljno vključitvijo v obvezno zavarovanje.
(3) Javni uslužbenec na delu v tujini, čigar zakonec ali zunajzakonski partner, ki prebiva z njim v tujini in je bil do odhoda v tujino v delovnem razmerju, samozaposlen ali prijavljen na zavodu za zaposlovanje, je upravičen tudi do povračila stroškov zavarovanja za starševsko varstvo in do povračila stroškov zavarovanja za primer brezposelnosti, če je njegov zakonec ali zunajzakonski partner prostovoljno vključen v obvezno zavarovanje za primer brezposelnosti v skladu s predpisi, ki urejajo zavarovanje za primer brezposelnosti.
(4) Povračilo stroškov prostovoljne vključitve v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje za nezaposlenega zakonca oziroma zunajzakonskega partnerja ter zavarovanja za primer brezposelnosti in za starševsko varstvo se izvede v višini dejansko plačanih prispevkov za prostovoljno vključitev v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zavarovanja za primer brezposelnosti in za starševsko varstvo, vendar ne več kot bi znašali prispevki delodajalca in delojemalca, ki se izračunajo od osnove, od katere so bili plačani prispevki zakonca oziroma zunajzakonskega partnerja v zadnjem polnem mesecu pred odhodom v tujino. Če je bila osnova zakonca oziroma zunajzakonskega partnerja iz prejšnjega stavka v zadnjem mesecu za več kot 25 % višja od povprečja zadnjih šestih mesecev, se kot osnova upošteva povprečje osnov v zadnjih šestih mesecih. Če je osnova iz tega odstavka nižja od najnižje osnove, ki jo za prostovoljno vključitev v zavarovanje določajo področni predpisi, se kot osnova določi najnižja osnova v skladu s področnimi predpisi.
(4) Povračilo stroškov prostovoljne vključitve v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje za nezaposlenega zakonca oziroma zunajzakonskega partnerja ter zavarovanja za primer brezposelnosti in za starševsko varstvo se izvede v višini dejansko plačanih prispevkov za prostovoljno vključitev v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zavarovanja za primer brezposelnosti in za starševsko varstvo, vendar ne več kot bi znašali prispevki delodajalca in delojemalca, ki se izračunajo od osnove, od katere so bili plačani prispevki zakonca oziroma zunajzakonskega partnerja v zadnjem polnem mesecu pred odhodom v tujino. V primeru prejemanja bolniškega nadomestila oziroma nadomestila za nego otroka ali družinskega člana se upošteva zadnji polni mesec, ki ni vključeval navedenih nadomestil, če je to ugodneje za zakonca oziroma zunajzakonskega partnerja. Če je bila osnova zakonca oziroma zunajzakonskega partnerja iz prejšnjega stavka v zadnjem mesecu za več kot 25 % višja od povprečja zadnjih šestih mesecev, se kot osnova upošteva povprečje osnov v zadnjih šestih mesecih, razen v primeru, ko se je osnova zvišala zaradi zaključka dela s krajšim delovnim časom na podlagi zakona, ki ureja starševsko varstvo in družinske prejemke. Če je osnova iz tega odstavka nižja od najnižje osnove, ki jo za prostovoljno vključitev v zavarovanje določajo področni predpisi, se kot osnova določi najnižja osnova v skladu s področnimi predpisi.
(5) Osnova za povračilo stroškov se revalorizira z letno stopnjo rasti povprečne plače v Republiki Sloveniji. Revalorizacija se izvede enkrat v koledarskem letu, in sicer naslednji mesec, ko organ, pristojen za statistiko, objavi podatek o višini povprečne plače v Republiki Sloveniji za preteklo koledarsko leto. Revalorizacija se izvede le za tiste zakonce ali zunajzakonske partnerje, ki ob koncu koledarskega leta, na katerega se nanaša letna stopnja rasti povprečne plače, bivajo v tujini vsaj devet mesecev.
(6) Za zunajzakonskega partnerja po tem členu se šteje oseba v skladu z zakonom, ki ureja družinska razmerja.
(7) Povračilo stroškov iz tega člena ne pripada javnim uslužbencem pri opravljanju dela v mirovnih operacijah in mednarodnih civilnih misijah.
27. člen
(dnevnica)
(1) Javnemu uslužbencu na delu v tujini pripada dnevnica za službeno potovanje znotraj države akreditacije v višini, ki je določena s predpisom ali kolektivno pogodbo za službeno potovanje v Republiki Sloveniji, ki se pomnoži z indeksom življenjskih stroškov OZN za glavno mesto države akreditacije (priloga 2). Javnemu uslužbencu pripada za službeno potovanje zunaj države akreditacije in za službeno potovanje v državo, ki jo pokriva nerezidenčno, dnevnica po merilih in v višini, ki jo določa predpis, ki v Republiki Sloveniji ureja službena potovanja v tujino. Če javni uslužbenec potuje v Republiko Slovenijo, pa mu v skladu s predpisom ali kolektivno pogodbo pripada dnevnica za službeno potovanje v Republiki Sloveniji.
(1) Javnemu uslužbencu na delu v tujini pripada dnevnica za službeno potovanje zunaj kraja opravljanja dela v skladu z uredbo, ki ureja povračila stroškov za službena potovanja v tujino, kot to velja za javne uslužbence v Republiki Sloveniji. Če javni uslužbenec potuje v Republiko Slovenijo, mu v skladu s kolektivno pogodbo pripada dnevnica za službeno potovanje v Republiki Sloveniji.
(2) Dnevnica iz prejšnjega odstavka ne pripada javnim uslužbencem, ki prejemajo povračilo za prehrano oziroma jim je prehrana zagotovljena brezplačno, in učiteljem na delu v tujini.
28. člen
(povračilo stroškov za reprezentanco)
(1) Znesek sredstev za kritje stroškov za reprezentanco, ki pripada posameznemu predstavništvu in predstavnikom pri mednarodnih institucijah, enkrat na leto določi pristojni minister ali oseba, ki jo za to pooblasti, glede na delovne potrebe in delovne dosežke predstavništva ali enote na misiji.
(2) Povračilo stroškov za reprezentanco se lahko tehnično uredi s splošnim aktom v organu.
31. člen
(povračilo potnih stroškov za izrabo letnega dopusta v Republiki Sloveniji in ob smrti ožjega družinskega člana)
(1) Javnemu uslužbencu in njegovim družinskim članom, ki prebivajo z njim v tujini, pripada povračilo potnih stroškov za izrabo letnega dopusta v Republiki Sloveniji dvakrat v štirih letih, če je kraj opravljanja dela v tujini od sedeža organa v Republiki Sloveniji oddaljen najmanj 1500 km. Pri določitvi oddaljenosti se upošteva najbližja potovalna razdalja za Evropo, zunaj Evrope pa najbližja zračna črta.
(2) Kot potni stroški se priznajo stroški:
– železniške ali ladijske vozovnice prvega razreda, pri čemer se priznajo stroški prevoza s spalnikom ali kabino v primerih iz uredbe, ki ureja povračila stroškov za službena potovanja v tujino,
– najugodnejšega letalskega prevoza v ekonomskem razredu, če je kraj opravljanja dela oddaljen več kakor 600 kilometrov zračne črte,
– lastnega prevoza v višini stroškov ene železniške vozovnice prvega razreda; če javni uslužbenec potuje z družinskimi člani, ki prebivajo z njim v tujini, pa v višini dveh železniških vozovnic prvega razreda. Stroški lastnega prevoza se povrnejo na podlagi ustreznih dokazil o opravljeni poti.
(3) Uveljavljanje povračila potnih stroškov za izrabo letnega dopusta v Republiki Sloveniji in ob smrti ožjega družinskega člana za lastni prevoz izključuje možnost uveljavljanja povračila potnih stroškov za druge oblike prevoza.
(4) Povračilo iz prvega odstavka tega člena pripada enkrat v dvanajstih mesecih javnim uslužbencem mednarodnih civilnih misij, vendar ne prej kakor po šestih mesecih od dneva začetka dela v mednarodni civilni misiji.
(5) Povračilo iz prvega odstavka tega člena pripada enkrat v dvanajstih mesecih učiteljem na delu v tujini, učiteljem slovenščine in lektorjem na tujih univerzah. Učiteljem slovenščine na tujih univerzah so s tem povračilom kriti tudi potni stroški za čas opravljanja dela v Sloveniji.
(6) Javnemu uslužbencu in njegovim družinskim članom, ki prebivajo z njim v tujini, pripada povračilo potnih stroškov za pot do Republike Slovenije ob smrti ožjega družinskega člana javnega uslužbenca. Za ožjega družinskega člana se po tem odstavku štejejo zakonec, zunajzakonski partner, otroci, posvojenci in starši javnega uslužbenca.
40. člen
(povračilo stroškov za učenje tujega jezika)
(1) Javni uslužbenec na delu v tujini, ki prvič odhaja na delo v državo, katere znanje uradnega jezika ni pogoj za zasedbo delovnega mesta, ima pravico do povračila stroškov učenja tujega jezika, ki se uporablja v državi sprejemnici. Javnemu uslužbencu se povrne 80% stroškov štirideseturnega tečaja, ki ga opravi pred odhodom na delo v tujino. V primeru, da to ni možno pa v prvem letu opravljanja dela v tujini.
(2) Povračilo iz tega člena ne pripada javnim uslužbencem pri opravljanju dela v mirovnih operacijah in mednarodnih civilnih misijah, novinarjem, dopisnikom RTV Slovenija na delu v tujini, in učiteljem na delu v tujini.
(3) Ne glede na določbo prvega odstavka tega člena se povračilo stroškov za učenje tujega jezika za javne uslužbence, ki jih na delo v tujino napoti Ministrstvo za zunanje zadeve, uredi s splošnim aktom, ki ga sprejme minister za zunanje zadeve.
42.b člen
(nadomestilo za diplomatsko dejavnost partnerja)
(1) Javnemu uslužbencu v predstavništvu, čigar zakonec ali zunajzakonski partner prebiva z njim v tujini, se lahko izplača nadomestilo do 150 evrov mesečno za sodelovanje zakonca ali zunajzakonskega partnerja pri diplomatskih družabnih dejavnostih. Za zakonce ali zunajzakonske partnerje vodij predstavništev, obrambnih atašejev, namestnika med nadomeščanjem vodje ter za obrambnega predstavnika pri OZN, višjega obrambnega predstavnika v OVSE, in vodje obrambnega in vojaškega dela Stalnega predstavništva RS pri Natu, vodje obrambnega in vojaškega dela Stalnega predstavništva RS pri EU ter nacionalnega vojaškega predstavnika pri ACO in nacionalnega predstavnika za povezave pri ACT, lahko znaša to nadomestilo do 300 evrov mesečno. Nadomestilo se izplača na podlagi dokazil o diplomatski dejavnosti partnerjev.
(1) Vodji predstavništva in njegovemu namestniku, vodji Političnega in varnostnega odbora v Stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri Evropski uniji (SPBR), policijskemu atašeju, obrambnemu atašeju, obrambnemu predstavniku pri OZN, obrambnemu predstavniku Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), vodji obrambnega in vojaškega dela Stalnega predstavništva Republike Slovenije pri Natu, vodji obrambnega in vojaškega dela Stalnega predstavništva Republike Slovenije pri Evropski uniji ter nacionalnemu vojaškemu predstavniku pri Zavezniškem poveljstvu za operacije (ACO), obrambnemu svetovalcu v Črni Gori, nacionalnemu predstavniku v Nacionalnem predstavništvu za povezave pri zavezniškem poveljstvu za transformacijo (ACT) se lahko izplača nadomestilo za sodelovanje zakonca ali zunajzakonskega partnerja pri diplomatskih družabnih dejavnostih. Na podlagi dokazil nadomestilo znaša največ 300 eurov mesečno, za namestnike pa največ 100 eurov mesečno.
(2) Vrednost nadomestila iz prejšnjega odstavka se pomnoži z indeksi življenjskih stroškov, določenimi v prilogi 2 te uredbe.
(3) Višino zneska nadomestila za diplomatsko dejavnost določi vodja predstavništva, za zakonce ali zunajzakonske partnerje vodij predstavništev pa predstojnik ali druga pooblaščena oseba na predlog vodje predstavništva.
(4) Nadomestilo iz tega člena ne pripada učiteljem na delu v tujini, učiteljem slovenščine in lektorjem na tujih univerzah.
Priloga 3: Preglednica limitov za povračilo stroškov za nastanitev javnega uslužbenca za delo v tujini
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|   Kraj    |Veleposlanik|Generalni|  Obrambni  |   Drugi  |Učitelji|
|           |    (%)     |  Konzul |  ataše ter |   javni  |   (%)  |
|           |            |   (%)   | obrambni in|uslužbenci|        |
|           |            |         |   vojaški  | pomočnik |        |
|           |            |         | predstavnik| nacional-|        |
|           |            |         |     pri    |nega pred-|        |
|           |            |         | mednarodni |stavnika v|        |
|           |            |         |organizaciji|Eurojustu |        |
|           |            |         | nacionalni |in funkci-|        |
|           |            |         | predstavnik| onarji  |        |
|           |            |         | v Eurojustu|(funkcija |        |
|           |            |         | in njegov | v RS    |        |
|           |            |         | namestnik | miruje)  |        |
|           |            |         | (%) |   |        |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Abu dabi   |    160     |         |          |   100    |      |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Ankara     |     90     |         |     80     |    45    |   25   |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Atene      |    100     |         |            |    50    |  27,50 |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Berlin     |            |         |     100    |    65    |   35   |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Beograd    |    110     |         |     90     |    45    |   25   |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Bern       |    100     |         |            |    55    |   30   |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Brasilia   |    100     |         |            |    60    |        |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Bratislava |    100     |         |            |    50    |   30   |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Budimpešta |            |         |     80     |    55    |   30   |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Buenos     |     95     |         |            |    60    |  32,50 |
|Aires      |            |         |            |          |        |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Bukarešta  |    100     |         |            |    60    |   40   |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Bruselj –  |    100     |         |     100    |    50    |  27,50 |
|EU         |            |         |            |          |        |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Canberra   |    100     |         |            |    45    |  32,50 |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Carigrad   |            |         |            |    50    |        |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Celovec    |            |         |            |    45    |   25   |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Cleveland  |            |    65   |            |    40    |   20   |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Dublin     |    115     |         |            |    50    |   30   |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Dunaj VP   |    135     |         |     100    |    50    |   30   |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Dunaj OVSE |    125     |         |     100    |    50    |   30   |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Düsseldorf |            |         |            |    40    |        |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Gent       |            |         |            |    45    |   45   |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Gradec     |            |         |            |    50    |   50   |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Haag       |    130     |         |     110    |    55    |   35   |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Hamburg    |            |         |            |    55    |   55   |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Helsinki   |    110     |         |            |    65    |  32,50 |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Jeruzalem  |         |         |          |   70    |      |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Kairo      |    110     |         |     90     |    55    |  32,50 |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Kijev      |    125     |         |            |    60    |  32,50 |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|KObenhavn  |    125     |         |            |    60    |  32,50 |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Lizbona    |    100     |         |            |    55    |   30   |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|London     |    160     |         |     130    |    100   |  47,50 |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Lvov       |            |         |            |    55    |   55   |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Lyon    |         |         |          |   55    |      |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Madrid     |    110     |         |            |    65    |  32,50 |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Milano     |            |         |            |    50    |        |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Monošter   |            |    80   |            |          |        |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Moskva     |    130     |         |     100    |    70    |   35   |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|München    |            |    75   |            |    50    |   30   |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|New Delhi  |    120     |         |            |    80    |   40   |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|New York   |            |   120   |     100    |    100   |   50   |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Nottingham |            |         |            |    80    |   80   |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Oslo       |            |         |            |    60    |        |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Ottawa     |    120     |         |            |    55    |   30   |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Pariz      |    150     |         |     100    |    80    |   35   |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Peking     |    120     |         |     100    |    55    |   30   |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Podgorica  |     90     |         |     80     |    45    |  27,50 |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Praga      |    115     |         |            |    60    |   35   |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Priština   |    110     |         |            |    45    |   25   |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Ramala    |         |         |          |   70    |      |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Rim        |    160     |         |     120    |    60    |   30   |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Sarajevo   |    110     |         |     90     |    50    |   30   |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Skopje     |    115     |         |     90     |    45    |   30   |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Sofija    |    100     |         |          |   60    |      |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Stockholm  |    100     |         |            |    60    |   30   |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Strasbourg |    100     |         |            |    45    |   25   |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Szombathely|            |         |            |    50    |   50   |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Šanghaj    |            |         |            |    50    |        |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Teheran    |    100     |         |            |    70    |  37,50 |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Tel Aviv   |    120     |         |            |    70    |  32,50 |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Tirana     |    100     |         |            |    40    |        |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Tokio      |    130     |         |            |    85    |  42,50 |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Trst       |            |         |            |    45    |   25   |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Tuebingen  |            |         |            |    55    |   55   |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Varšava    |    120     |         |            |    50    |  32,50 |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Vilna      |            |         |            |    50    |   50   |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Washington |            |         |     100    |    65    |   35   |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Zagreb     |    105     |         |     85     |    40    |  22,50 |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
|Ženeva     |    120     |         |            |    60    |   30   |
+-----------+------------+---------+------------+----------+--------+
Za delovna mesta do vključno VI. tarifnega razreda se odstotek povračila stroškov za nastanitev ustrezno poviša za največ 10%, če zaposlenemu ne uspe pridobiti ustreznega stanovanja.
Limit za stroške nastanitve začasnega odpravnika poslov v predstavništvu, na katerem ni imenovan rezidenčni veleposlanik, se določi v višini, ki je za 20 odstotnih točk višja od limita, veljavnega za druge javne uslužbence.
Priloga 4: Katalog funkcij, delovnih mest in nazivov za delo v tujini

Šifra FDMNFUNKCIJA/DELOVNO MESTO/NAZIVTRStopnja nominalne osnove
TA17001FUNKCIONAR – NAPOTEN V TUJINO I (FUNKCIJA V RS MIRUJE)VII/2160
TA17002FUNKCIONAR – NAPOTEN V TUJINO II (FUNKCIJA V RS MIRUJE)VII/2150
TA17003FUNKCIONAR – NAPOTEN V TUJINO III (FUNKCIJA V RS MIRUJE)VII/2140
TA17004NACIONALNI PREDSTAVNIK V EUROJUSTUVII/2170
TA17005NAMESTNIK NACIONALNEGA PREDSTAVNIKA V EUROJUSTUVII/2150
TA17006POMOČNIK NACIONALNEGA PREDSTAVNIKA V EUROJUSTUVII/2140
TC26001VIŠJI REFERENT IVI40
TC26002VIŠJI REFERENT IIVI30
TC26003VIŠJI REFERENT IIIVI20
TC27001VIŠJI SEKRETARVII/2130
TC27002SEKRETARVII/2120
TC27003PODSEKRETARVII/2120
TC27004VIŠJI SVETOVALEC IVII/1110
TC27005VIŠJI SVETOVALEC IIVII/1110
TC27006VIŠJI SVETOVALEC IIIVII/1100
TC27007SVETOVALEC IVII/1100
TC27008SVETOVALEC IIVII/190
TC27009SVETOVALEC IIIVII/180
TC35001NAZIVI 13. STOPNJE MNZV40
TC35002NAZIVI 14. STOPNJE MNZV30
TC35003NAZIVI 15. STOPNJE MNZV20
TC36001NAZIVI 10. STOPNJE MNZVI70
TC36002NAZIVI 11. STOPNJE MNZVI60
TC36003NAZIVI 12. STOPNJE MNZVI50
TC37001POLICIJSKI ATAŠEVII/1150
TC37002POLICIJSKI URADNIK ZA ZVEZOVII/1140
TC37003NAZIVI 2. STOPNJE MNZVII/2150
TC37004NAZIVI 3. STOPNJE MNZVII/2140
TC37005NAZIVI 4. STOPNJE MNZVII/1130
TC37006NAZIVI 5. STOPNJE MNZVII/1120
TC37007NAZIVI 6. STOPNJE MNZVII/1110
TC37008NAZIVI 7. STOPNJE MNZVII/1100
TC37009NAZIVI 8. STOPNJE MNZVII/190
TC37010NAZIVI 9. STOPNJE MNZVII/180
TC44001VOJAK IIIV10
TC44002NVU I. RAZREDAIV10
TC45001ŠTABNI VODNIKV80
TC45002VIŠJI VODNIKV70
TC45003VODNIKV60
TC45004NADDESETNIKV50
TC45005DESETNIKV40
TC45006PODDESETNIKV30
TC45007VOJAK IV20
TC45008NVU V. RAZREDAV50
TC45009NVU IV. RAZREDAV40
TC45010NVU III. RAZREDAV30
TC45011NVU II. RAZREDAV20
TC45012NAZIVI 13. STOPNJE MOV40
TC45013NAZIVI 14. STOPNJE MOV30
TC45014NAZIVI 15. STOPNJE MOV20
TC46001VIŠJI PRAPORŠČAKVI110
TC46002PRAPORŠČAKVI100
TC46003VIŠJI ŠTABNI VODNIKVI90
TC46004NVU VIII. RAZREDAVI80
TC46005NVU VII. RAZREDAVI70
TC46006NVU VI. RAZREDAVI60
TC46007NAZIVI 10. STOPNJE MOVI70
TC46008NAZIVI 11. STOPNJE MOVI60
TC46009NAZIVI 12. STOPNJE MOVI50
TC47001GENERALMAJORVII/2160
TC47002BRIGADIRVII/2150
TC47003POLKOVNIKVII/2140
TC47004PODPOLKOVNIKVII/1130
TC47005MAJORVII/1120
TC47006STOTNIKVII/1110
TC47007NADPOROČNIKVII/1100
TC47008POROČNIKVII/190
TC47009VIŠJI ŠTABNI PRAPORŠČAKVII/1130
TC47010ŠTABNI PRAPORŠČAKVII/1120
TC47011VVU XV. RAZREDAVII/2150
TC47012VVU XIV. RAZREDAVII/2140
TC47013VVU XIII. RAZREDAVII/1130
TC47014VVU XII. RAZREDAVII/1120
TC47015VVU XI. RAZREDAVII/1110
TC47016VVU X. RAZREDAVII/1100
TC47017VVU IX. RAZREDAVII/190
TC47018NAZIVI 2. STOPNJE MOVII/2150
TC47019NAZIVI 3. STOPNJE MOVII/2140
TC47020NAZIVI 4. STOPNJE MOVII/2130
TC47021NAZIVI 5. STOPNJE MOVII/2120
TC47022NAZIVI 6. STOPNJE MOVII/2110
TC47023NAZIVI 7. STOPNJE MOVII/2100
TC47024NAZIVI 8. STOPNJE MOVII/290
TC47025NAZIVI 9. STOPNJE MOVII/280
TC55001CARINIK IV40
TC55002CARINIK IIV30
TC55003CARINIK IIIV20
TC56001VIŠJI CARINIK IVI70
TC56002VIŠJI CARINIK IIVI60
TC56003VIŠJI CARINIK IIIVI50
TC57001FINANČNI URADNIK ZA ZVEZOVII/2140
TC57002VIŠJI FINANČNI SVETNIKVII/2130
TC57003FINANČNI SVETNIKVII/2120
TC57004VIŠJI FINANČNI SVETOVALEC INŠPEKTOR IVII/1110
TC57005VIŠJI FINANČNI SVETOVALEC INŠPEKTOR IIVII/1110
TC57006VIŠJI FINANČNI SVETOVALEC INŠPEKTOR IIIVII/1100
TC57007FINANČNI SVETOVALEC INŠPEKTOR IVII/1100
TC57008FINANČNI SVETOVALEC INŠPEKTOR IIVII/190
TC57009FINANČNI SVETOVALEC INŠPEKTOR IIIVII/180
TC77001VELEPOSLANIKVII/2170
TC77002POOBLAŠČENI MINISTERVII/2150
TC77003GENERALNI KONZULVII/2150
TC77004MINISTER SVETOVALECVII/2140
TC77005PRVI SVETOVALECVII/2130
TC77006KONZUL 1. RAZREDAVII/2130
TC77007SVETOVALECVII/2120
TC77008KONZUL 1 RAZREDAVII/2120
TC77009I. SEKRETARVII/2110
TC77010KONZULVII/2110
TC77011II. SEKRETARVII/2100
TC77012KONZULVII/2100
TC77013III. SEKRETARVII/290
TC77014VICE KONZULVII/290
TC77015ATAŠEVII/280
TC77016KONZULARNI AGENTVII/280
TD17001UČITELJ SLOVENŠČINE NA TUJI UNIVERZIVII/2100
TD17002UČITELJ SVETNIKVII/2110
TD17003UČITELJ SVETOVALECVII/2100
TD17004UČITELJ MENTORVII/290
TD17005UČITELJVII/280
TD18001VISOKOŠOLSKI UČITELJ LEKTOR Z MAGISTERIJEMVIII100
TD19001VISOKOŠOLSKI UČITELJ LEKTOR Z DOKTORATOMIX110
TD19002VISOKOŠOLSKI UČITELJ LEKTORIX100
TE15001ZDRAVSTVENI DELAVEC / SODELAVEC IVV30
TE17001ZDRAVSTVENI DELAVEC / SODELAVEC IIVII/2100
TE17002ZDRAVSTVENI DELAVEC / SODELAVEC IIIVII/190
TE18001ZDRAVNIK SPECIALIST (V/VI, SVETOVALEC)VIII150
TE18002ZDRAVNIK SPECIALIST (II, III, IV)VIII120
TE18003ZDRAVSTVENI DELAVEC / SODELAVEC IVIII120
TG27001NOVINAR, DOPISNIK RTVVII/2140
TH19001ZNANSTVENI SVETNIKIX150
TH19002VIŠJI ZNANSTVENI SODELAVECIX120
TH19003ZNANSTVENI SODELAVECIX110
TH19004ASISTENT Z DOKTORATOMIX100
TJ14001VOZNIK IVIV10
TJ14002ADMINISTRATOR IVIV10
TJ15001SISTEMSKI ADMINISTRATOR VV20
TJ15002VARNOSTNIK VV20
TJ15003ADMINISTRATOR VV20
TJ15004VOZNIK VV20
TJ15005ADMINISTRATIVNI ATAŠE VV20
TJ16001ADMINISTRATOR VIVI50
TJ16002ADMINISTRATIVNI ATAŠE VIVI50
TJ17001SISTEMSKI ADMINISTRATOR VII/2-IVII/2110
TJ17002SISTEMSKI ADMINISTRATOR VII/2-IIVII/2100
TJ17003KORESPONDENT ATAŠE VII/1VII/190
TJ17004SISTEMSKI ADMINISTRATOR VII/1VII/180
Povezane vsebine

Zastavite nam vprašanje

Vprašanja so na voljo le prijavljenim uporabnikom.
Napaka pri pošiljanju vprašanja.
Vprašanje lahko zastavijo samo prijavljeni uporabniki.
Vprašanje je prekratko.
Obogatite vprašanje z dodatnimi informacijami. Hvala!
Presegli ste kvoto vprašanj.
V trenutnem naročniškem obdobju ste porabili vsa vprašanja. Za dodatno svetovanje nas kontaktirajte.
Pri svetovanju zagotavljamo diskretnost in anonimnost.
Zahvaljujemo se za poslano vprašanje.
Potrudili se bomo, da vam odgovorimo čimprej!