Čistopis z vidnimi spremembami

Čistopisu je dodan prikaz, kjer imate spremembe vidne. Kliknite spodaj pod nazivom predpisa na zavihek "Spremembe".

Izberi paket

Čistopis z lažjim branjem členov

V posebnem prikazu čistopisa lahko besedilo sklicevanih členov berete že znotraj osnovnega člena. Kliknite spodaj pod nazivom predpisa na zavihek "Čistopis".

Izberi paket

Pri členih imate pojasnila

Če obstaja pojasnilo člena, ga dobite že pri njem. Imate več kot 2500 pojasnil FURS, ministrstev in strokovnjakov. Za prikaz pojasnil, kliknite na ikono desno poleg člena.

Izberi paket

Dodano imate kazalo predpisa

S kazalom lažje vidite strukturo predpisa in navigirate po njem.
Za prikaz kazala kliknite spodaj na "Kazalo".

Izberi paket

Lažje branje členov

"Branje člen v členu" vam v čistopisu omogoča branje besedila sklicevanih členov že znotraj osnovnega člena.

Izberi paket

Najnovejša različica besedila

Pravilnik o metodologiji za oblikovanje cen programov v vrtcih, ki izvajajo javno službo

VZGOJA IN IZOBRAŽEVANJE -

Velja od: V uporabi od: Objavljeno:

Spremembe - samo spremenjeni členi

    1. Kazalo
IV. POSEBNI PRIMERI OBLIKOVANJA CEN
1. Dodatni stroški za otroka s posebnimi potrebami, vključenega v redni oddelek vrtca
11. člen
Dodatni stroški za otroka s posebnimi potrebami, ki je vključen v redni oddelek vrtca, se določijo na podlagi odločbe o usmeritvi. Ti stroški so lahko stroški dodatne strokovne pomoči, stroški spremljevalca gibalno oviranih otrok, stroški za pripravo dietne prehrane in stroški zaradi oblikovanja oddelka z manjšim številom otrok.
Če strokovni delavec izvaja dodatno strokovno pomoč za več otrok, se strošek za posameznega otroka določi v sorazmernem deležu, ki ga delavec opravi za tega otroka. Na enak način se izračunajo tudi stroški za spremljevalca gibalno oviranih otrok.
Višji stroški zaradi oblikovanja oddelka z manjšim številom otrok se upoštevajo samo v primeru, če vrtec zaradi vključitve otroka s posebnimi potrebami dejansko oblikuje oddelek z manjšim številom otrok. Te stroške se izračuna tako, da se ceno programa na otroka brez stroškov za živila pomnoži z razliko med povprečnim številom otrok v vseh istovrstnih oddelkih in dejanskim številom otrok v oddelku, v katerega je vključen otrok s posebnimi potrebami.
Vrtec mora o vrsti in obsegu dodatnih stroškov obvestiti lokalno skupnost zavezanko za plačilo razlike med ceno programa na otroka in plačilom staršev, ki je dolžna v celoti kriti dodatne stroške za otroka s posebnimi potrebami.
Dodatni stroški za otroka, ki je vključen v program s prilagojenim izvajanjem in dodatno strokovno pomočjo v redni oddelek, se določijo na podlagi individualnega načrta pomoči družini ali zapisnika multidisciplinarnega tima in veljavnih normativov (npr. dodatni stroški za spremljevalca, tolmača za slovenski znakovni jezik, vzgojitelja za zgodnjo obravnavo, medicinsko dietno prehrano, prosta mesta v oddelku zaradi znižanega normativa).
Če strokovni ali drugi delavec izvaja pomoč za več otrok, se strošek za posameznega otroka določi v sorazmernem deležu, ki ga delavec opravi za tega otroka.
Višji stroški zaradi oblikovanja oddelka z manjšim številom otrok se upoštevajo, če vrtec dejansko oblikuje oddelek z manjšim številom otrok.
Vrtec izda ugotovitveni sklep o vrsti in obsegu dodatnih stroškov otroka in ga posreduje občini zavezanki za plačilo razlike med ceno programa na otroka in plačilom staršev, ki je dolžna kriti dodatne stroške. Stroške prostih mest brez živil krije občina zavezanka.
Ugotovitveni sklep iz prejšnjega odstavka je podlaga za izstavitev mesečnega računa občini zavezanki.
1.A Financiranje oddelkov prilagojenega programa v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami
11.a člen
Oddelki prilagojenega programa za predšolske otroke, ki delujejo v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami in ki jih v sistemizaciji zavoda odobri ministrstvo, pristojno za predšolsko vzgojo, se v skladu z Zakonom o vrtcih (Uradni list RS, št. 100/05 – uradno prečiščeno besedilo, 25/08, 98/09 – ZIUZGK, 36/10, 62/10 – ZUPJS, 94/10 – ZIU, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO in 55/17) financirajo po posameznih namenih, ki so elementi za izračun cene iz državnega proračuna, razen stroškov živil.
Višino stroškov živil iz 7. člena tega pravilnika sprejme svet zavoda.
Staršem, ki imajo otroka vključenega v oddelke iz prvega odstavka tega člena, se lahko zaračunajo stroški živil za dneve prisotnosti otroka v oddelku, razen tistim staršem, ki bi bili v skladu z Zakonom o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (Uradni list RS, št. 62/10, 40/11, 40/12 – ZUJF, 57/12 – ZPCP-2D, 14/13, 56/13 – ZŠtip-1, 99/13, 14/15 – ZUUJFO, 57/15, 90/15, 38/16 – odl. US, 51/16 – odl. US, 88/16, 61/17 – ZUPŠ, 75/17, 77/18 in 47/19) oproščeni plačila vrtca.
1.B. Financiranje višjih stroškov delovanja razvojnih oddelkov vrtcev iz državnega proračuna
11.b člen
Za izvajanje prilagojenega programa za predšolske otroke, ki se izvaja v razvojnih oddelkih vrtcev, se iz državnega proračuna, v skladu z normativi in standardi, ki veljajo za dejavnost predšolske vzgoje, zagotavljajo sredstva za plačilo višjih stroškov delovanja razvojnih oddelkov vrtcev.
Ministrstvo, pristojno za predšolsko vzgojo, vrtcu zagotavlja višje stroške iz prejšnjega odstavka v višini razlike med ceno programa, ki je v skladu z Zakonom o vrtcih (Uradni list RS, št. 100/05 – uradno prečiščeno besedilo, 25/08, 98/09 – ZIUZGK, 36/10, 62/10 – ZUPJS, 94/10 – ZIU, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO in 55/17) osnova za plačilo staršev za otroke s posebnimi potrebami, in ceno razvojnega oddelka.
Ne glede na 5. člen tega pravilnika se stroški dela zaposlenih na podlagi ugodnejših normativov, ki jih v skladu s Pravilnikom o normativih za opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje (Uradni list RS, št. 27/14, 47/17 in 43/18) odobri občina, pri izračunu cene razvojnega oddelka ne upoštevajo.
Če delo v razvojnih oddelkih opravljajo tudi zaposleni, ki jih je kot ugodnejše normative odobrila občina, v razvojni oddelek pa so vključeni otroci iz več občin, se stroški dela za te zaposlene krijejo na podlagi pogodbe, ki ureja medsebojna razmerja občin in vrtca.
Povezane vsebine

Zastavite nam vprašanje

Vprašanja so na voljo le prijavljenim uporabnikom.
Napaka pri pošiljanju vprašanja.
Vprašanje lahko zastavijo samo prijavljeni uporabniki.
Vprašanje je prekratko.
Obogatite vprašanje z dodatnimi informacijami. Hvala!
Presegli ste kvoto vprašanj.
V trenutnem naročniškem obdobju ste porabili vsa vprašanja. Za dodatno svetovanje nas kontaktirajte.
Pri svetovanju zagotavljamo diskretnost in anonimnost.
Zahvaljujemo se za poslano vprašanje.
Potrudili se bomo, da vam odgovorimo čimprej!