Čistopis z vidnimi spremembami

Čistopisu je dodan prikaz, kjer imate spremembe vidne. Kliknite spodaj pod nazivom predpisa na zavihek "Spremembe".

Izberi paket

Čistopis z lažjim branjem členov

V posebnem prikazu čistopisa lahko besedilo sklicevanih členov berete že znotraj osnovnega člena. Kliknite spodaj pod nazivom predpisa na zavihek "Čistopis".

Izberi paket

Pri členih imate pojasnila

Če obstaja pojasnilo člena, ga dobite že pri njem. Imate več kot 2500 pojasnil FURS, ministrstev in strokovnjakov. Za prikaz pojasnil, kliknite na ikono desno poleg člena.

Izberi paket

Dodano imate kazalo predpisa

S kazalom lažje vidite strukturo predpisa in navigirate po njem.
Za prikaz kazala kliknite spodaj na "Kazalo".

Izberi paket

Lažje branje členov

"Branje člen v členu" vam v čistopisu omogoča branje besedila sklicevanih členov že znotraj osnovnega člena.

Izberi paket

POZOR: to ni najnovejša različica besedila

Pravilnik o izvajanju Zakona o trošarinah

DDV IN DRUGI PROMETNI DAVKI -

Velja od: Objavljeno:

Spremembe - samo spremenjeni členi

    1. Kazalo
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(vsebina)
Ta pravilnik podrobneje določa izvajanje Zakona o trošarinah (Uradni list RS, št. 2/07, 25/09, 41/09 in 19/10, v nadaljnjem besedilu: ZTro) (Uradni list RS, št. 97/10 – uradno prečiščeno besedilo, 48/12 in 109/12; v nadaljnjem besedilu: ZTro).
22. člen
(vodenje evidenc pooblaščenega prejemnika, pooblaščenega uvoznika in davčnega zastopnika)
(1) V evidencah trošarinskih izdelkov v skladu s četrtim odstavkom 29.a člena ZTro morajo biti zagotovljeni najmanj podatki o:
– vrsti in količini trošarinskih izdelkov, prejetih v režimu odloga po posameznih dobaviteljih ter dejanskih prejemnikih izdelkov;
– vrsti in količini trošarinskih izdelkov, vnesenih neposredno v trošarinsko skladišče oziroma obrat oproščenega uporabnika v skladu z drugim odstavkom 4. člena tega pravilnika
– vrsti in količini trošarinskih izdelkov, prejetih na lokacijah neposredne dobave v skladu s 7.b členom ZTro;
– dobavi diplomatskim in konzularnim predstavništvom ter mednarodnim organizacijam ali o drugi dobavi trošarinskih izdelkov, ki so oproščeni plačila trošarine po 32. členu ZTro;
– uničenju trošarinskih izdelkov pod trošarinskim nadzorom, primanjkljaju, ki je nastal zaradi višje sile (razen kraje) ali je neločljivo povezan s prevozom izdelkov;
– skupnem prometu s trošarinskimi izdelki na koncu davčnega obdobja.
(2) V evidencah trošarinskih izdelkov v skladu s četrtim odstavkom 29.c člena ZTro morajo biti zagotovljeni najmanj podatki o:
– vrsti in količini trošarinskih izdelkov, odpremljenih iz tujega trošarinskega skladišča v Slovenijo;
– vrsti in količini trošarinskih izdelkov, sproščenih v porabo na ozemlju Slovenije;
– prejemnikih trošarinskih izdelkov v Sloveniji;
– pošiljanju trošarinskih izdelkov neposredno diplomatskim in konzularnim predstavništvom ter mednarodnim organizacijam ali o drugi dobavi trošarinskih izdelkov, ki so oproščeni plačila trošarine po 32. členu ZTro;
– uničenju trošarinskih izdelkov pod trošarinskim nadzorom, primanjkljaju, ki je nastal zaradi višje sile (razen kraje) ali je neločljivo povezan s prevozom izdelkov;
– skupnem prometu s trošarinskimi izdelki na koncu davčnega obdobja.
(3) V evidencah trošarinskih izdelkov v skladu s četrtim odstavkom 29.č člena ZTro morajo biti zagotovljeni najmanj podatki o:
– vrsti in količini trošarinskih izdelkov, odpremljenih pod režimom odloga po posameznih prejemnikih;
– carinskih dokumentih, na podlagi katerih so bili trošarinski izdelki, ki jih je odpremil pooblaščeni uvoznik pod režimom odloga, sproščeni v prost promet;
– uničenju trošarinskih izdelkov pod trošarinskim nadzorom, primanjkljaju, ki je nastal zaradi višje sile (razen kraje) ali je neločljivo povezan s prevozom izdelkov;
– skupnem prometu s trošarinskimi izdelki na koncu davčnega obdobja.
(4) Pooblaščeni prejemnik in pooblaščeni uvoznik oziroma davčni zastopnik mora voditi evidence iz prejšnjega odstavka tako, da v vsakem trenutku izkazujejo gibanje trošarinskih izdelkov po vrsti in količini ter zbirne podatke po skupinah trošarinskih izdelkov.
(5) Pooblaščeni prejemnik in pooblaščeni uvoznik oziroma davčni zastopnik lahko sam izbere obliko in način vodenja evidenc, če takšno obliko in način odobri pristojni carinski organ.

XI. ZAVAROVANJE PLAČILA TROŠARINE V TROŠARINSKEM SKLADIŠČU
24. člen
(instrumenti za zavarovanje plačila trošarine)
(1) Plačilo trošarine lahko trošarinski zavezanec zavaruje na način, kot je določen z zakonom, ki ureja davčni postopek, in Pravilnikom o načinu predložitve instrumenta za zavarovanja, kriterijih za določitev njegove višine in načinu sprostitve oziroma unovčitve glede izpolnitve oziroma plačila davčne obveznosti (Uradni list RS, št. 70/04 in 24/05) Pravilnikom o izvajanju Zakona o davčnem postopku (Uradni list RS, št. 141/06, 46/07, 102/07, 28/09, 101/11, 24/12 in 32/12 – ZDavP-2E), če ni z ZTro in s tem pravilnikom drugače določeno.
(2) Če je rok veljavnosti instrumenta za zavarovanje plačila trošarine potekel, trošarina, ki je bila zavarovana, pa še ni bila poravnana oziroma trošarinska obveznost še vedno lahko nastane, mora novo zavarovanje, ki ga položi imetnik trošarinskega dovoljenja oziroma druga oseba, vsebovati klavzulo, da se iz nje lahko poplačajo tudi trošarinske obveznosti, ki so bile zavarovane s predhodnim instrumentom za zavarovanje.
(3) Oseba, ki je predložila instrument za zavarovanje plačila trošarine, se lahko sklicuje na zavarovanje naslednji delovni dan po dnevu, ko je pristojni carinski organ sprejel položeno zavarovanje kot ustrezno.
27. člen
(višina zavarovanja za trošarinske izdelke v trošarinskem skladišču)
(1) Če carinski organ zahteva položitev instrumenta za zavarovanje plačila trošarine za izdelke v trošarinskem skladišču, je višina lahko nižja od zneska možnega trošarinskega dolga v davčnem obdobju, in sicer:
    – zavarovanje za energente in električno energijo se določi v višini, ki ne presega 20% od zneska trošarine za navedene trošarinske izdelke, ki se v enotedenskem letnem povprečju proizvedejo ali skladiščijo v trošarinskem skladišču;
    – zavarovanje za pivo, fermentirane pijače, vmesne pijače ali etilni alkohol se določi v višini, ki ne presega 10% od zneska trošarine za navedene trošarinske izdelke, ki se v dvoinpolmesečnem letnem povprečju proizvedejo ali skladiščijo v trošarinskem skladišču;
    – zavarovanje za tobačne izdelke se določi v višini, ki ne presega 10% od zneska trošarine za navedene trošarinske izdelke, ki se v dvomesečnem povprečju proizvedejo ali skladiščijo v trošarinskem skladišču.
    (2) Če imetnik trošarinskega dovoljenja dokaže daljše trajanje proizvodnje ali skladiščenja od ocenjenega, lahko carinski organ ustrezno zniža višino instrumenta za zavarovanje, vendar največ za 50%.
    (3) Za gibanje trošarinskih izdelkov po ozemlju Republike Slovenije zavarovanje plačila trošarine ni potrebno, če je zanje predpisana trošarina po stopnji 0 (nič)% ali v znesku 0 (nič) tolarjev eurov.

Zakaj ne vidim vseh členov?

Naročniki vidijo tudi preostalih 6 členov.

Naročite se tukaj in pridobite dostop do vseh vsebin.
Če ste že naročnik se prijavite tukaj.

Naročite se
Povezane vsebine

Zastavite nam vprašanje

Vprašanja so na voljo le prijavljenim uporabnikom.
Napaka pri pošiljanju vprašanja.
Vprašanje lahko zastavijo samo prijavljeni uporabniki.
Vprašanje je prekratko.
Obogatite vprašanje z dodatnimi informacijami. Hvala!
Presegli ste kvoto vprašanj.
V trenutnem naročniškem obdobju ste porabili vsa vprašanja. Za dodatno svetovanje nas kontaktirajte.
Pri svetovanju zagotavljamo diskretnost in anonimnost.
Zahvaljujemo se za poslano vprašanje.
Potrudili se bomo, da vam odgovorimo čimprej!