Čistopis z vidnimi spremembami

Čistopisu je dodan prikaz, kjer imate spremembe vidne. Kliknite spodaj pod nazivom predpisa na zavihek "Spremembe".

Izberi paket

Čistopis z lažjim branjem členov

V posebnem prikazu čistopisa lahko besedilo sklicevanih členov berete že znotraj osnovnega člena. Kliknite spodaj pod nazivom predpisa na zavihek "Čistopis".

Izberi paket

Pri členih imate pojasnila

Če obstaja pojasnilo člena, ga dobite že pri njem. Imate več kot 2500 pojasnil FURS, ministrstev in strokovnjakov. Za prikaz pojasnil, kliknite na ikono desno poleg člena.

Izberi paket

Dodano imate kazalo predpisa

S kazalom lažje vidite strukturo predpisa in navigirate po njem.
Za prikaz kazala kliknite spodaj na "Kazalo".

Izberi paket

Lažje branje členov

"Branje člen v členu" vam v čistopisu omogoča branje besedila sklicevanih členov že znotraj osnovnega člena.

Izberi paket

POZOR: to ni najnovejša različica besedila

Kolektivna pogodba za dejavnost elektroindustrije Slovenije

DELOVNA ZAKONODAJA - KOLEKTIVNE POGODBE -

Velja od: V uporabi od: Objavljeno:

Spremembe - samo spremenjeni členi

    1. Kazalo
PLAČE IN DRUGI PREJEMKI IZ DELOVNEGA RAZMERJA
Splošno
42. člen
(1) Plače in druge osebne prejemke mora delodajalec izplačevati delavcu samo v denarni obliki.
(2) Izplačila v drugi valuti se lahko uredijo s pogodbo o zaposlitvi le za primere začasno napotenih delavcev na delo v tujino in za primere povračil stroškov v zvezi z delom delavcev, ki službeno potujejo v tujino.
(3) Določila in zneski iz te kolektivne pogodbe so obvezni minimalni standardi za določanje vsebine podjetniških kolektivnih pogodb.
(4) Vsi zneski v tej kolektivni pogodbi, ki zadevajo plače, nadomestila plač in druge prejemke, so v bruto zneskih.
(5) Za normalne pogoje dela se štejejo pogoji, ki delavcu dela ne otežujejo in dodatno obremenjujejo. Normalni delovni pogoji so brez vplivov delovnega okolja iz 48. člena te pogodbe.
(6) Če delodajalec in sindikat pri delodajalcu ugotovita preveliko uravnilovko med izplačanimi plačami, se lahko dogovorita o izplačevanju posameznih dodatkov, ki se ne vštevajo v primerjavo minimalne plače z izplačano plačo brez doplačila do minimalne plače.
(7) Če se pri delodajalcu izplačujejo plače večkrat na mesec, mora biti prva akontacija izplačana najkasneje zadnji dan v mesecu za tekoči mesec, dokončno izplačilo pa najkasneje 18. dan po preteku plačilnega obdobja. Za zamudo pri izplačilu plač po 18. v mesecu za preteklo plačilno obdobje, mora delodajalec izplačati delavcu zakonite zamudne obresti. Navedeno v prvem in drugem stavku tega odstavka velja tudi za izplačilo drugih osebnih prejemkov.
(8) Delavcem, ki delajo s krajšim delovnim časom od polnega, pripadajo drugi osebni prejemki ter povračila stroškov prevoza na delo in z dela v enakem znesku kot delavcem, ki delajo polni delovni čas, plače pa v sorazmerju s časom, prebitim na delu.
(9) Delodajalec mora delavcu pri izplačilu plače in drugih osebnih prejemkov vročiti pisni obračun, ki vsebuje zlasti naslednje podatke o zneskih:
– osnovne plače v skladu s pogodbo o zaposlitvi delavca,
– dodatkov po posameznih vrstah, ki izhajajo iz kolektivnih pogodb ali splošnih aktov ter pogodbe o zaposlitvi,
– plače iz naslova uspešnosti dela delavca in uspešnosti poslovanja delodajalca,
– nadomestil plače po posameznih vrstah,
– bruto znesek obračunane plače,
– davkov in prispevkov ter zavarovalnih premij,
– neto izplačilo,
– drugih osebnih prejemkov in povračil stroškov v zvezi z delom,
– odtegljajev od plače.
(10) Na izplačilnem listu iz prejšnjega odstavka mora biti tudi navedeno, za koliko ur dela so obračunane posamezne sestavine plače in za koliko ur je obračunano posamezno nadomestilo plače. Izplačilni list za plačo in druge osebne prejemke ter povračilo stroškov v zvezi z delom je lahko skupen ali ločen za posamezno vrsto izplačil (npr.: plača, drugi osebni prejemki, povračila stroškov v zvezi z delom).
(11) Delodajalec mora v navzočnosti delavca opraviti pregled pisnega obračuna plač, drugih osebnih prejemkov ter povračil stroškov v zvezi z delom in obrazložiti vse okoliščine v zvezi z izračuni, če to zahteva delavec ali sindikalni zaupnik na podlagi pisnega pooblastila delavca.
(12) Določbe o plačah in povračilih stroškov v zvezi z delom veljajo tudi za agencijsko posredovane delavce, ki so na delu pri uporabniku.

42.a člen
(1) Če je pri delodajalcu v preteklem letu v povprečju več kot 5 % delavcev prejemalo zakonsko minimalno plačo in ima to za posledico uravnilovko med izplačanimi plačami, se pri delodajalcu določi način, ki iz zneska zakonske minimalne plače pri delodajalcih v panogi, izvzame posamezne elemente plače (v celoti ali določenem delu) z namenom razlikovanja med zaposlenimi, glede na določena oziroma dogovorjena pravila za zmanjševanje uravnilovke pri delodajalcu.
(2) Delodajalec in sindikat pri delodajalcu določita način iz prejšnjega odstavka najkasneje do 1. 9. 2013 in nato vsako leto do 1. 7. v koledarskem letu ponovno preverita, ali so še podane okoliščine, ki narekujejo uporabo načina iz prejšnjega odstavka.
(3) Obveznost iz prvega in drugega odstavka tega člena ne zavezuje delodajalcev, ki imajo že vzpostavljen sistem izločanja posameznih elementov plače iz zneska zakonske minimalne plače.
(4) Določila tega člena veljajo do spremembe zakonske opredelitve minimalne plače ali spremembe načina usklajevan ja zneska minimalne plače.
Povezani predpisi
    1. Uradni list RS, št. 24/2019 z dne 12.04.2019

      Pristop k Dodatku št. 12 h Kolektivni pogodbi za elektroindustrijo Slovenije

    2. Uradni list RS, št. 47/2009 z dne 23.06.2009

      Sklep o ugotovitvi razširjene veljavnosti celotne Kolektivne pogodbe za dejavnost elektroindustrije Slovenije

Povezane vsebine

Zastavite nam vprašanje

Vprašanja so na voljo le prijavljenim uporabnikom.
Napaka pri pošiljanju vprašanja.
Vprašanje lahko zastavijo samo prijavljeni uporabniki.
Vprašanje je prekratko.
Obogatite vprašanje z dodatnimi informacijami. Hvala!
Presegli ste kvoto vprašanj.
V trenutnem naročniškem obdobju ste porabili vsa vprašanja. Za dodatno svetovanje nas kontaktirajte.
Pri svetovanju zagotavljamo diskretnost in anonimnost.
Zahvaljujemo se za poslano vprašanje.
Potrudili se bomo, da vam odgovorimo čimprej!