POZOR: to ni najnovejša različica člena

Pravilnik o izvajanju Zakona o trošarinah

41. člen (obračun trošarine za pivo oziroma žganje, ki ga proizvedemali proizvajalec)

DDV IN DRUGI PROMETNI DAVKI -

Velja od: V uporabi od: Objavljeno:

Objavljeno v:

41. člen
(obračun trošarine za pivo oziroma žganje, ki ga proizvedemali proizvajalec)

(1) Obračun trošarine za pivo, ki ga proizvede mali proizvajalec piva, se predloži na obrazcu TRO-ALK1 iz prve točke prvega odstavka 2. člena tega pravilnika.

(2) Obračun trošarine za žganje, ki ga proizvede mali proizvajalec žganja, se predloži na obrazcu TRO-ALK2 iz druge  točke prvega odstavka 2. člena tega pravilnika.

(3) Za pivo ali žganje, ki je vneseno iz druge države članice, se obračuna trošarina po stopnji iz drugega odstavka 77. člena oziroma četrtega odstavka 79. člena ZTro-1, če:

  1. ga proizvede oseba, ki ima v drugi državi članici status malega proizvajalca piva oziroma žganja in
  2. proizvodnja ne presega količinske omejitve iz prvega odstavka 77. člena oziroma prvega odstavka 79. člena ZTro-1.

(4) Izpolnjevanje pogojev iz prejšnjega odstavka se dokazuje z izjavo na trošarinskem dokumentu ali poenostavljenem trošarinskem dokumentu, iz katere je razvidna količina piva oziroma žganja, proizvedena v preteklem letu in načrtovana količina proizvodnje v tekočem letu, in se glasi:

  1. za pivo: »Potrjujem, da je pivo proizvedel mali proizvajalec piva, ki je v prejšnjem letu proizvedel …… hektolitrov piva, v tekočem koledarskem letu pa načrtovana količina ne bo presegla 20.000 hektolitrov piva.« oziroma
  2. za žganje: »Potrjujem, da je žganje proizvedel mali proizvajalec žganja, ki je v prejšnjem letu proizvedel ……. litrov 100 vol. % alkohola, v tekočem koledarskem letu pa načrtovana količina ne bo presegla 150 litrov 100 vol. % alkohola.«.

(5) Ne glede na opredelitev davčnega obdobja za malega proizvajalca žganja v prvem odstavku 79. člena ZTro-1 lahko mali proizvajalec žganja iz druge države članice skladnost obsega svoje proizvodnje s količinsko limitirano proizvodnjo iz ZTro-1 dokazuje za obdobje enega leta, ki je lahko koledarsko ali poslovno leto.

Povezane vsebine