Čistopis z vidnimi spremembami

Čistopisu je dodan prikaz, kjer imate spremembe vidne. Kliknite spodaj pod nazivom predpisa na zavihek "Spremembe".

Izberi paket

Čistopis z lažjim branjem členov

V posebnem prikazu čistopisa lahko besedilo sklicevanih členov berete že znotraj osnovnega člena. Kliknite spodaj pod nazivom predpisa na zavihek "Čistopis".

Izberi paket

Pri členih imate pojasnila

Če obstaja pojasnilo člena, ga dobite že pri njem. Imate več kot 2500 pojasnil FURS, ministrstev in strokovnjakov. Za prikaz pojasnil, kliknite na ikono desno poleg člena.

Izberi paket

Dodano imate kazalo predpisa

S kazalom lažje vidite strukturo predpisa in navigirate po njem.
Za prikaz kazala kliknite spodaj na "Kazalo".

Izberi paket

Lažje branje členov

"Branje člen v členu" vam v čistopisu omogoča branje besedila sklicevanih členov že znotraj osnovnega člena.

Izberi paket

POZOR: to ni najnovejša različica besedila

Spremembe in dopolnitve Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja

DELOVNA ZAKONODAJA, PRISPEVKI -

Velja od: V uporabi od: Objavljeno:

Objavljeno v:

1. člen
V Pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja (Uradni list RS, št. 30/03 – prečiščeno besedilo, 35/03 – popr., 78/03, 84/04, 44/05, 86/06, 90/06 – popr., 64/07, 33/08, 7/09, 88/09, 30/11, 49/12, 106/12, 99/13 – ZSVarPre-C, 25/14, 85/14, 10/17 – ZČmIS in 64/18) se v drugem odstavku 48. člena, 3. točki četrtega odstavka 58. člena, tretjem odstavku 135.c člena in tretji alineji prvega odstavka 202. člena beseda »alinee« nadomesti z besedo »alineje«.
2. člen
V 2. členu se:
– napovedni stavek spremeni tako, da se glasi: »Izrazi, uporabljeni v pravilih, pomenijo:«;
– v 6. točki besedilo v oklepaju spremeni tako, da se glasi: »Uradni list RS, št. 72/06 – uradno prečiščeno besedilo, 114/06 – ZUTPG, 91/07, 76/08, 62/10 – ZUPJS, 87/11, 40/12 – ZUJF, 21/13 – ZUTD-A, 63/13 – ZIUPTDSV, 91/13, 99/13 – ZUPJS-C, 99/13 – ZSVarPre-C, 111/13 – ZMEPIZ-1, 95/14 – ZUJF-C, 47/15 – ZZSDT, 61/17 – ZUPŠ, 64/17 – ZZDej-K in 36/19; v nadaljnjem besedilu: zakon«;
– 8. točka spremeni tako, da se glasi:
»8. funkcionalno ustrezen medicinski pripomoček je medicinski pripomoček, ki zavarovani osebi glede na njeno zdravstveno stanje zagotavlja zdravljenje, medicinsko rehabilitacijo ali zdravstveno nego;«;
– za 9. točko dodata novi 9.a in 9.b točka, ki se glasita:
»9.a individualno izdelan medicinski pripomoček je medicinski pripomoček, ki se pred izdajo izdela za zavarovano osebo;
9.b individualno prilagojen artikel je artikel, ki se pred izdajo oziroma izposojo ali ob izdaji oziroma izposoji prilagodi za zavarovano osebo;«;
– 20. točka spremeni tako, da se glasi:
»20. naročilnica EU je listina na papirnatem obrazcu za predpisovanje medicinskega pripomočka, ki jo v okviru zdravstvene storitve iz prve ali druge alineje prvega odstavka 135.c člena pravil predpiše zdravstveni delavec v drugi državi članici Evropske unije, ki sme predpisati tak medicinski pripomoček;«;
– v 22. točki beseda »alinee« nadomesti z besedo »alineje«;
– 32. točka spremeni tako, da se glasi:
»32. prilagoditev je poseg v medicinski ali zobno-protetični pripomoček zaradi anatomskih ali funkcionalnih sprememb pri zavarovani osebi, s katerim medicinski oziroma zobno-protetični pripomoček postane funkcionalno ustrezen po njegovi izdaji oziroma izposoji. Prilagoditev je dopustna, če jo kot možnost opredeli proizvajalec medicinskega pripomočka oziroma izvajalec zobozdravstvenih storitev;«;
– za 34. točko doda nova 34.a točka, ki se glasi:
»34.a prva uvrstitev artikla je uvrstitev artikla na seznam medicinskih pripomočkov, kakor je opredeljena v splošnem aktu skupščine zavoda iz tretjega odstavka 64.a člena pravil;«;
– 37. točka spremeni tako, da se glasi:
»37. recept EU je listina na papirnatem obrazcu za predpisovanje zdravil in živil, ki se predpisujejo na recept, ki jo v okviru zdravstvene storitve iz prve ali druge alineje prvega odstavka 135.c člena pravil predpiše zdravstveni delavec v drugi državi članici Evropske unije, ki sme predpisati tako zdravilo oziroma živilo;«;
– za 41. točko doda nova 41.a točka, ki se glasi:
»41.a vrednost medicinskega pripomočka je skupni izraz za cenovni standard, pogodbeno ceno in ceno funkcionalno ustreznega medicinskega pripomočka iz 113. člena pravil;«;
– 42. točka črta;
– za 47. točko pika nadomesti s podpičjem in doda nova 48. točka, ki se glasi:
»48. življenjska doba artikla je predviden rok trajanja uporabe artikla, ki ga določi proizvajalec medicinskega pripomočka.«.
3. člen
V 26. členu se v 3. točki besedilo »domovih za starejše, v posebnih socialno-varstvenih zavodih in zavodih za usposabljanje« nadomesti z besedilom »socialno varstvenih zavodih, ki izvajajo institucionalno varstvo, in v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami, ki izvajajo zdravstveno nego«.
4. člen
34.a člen se črta.
5. člen
Naslov podpoglavja »IV/3. Pravica do storitev v domovih za starejše, posebnih socialno-varstvenih zavodih in zavodih za usposabljanje« se spremeni tako, da se glasi:
»IV/3. Pravica do storitev v socialno varstvenih zavodih in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami, ki izvajajo zdravstveno nego«.
6. člen
V 36. členu se v prvem odstavku v 2. točki besedilo »domu za starejše, posebnem socialno-varstvenem zavodu oziroma zavodu za usposabljanje« nadomesti z besedilom »socialno varstvenih zavodih, ki izvajajo institucionalno varstvo, in v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami, ki izvajajo zdravstveno nego.«.
7. člen
V 51. členu se v tretjem odstavku besedilo »zdravstvenih, vzgojnih ali socialno-varstvenih zavodih oziroma v zavodih za usposabljanje« nadomesti z besedilom »zdravstvenih zavodih, socialno varstvenih zavodih, vzgojnih zavodih ali zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami«.
8. člen
V 64. členu se v drugem odstavku besedilo »Medicinski pripomočki« nadomesti z besedilom »Skupine medicinskih pripomočkov z morebitnimi podskupinami medicinskih pripomočkov, vrste medicinskih pripomočkov«.
Tretji odstavek se spremeni tako, da se glasi:
»(3) Šifre skupin, podskupin in vrst medicinskih pripomočkov se objavijo na spletni strani zavoda.«.
Četrti, peti in šesti odstavek se črtajo.
Dosedanji sedmi, osmi in deveti odstavek postanejo četrti, peti in šesti odstavek.
9. člen
Za 64. členom se doda nov 64.a člen, ki se glasi:
»64.a člen
(1) Zavarovana oseba ima pravico do artikla, ki je uvrščen na seznam medicinskih pripomočkov, razen v primeru iz tretjega odstavka 113. člena pravil, ko ima pravico do artikla, ki ni nujno na seznamu medicinskih pripomočkov.
(2) Seznam medicinskih pripomočkov se objavi na spletni strani zavoda in vsebuje podatke o vrstah medicinskih pripomočkov z osnovnimi zahtevami kakovosti iz 1. točke drugega odstavka 111. člena pravil (v nadaljnjem besedilu: osnovne zahteve kakovosti), podatke o artiklih, ki izpolnjujejo te zahteve, in podatke o dobaviteljih, ki zagotavljajo te artikle.
(3) Podrobnejša vsebina seznama medicinskih pripomočkov, postopek in podrobnejša merila za uvrščanje artiklov na ta seznam in njihovo izločitev s tega seznama, ki vključuje postopek ugotavljanja izpolnjevanja osnovnih zahtev kakovosti pri posameznem artiklu, se določijo s splošnim aktom skupščine zavoda s soglasjem ministra, pristojnega za zdravje.
(4) Zavarovana oseba, ki je pred prvo uvrstitvijo artikla prejela artikel v last ali iz vrste medicinskih pripomočkov z določenim cenovnim standardom izposojenega medicinskega pripomočka, ima pravico do artikla s seznama medicinskih pripomočkov iste vrste, ko prejetemu artiklu izteče doba trajanja iz 1., 2. ali 3. točke prvega odstavka 114. člena pravil ali če ima pravico do novega pred iztekom dobe trajanja.
(5) Zavarovana oseba, ki je prejela artikel, uvrščen na seznam medicinskih pripomočkov, v last ali iz vrste medicinskih pripomočkov z določenim cenovnim standardom izposojenega medicinskega pripomočka, ki je pozneje izločen s tega seznama, ima pravico do drugega artikla s seznama medicinskih pripomočkov iste vrste, ko prejetemu artiklu izteče doba trajanja iz 1., 2. ali 3. točke prvega odstavka 114. člena pravil ali če ima pravico do novega pred iztekom dobe trajanja.
(6) Zavarovana oseba, ki je pred prvo uvrstitvijo artikla prejela artikel iz vrste medicinskih pripomočkov z določeno dnevno izposojnino, ima do njega pravico najdlje tri mesece od dne prve uvrstitve artikla, vendar ne dlje kot do izteka obdobja njegove izposoje.
(7) Zavarovana oseba, ki je prejela artikel, uvrščen na seznam medicinskih pripomočkov, iz vrste medicinskih pripomočkov z določeno dnevno izposojnino, ki je pozneje izločen s tega seznama, ima do njega pravico najdlje tri mesece od dne njegove izločitve, vendar ne dlje kot do izteka obdobja njegove izposoje.
(8) Če je obdobje izposoje prejetega artikla iz šestega oziroma sedmega odstavka tega člena daljše od treh mesecev, zavod po dnevu prve uvrstitve artikla oziroma po dnevu izločitve artikla s seznama medicinskih pripomočkov in pred potekom trimesečnega obdobja pisno obvesti zavarovano osebo o datumu poteka trimesečnega obdobja.«.
10. člen
V 65. členu se v prvem odstavku v drugi alineji v 13. točki za besedo »podloge« dodata vejica in besedilo »mobilne neprepustne hlačke« in beseda »nepropustne« nadomesti z besedo »neprepustne«.
V drugem odstavku se:
– v 3. točki besedilo »prejšnjega člena« nadomesti z besedilom »64. člena pravil«;
– v 4. točki besedilo »višini iz 113. člena pravil« nadomesti z besedilom »vrednosti medicinskega pripomočka«.
V tretjem odstavku se besedilo »domovih za starejše, posebnih socialnih zavodih in zavodih za usposabljanje« nadomesti z besedilom »socialno varstvenih zavodih, ki izvajajo institucionalno varstvo, in v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami, ki izvajajo zdravstveno nego,«.
11. člen
V 66. členu se v prvem odstavku:
– v 5. točki besedilo »Braillov pisalni stroj,« črta;
– v 6. točki besedilo »za- in v- ušesni slušni aparat« nadomesti z besedilom »slušni aparat, digitalni slušni aparat«.
V drugem odstavku se besedilo »navodili proizvajalca« nadomesti z besedilom »navodilom za uporabo medicinskega pripomočka«.
12. člen
Naslov podpoglavja »V/1. Pravica do protez, ortoz (opornic) in ortopedskih čevljev« se spremeni tako, da se glasi:
»V/1. Pravica do protez, ortoz in ortopedske obutve«.
13. člen
V 68. členu v prvem odstavku se besedilo »(opornice)« črta.
14. člen
70. člen se spremeni tako, da se glasi:
»70. člen
(1) Zavarovana oseba ima pravico do naslednje ortopedske obutve:
1. individualno izdelanih čevljev,
2. začasnih čevljev ali
3. ortopedskih čevljev po Schejnu.
(2) Zavarovana oseba ima pravico do individualno izdelanih čevljev v vrednosti cenovnega standarda izdanega individualno izdelanega medicinskega pripomočka, ki vključuje ceno povprečnega para čevljev, ki so na razpolago na slovenskem trgu, ki jo plača zavarovana oseba v skladu s 5. točko drugega odstavka 113. člena pravil. Ceno povprečnega para čevljev, ki so na razpolago na slovenskem trgu, določi upravni odbor zavoda s splošnim aktom, ki se objavi na spletni strani zavoda.«.
15. člen
V 72. členu se v sedmem odstavku beseda »prilagojenega« črta.
16. člen
V 73. členu se besedilo »navadnih sanitarno-higienskih prostorov« nadomesti z besedilom »toaletne školjke«.
17. člen
V naslovu podpoglavja »V/3. Pravica do medicinskih pripomočkov za izboljšanje vida in do medicinskih pripomočkov za slepoto in slabovidnost« se besedilo »slepoto in slabovidnost« nadomesti z besedilom »slepe, slabovidne in gluhoslepe«.
18. člen
V 79. členu se v 1. točki:
– v prvi alineji besedilo »oziroma vek« črta;
– četrta alineja spremeni tako, da se glasi:
»– boleznih očesnega ozadja in očesnega živca pri vnetju žilnice (horioiditisu), vnetju žilnice in mrežnice (horioretinitisu), vnetju mrežnice (retinitisu), vnetju živca (nevritisu), vnetju živca in mrežnice (nevroretinitisu), atrofiji očesnega živca in odstopu mrežnice, zapletih pri operaciji motnine očesne leče (katarakte), zvišanem tlaku v očesu (glavkom), tujku v zrklu (intrabulbarni tujek), vnetju šarenice (iritisu) in krvavitvi v steklovini (hemoftalmusu), bolezni očesa zaradi motenj žlez z notranjim izločanjem (endokrini oftalmopatiji);«.
3. točka se spremeni tako, da se glasi:
»3. s stranskimi ščitniki pri okluziji pri odstopu mrežnice, krvavitvi v steklovini in spomladanskem katarju;«.
19. člen
84. člen se spremeni tako, da se glasi:
»84. člen
Slepa, slabovidna ali gluhoslepa zavarovana oseba ima pravico do:
1. predvajalnika zvočnih zapisov;
2. Braillovega pisalnega stroja;
3. Braillove vrstice;
4. bele palice za slepe;
5. ultrazvočne palice.«.
20. člen
V 89. členu se v prvem odstavku v 8. točki pika nadomesti s podpičjem ter dodata novi 9. in 10. točka, ki se glasita:
»9. nefrostomske vrečke;
10. vrečke za seč pri cistostomi.«.
Drugi odstavek se spremeni tako, da se glasi:
»(2) Zavarovana oseba s kolostomo, ileostomo ali urostomo ima pravico do:
1. enodelne vrečke za stomo ali vrečke za stomo in osnovne plošče za stomo;
2. pasu za stomo;
3. nočne urinske drenažne vrečke;
4. paste za zaščito peristomalne kože;
5. zaščitnega filma za peristomalno kožo;
6. prahu za poškodovano peristomalno kožo ali zatesnitvenega obročka za poškodovano peristomalno kožo;
7. odstranjevalca lepil;
8. pripomočkov za irigacijo, ki obsegajo:
– irigacijski sistem s konusom,
– enodelni rokavnik za irigacijo ali rokavnik za irigacijo in pritisno ploščo za irigacijo,
– čep za stomo in
– enodelno stomakapo.«.
V četrtem odstavku se 1. in 2. točka spremenita tako, da se glasita:
»1. merilca pretoka zraka;
2. nastavka z masko ali podaljška za ustnik za dajanje zdravila;«.
Peti odstavek se spremeni tako, da se glasi:
»(5) Zavarovana oseba z inkontinenco urina ima pravico do:
1. urinal kondomov, vrečke za seč ali zbiralnika za seč in nočne urinske vrečke;
2. stalnega urinskega katetra, vrečke za seč ali zbiralnika za seč in nočne urinske vrečke;
3. predlog, hlačnih predlog (plenic), posteljnih podlog, mobilnih neprepustnih hlačk za enkratno uporabo in fiksirnih hlačk ali
4. vpojnih in neprepustnih hlačk za večkratno uporabo.«.
V šestem odstavku se za besedo »podlog« dodata vejica in besedilo »mobilnih neprepustnih hlačk«.
21. člen
V 91. členu se v prvem odstavku:
– v 8. točki za besedo »glukoze« doda besedilo »v medceličnini«;
– za 8. točko doda nova 8.a točka, ki se glasi:
»8.a sistema za spremljanje glukoze v medceličnini, ki obsega senzorje in čitalnik;«;
– v 10. točki besedilo »največ treh« črta.
Drugi odstavek se spremeni tako, da se glasi:
»(2) Pravici do medicinskih pripomočkov iz 8. in 8.a točke prejšnjega odstavka se medsebojno izključujeta.«.
22. člen
92. člen se spremeni tako, da se glasi:
»92. člen
Zavarovana oseba ima pravico do:
1. električnega stimulatorja pri inkontinenci urina ali blata;
2. funkcionalnega eno- oziroma dvokanalnega električnega stimulatorja pri mišični ohromelosti.«.

Zakaj ne vidim vseh členov?

Naročniki vidijo tudi preostalih 49 členov.

Naročite se tukaj in pridobite dostop do vseh vsebin.
Če ste že naročnik se prijavite tukaj.

Naročite se
Povezane vsebine

Zastavite nam vprašanje

Vprašanja so na voljo le prijavljenim uporabnikom.
Napaka pri pošiljanju vprašanja.
Vprašanje lahko zastavijo samo prijavljeni uporabniki.
Vprašanje je prekratko.
Obogatite vprašanje z dodatnimi informacijami. Hvala!
Presegli ste kvoto vprašanj.
V trenutnem naročniškem obdobju ste porabili vsa vprašanja. Za dodatno svetovanje nas kontaktirajte.
Pri svetovanju zagotavljamo diskretnost in anonimnost.
Zahvaljujemo se za poslano vprašanje.
Potrudili se bomo, da vam odgovorimo čimprej!