Čistopis z vidnimi spremembami

Čistopisu je dodan prikaz, kjer imate spremembe vidne. Kliknite spodaj pod nazivom predpisa na zavihek "Spremembe".

Izberi paket

Čistopis z lažjim branjem členov

V posebnem prikazu čistopisa lahko besedilo sklicevanih členov berete že znotraj osnovnega člena. Kliknite spodaj pod nazivom predpisa na zavihek "Čistopis".

Izberi paket

Pri členih imate pojasnila

Če obstaja pojasnilo člena, ga dobite že pri njem. Imate več kot 2500 pojasnil FURS, ministrstev in strokovnjakov. Za prikaz pojasnil, kliknite na ikono desno poleg člena.

Izberi paket

Dodano imate kazalo predpisa

S kazalom lažje vidite strukturo predpisa in navigirate po njem.
Za prikaz kazala kliknite spodaj na "Kazalo".

Izberi paket

Lažje branje členov

"Branje člen v členu" vam v čistopisu omogoča branje besedila sklicevanih členov že znotraj osnovnega člena.

Izberi paket

Najnovejša različica besedila

Zakon o interventnih ukrepih na področju kmetijstva, gozdarstva in prehrane (ZIUPKGP)

COVID-19 -

Velja od: V uporabi od: Objavljeno:

Objavljeno v:

(vsebina)

S tem zakonom se z namenom zagotovitve zadostne oskrbe prebivalstva s hrano v Republiki Sloveniji zaradi posledic epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) (v nadaljnjem besedilu: epidemija), preprečitve širjenja virusne okužbe, varovanja zdravja in življenja ljudi, ureja možnost omejitve prometa s kmetijskimi pridelki, živili ali živalmi, namenjenih za hrano ljudi, omejitve z gozdno lesnimi sortimenti, ukrepe na področju veterinarstva, fitofarmacevtskih sredstev in semenskega materiala kmetijskih rastlin, podaljšanje mandata organom Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije ter nekatere druge s tem povezane ukrepe.

(ukrepi na trgu kmetijskih pridelkov, živil ali živali)

(1) Če zaradi epidemije ni mogoče na drug način zagotoviti zadostne oskrbe prebivalstva s hrano, se lahko odredijo naslednji ukrepi:

  • omejitev ali prepoved dajanja na trg posamezne skupine, posameznega kmetijskega pridelka, živila ali živali, namenjenih za hrano ljudi, na ozemlje druge države članice Evropske unije ali izvoza v tretje države;
  • omejitev ali prepoved dajanja na trg posamezne skupine, posameznega kmetijskega pridelka, živila ali živali, namenjenih za hrano ljudi, na ozemlje Republike Slovenije z območja druge države članice Evropske unije ali uvoza iz tretje države;
  • omejitev višine cene posameznega kmetijskega pridelka, živila ali živali, namenjenih za hrano ljudi, v celotni verigi preskrbe s hrano, ki se določi na enoto kmetijskega pridelka, živila ali živali, ali omejitev višine cene semen, semenskega in saditvenega materiala;
  • določitev začasnega upravljavca kmetijskega gospodarstva, če nosilec kmetijskega gospodarstva, člani kmetije ali zaposleni na kmetiji, ki so vpisani v register kmetijskih gospodarstev, zaradi posledic epidemije niso zmožni opravljati pridelave kmetijskih pridelkov ali izvajati reje živali, in to sporočijo na krizno telefonsko številko ali elektronski naslov ministrstva, pristojnega za kmetijstvo;
  • začasna postavitev, uporaba oziroma vzdrževanje objekta za namen skladiščenja (v nadaljnjem besedilu: skladišče) kmetijskih pridelkov ali živil s strani Republike Slovenije.

(2) Predlog za začasnega upravljavca iz četrte alineje prejšnjega odstavka poda nosilec ali član kmetijskega gospodarstva iz četrte alineje prejšnjega odstavka. Če nosilec ali član kmetijskega gospodarstva ne predlagata začasnega upravljavca, določitev začasnega upravljavca pa je nujna, ker bi sicer nastala škoda ali bi bila zamujena očitna korist, ga določi ministrstvo, pristojno za kmetijstvo, ob predhodnem soglasju začasnega upravljavca, po naslednjem vrstnem redu:

  • nosilec kmetijskega gospodarstva, ki ima stalno prebivališče ali sedež v isti ali sosednji občini, v kateri se nahaja kmetijsko gospodarstvo, za katero se določa začasni upravljavec, ter ima v lasti zemljišče, ki meji na zemljišče kmetijskega gospodarstva, za katero se določa začasni upravljavec;
  • nosilec kmetijskega gospodarstva, ki ima stalno prebivališče ali sedež v isti ali sosednji občini, v kateri se nahaja kmetijsko gospodarstvo, za katero se določa začasni upravljavec;
  • drugi nosilec kmetijskega gospodarstva.

(3) Če začasnega upravljavca ni mogoče določiti v skladu s prejšnjim odstavkom, se kot začasni upravljavec določi enota kmetijsko svetovalne službe, na območju katere kmetijsko gospodarstvo leži.

(4) Začasni upravljavec iz četrte alineje prvega odstavka tega člena ima tiste pravice in obveznosti nosilca kmetijskega gospodarstva v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo, ki so potrebne za izvajanje nujnih del pri upravljanju kmetijskega gospodarstva, ker bi kmetijskemu gospodarstvu sicer nastala škoda ali bi bila zamujena očitna korist. Na podlagi predloženega poročila o delu ima začasni upravljavec pravico do mesečnega denarnega nadomestila za začasno upravljanje kmetijskega gospodarstva.

(5) Za izvajanje ukrepa iz pete alineje prvega odstavka tega člena se prednostno uporabi zemljišča oziroma objekte v lasti Republike Slovenije ali lokalne skupnosti, zemljišča oziroma objekte, ki so primerna za skladišča, imajo slabšo bonitetno oceno zemljišča, zemljišča oziroma objekte, pri katerih se najmanj omeji lastnike oziroma upravljavce ter izvajanje gospodarske in druge dejavnosti, pri čemer:

  • soglasja lastnikov zemljišč ali objektov oziroma drugih upravljavcev zemljišč ali objektov niso potrebna;
  • se je vsakdo dolžan vzdržati vseh ravnanj, ki bi ovirala ali onemogočala dostop do skladišča, postavitev skladišča, njegovo uporabo ali vzdrževanje;
  • se ne uporabljajo predpisi, ki urejajo graditev objektov, prostorski akti ter predpisi, ki urejajo varstvo okolja, ohranjanje narave, sladkovodno ribištvo, divjad in lovstvo, ter predpisi, ki urejajo kmetijstvo, gozdove in vode.

(6) Ukrepe iz prve, druge in tretje alineje prvega odstavka tega člena odredi minister, pristojen za kmetijstvo in prehrano, v soglasju z ministrom, pristojnim za gospodarstvo.

(7) O ukrepu iz četrte in pete alineje prvega odstavka tega člena v upravnem postopku odloči ministrstvo, pristojno za kmetijstvo in prehrano. Zoper odločbo je dovoljen upravni spor, vložena tožba v upravnem sporu ne zadrži izvršitve izpodbijane odločbe. Če gre za ukrep iz pete alineje prvega odstavka tega člena se z odločbo določijo tudi lokacija objekta, postopek za postavitev ali uporabo objekta, vzdrževanje objekta, višina nadomestila lastnikom zemljišč in objektov ter trajanje tega ukrepa.

(8) Podrobnejše kriterije za višino nadomestila iz četrtega odstavka tega člena glede na velikost kmetijskega gospodarstva v začasnem upravljanju, število glav velike živine, zahtevnost in obsežnost kmetijske obdelave ter postopek določanja nadomestila predpiše Vlada Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: vlada).

(9) Podrobnejše kriterije za višino nadomestila za ukrep iz pete alineje prvega odstavka tega člena glede na velikost objekta ali zemljišča, zmogljivost in opremljenost objekta, knjižno vrednost objekta ter postopek določanja nadomestila predpiše vlada.

(ukrepi na trgu gozdno lesnih sortimentov)

(1) Zaradi preprečitve širjenja virusne okužbe, varovanja zdravja in življenja ljudi se lahko odredijo naslednji ukrepi:

  • omejitev ali prepoved dajanja na trg gozdno lesnih sortimentov, sekancev ali lesnih peletov z območja druge države članice Evropske unije ali uvoz iz tretje države;
  • postavitev, uporaba in vzdrževanje skladišča gozdno lesnih sortimentov, posekanih v skladu z zakonom, ki ureja gozdove, in v skladu z odločbami Zavoda za gozdove o sanitarni sečnji s strani Republike Slovenije.

(2) Za izvajanje ukrepa iz druge alineje prejšnjega odstavka se prednostno uporabi zemljišča oziroma objekte v lasti Republike Slovenije ali lokalne skupnosti, zemljišča oziroma objekte, ki so primerna za skladišča, imajo slabšo bonitetno oceno zemljišča, zemljišča oziroma objekte, pri katerih se najmanj omeji lastnike oziroma upravljavce ter izvajanje gospodarske in druge dejavnosti, pri čemer:

  • soglasja lastnikov zemljišč ali objektov oziroma drugih upravljavcev zemljišč ali objektov niso potrebna;
  • se je vsakdo dolžan vzdržati vseh ravnanj, ki bi ovirala ali onemogočala dostop do skladišča, postavitev skladišča, njegovo uporabo ali vzdrževanje;
  • se ne uporabljajo predpisi, ki urejajo graditev objektov, prostorski akti ter predpisi, ki urejajo varstvo okolja, ohranjanje narave, sladkovodno ribištvo, divjad in lovstvo, ter predpisi, ki urejajo kmetijstvo, gozdove in vode.

(3) Ukrep iz prve alineje prvega odstavka tega člena odredi minister, pristojen za gozdarstvo, v soglasju z ministrom, pristojnim za gospodarstvo.

(4) O ukrepu iz druge alineje prvega odstavka tega člena v upravnem postopku odloči ministrstvo, pristojno za kmetijstvo in prehrano, z odločbo, s katero se določijo tudi lokacija objekta, postopek za postavitev ali uporabo objekta, vzdrževanje objekta, višina nadomestila lastnikom zemljišč in objektov ter trajanje tega ukrepa. Zoper odločbo je dovoljen upravni spor, vložena tožba v upravnem sporu ne zadrži izvršitve izpodbijane odločbe.

(5) Podrobnejše kriterije za višino nadomestila iz prejšnjega odstavka glede na velikost objekta ali zemljišča, zmogljivost in opremljenost objekta, knjižno vrednost objekta ter postopek določanja nadomestila predpiše vlada.

(ukrepi na področju veterinarstva)

(1) Zaradi preprečitve širjenja virusne okužbe lahko minister, pristojen za veterinarstvo, v skladu z zakonom, ki ureja veterinarstvo, določi spremembe ukrepov glede najmanjšega obsega zdravstvenega varstva živali ter označevanja in registracije živali.

(2) Zaradi preprečitve širjenja virusne okužbe ali upada kadrovskih zmogljivosti v času razglasitve epidemije lahko Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin v klavnicah, kjer se letno zakolje do 1.000 glav velike živine, določi razpored izvajanja ante in post mortem pregledov v skladu s kadrovskimi zmogljivostmi.

(3) Zaradi posledic epidemije veletrgovci z zdravili, za namen izvajanja najmanjšega obsega zdravstvenega varstva živali in izvajanja ukrepov ob pojavu posebej nevarnih bolezni iz Kodeksa o zdravju živali Mednarodne organizacije za zdravje živali, zagotovijo veterinarskim organizacijam, ki izvajajo dejavnost javne veterinarske službe, prednostno dobavo zdravil, cepiv, diagnostičnih sredstev, zaščitne opreme in dezinfekcijskih sredstev.

(4) Zaradi preprečitve širjenja virusne okužbe se začasno prepove vstop na kmetijska gospodarstva in v zbirne centre za živali z namenom nakupa živali osebam, ki prihajajo iz države, ki je uvedla omejitve gibanja oseb ali karanteno v zvezi z virusom.

(ukrepi na področju fitofarmacevtskih sredstev)

(1) Zaradi preprečitve širjenja virusne okužbe se podaljša veljavnost izkaznic o opravljenem usposabljanju za ravnanje s fitofarmacevtskimi sredstvi, katerih veljavnost se izteče v času epidemije, do 30. dne po izvedbi prvega nadaljnjega usposabljanja, izvedenega po prenehanju ukrepov v skladu z 8. členom tega zakona.

(2) Zaradi preprečitve širjenja virusne okužbe se dovoli uporabo naprav za nanašanje fitofarmacevtskih sredstev, katerim poteče rok za izvedbo rednega pregleda v času epidemije, do 30. dne po izvedbi prvega rednega pregleda naprav po prenehanju ukrepov v skladu z 8. členom tega zakona.

(3) Datumi usposabljanj za ravnanje s fitofarmacevtskimi sredstvi in datumi rednih pregledov naprav za nanašanje fitofarmacevtskih sredstev se objavijo na spletni strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Zakaj ne vidim vseh členov?

Naročniki vidijo tudi preostalih 8 členov.

Naročite se tukaj in pridobite dostop do vseh vsebin.
Če ste že naročnik se prijavite tukaj.

Naročite se
Povezane vsebine

Zastavite nam vprašanje

Vprašanja so na voljo le prijavljenim uporabnikom.
Napaka pri pošiljanju vprašanja.
Vprašanje lahko zastavijo samo prijavljeni uporabniki.
Vprašanje je prekratko.
Obogatite vprašanje z dodatnimi informacijami. Hvala!
Presegli ste kvoto vprašanj.
V trenutnem naročniškem obdobju ste porabili vsa vprašanja. Za dodatno svetovanje nas kontaktirajte.
Pri svetovanju zagotavljamo diskretnost in anonimnost.
Zahvaljujemo se za poslano vprašanje.
Potrudili se bomo, da vam odgovorimo čimprej!