Čistopis z vidnimi spremembami

Čistopisu je dodan prikaz, kjer imate spremembe vidne. Kliknite spodaj pod nazivom predpisa na zavihek "Spremembe".

Izberi paket

Čistopis z lažjim branjem členov

V posebnem prikazu čistopisa lahko besedilo sklicevanih členov berete že znotraj osnovnega člena. Kliknite spodaj pod nazivom predpisa na zavihek "Čistopis".

Izberi paket

Pri členih imate pojasnila

Če obstaja pojasnilo člena, ga dobite že pri njem. Imate več kot 2500 pojasnil FURS, ministrstev in strokovnjakov. Za prikaz pojasnil, kliknite na ikono desno poleg člena.

Izberi paket

Dodano imate kazalo predpisa

S kazalom lažje vidite strukturo predpisa in navigirate po njem.
Za prikaz kazala kliknite spodaj na "Kazalo".

Izberi paket

Lažje branje členov

"Branje člen v členu" vam v čistopisu omogoča branje besedila sklicevanih členov že znotraj osnovnega člena.

Izberi paket

Najnovejša različica besedila

Spremembe in dopolnitve Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja

DELOVNA ZAKONODAJA, PRISPEVKI -

Velja od: V uporabi od: Objavljeno:

Objavljeno v:

V Pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja (Uradni list RS, št. 30/03 – prečiščeno besedilo, 35/03 – popr., 78/03, 84/04, 44/05, 86/06, 90/06 – popr., 64/07, 33/08, 7/09, 88/09, 30/11, 49/12, 106/12, 99/13 – ZSVarPre-C, 25/14, 85/14, 10/17 – ZČmIS, 64/18, 4/20, 42/21 – odl. US, 61/21, 159/21 – ZZVZZ-P, 183/21, 196/21 – ZDOsk, 142/22 – odl. US in 163/22) se v 2. členu:
1. v 4. točki besedilo »nego na domu, storitve« nadomesti z besedilom »zdravstvena nega na domu, zdravstvene storitve«;
2. v 5. točki besedilo »na drobno v specializirani prodajalni« črta;
3. v 6. točki besedilo v oklepaju spremeni tako, da se glasi: »Uradni list RS, št. 72/06 – uradno prečiščeno besedilo, 114/06 – ZUTPG, 91/07, 76/08, 62/10 – ZUPJS, 87/11, 40/12 – ZUJF, 21/13 – ZUTD-A, 91/13, 99/13 – ZUPJS-C, 99/13 – ZSVarPre-C, 111/13 – ZMEPIZ-1, 95/14 – ZUJF-C, 47/15 – ZZSDT, 61/17 – ZUPŠ, 64/17 – ZZDej-K, 36/19, 189/20 – ZFRO, 51/21, 159/21, 196/21 – ZDOsk, 15/22, 43/22, 100/22 – ZNUZSZS, 141/22 – ZNUNBZ, 40/23 – ZČmIS -1 in 78/23; v nadaljnjem besedilu: zakon«;
4. v 8. točki beseda »ali« nadomesti z vejico, za besedo »nego« pa doda besedilo »ali paliativno oskrbo«;
5. v 22. točki besedilo »iz dvanajste alineje 1. točke prvega odstavka 23. člena zakona« črta;
6. v 23. točki besedilo »25. in« črta;
7. v 36. točki besedilo »ali vmesno« črta;
8. za 41. točko doda nova, a41.a točka, ki se glasi:
»a41.a težja funkcionalna prizadetost je za več kot 50 % zmanjšana zmogljivost funkcije organa ali organskega sistema, ki se ocenjuje na podlagi splošne kvantifikacijske lestvice Mednarodne klasifikacije funkcioniranja, zmanjšane zmožnosti in zdravja;«.
V 3. členu se tretji odstavek črta.
V 4. členu se drugi odstavek spremeni tako, da se glasi:
»(2) Zavod ima pravico zavrniti plačilo zdravstvene storitve in pravico od izvajalca zahtevati povrnitev stroškov za zdravstveno storitev, če izvajalec ne ravna v skladu z zakonom, s splošnimi akti zavoda, dogovorom ali pogodbo, ki jo ima sklenjeno z zavodom.«.
Tretji odstavek se črta.
22. člen se spremeni tako, da se glasi:
»22. člen
(1) Z obveznim zavarovanjem se zavarovanim osebam zagotavljajo naslednje pravice v obsegu, ki ga določa zakon:
– plačilo zdravstvenih storitev;
– nadomestilo plače med začasno zadržanostjo od dela;
– povračilo potnih stroškov v zvezi z uveljavljanjem zdravstvenih storitev.
(2) Obvezno zavarovanje obsega zavarovanje za primer bolezni in poškodbe izven dela ter zavarovanje za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni.
(3) Za poškodbo pri delu in za poklicno bolezen se štejejo poškodbe in bolezni v skladu s predpisi, ki urejajo pokojninsko in invalidsko zavarovanje.«.
22.a člen se spremeni tako, da se glasi:
»22.a člen
Zavarovanci iz 22. točke prvega odstavka 15. člena zakona imajo pravice v obsegu iz šestega odstavka 23. člena zakona.«.
23. člen se črta.
V 25. členu se:
– 3. točka črta;
– v 6. točki besedilo »alternativne diagnostike, zdravljenja ali rehabilitacije« nadomesti z besedilom »alternativnega zdravljenja ali medicinske rehabilitacije«.
Naslov podpoglavja »IV/1. Pravica do storitev osnovne zdravstvene dejavnosti« se spremeni tako, da se glasi: »IV/1. Pravica do zdravstvenih storitev v osnovni zdravstveni dejavnosti«.
26. člen se spremeni tako, da se glasi:
»26. člen
(1) Zavarovane osebe imajo pravico do zdravstvenih storitev v osnovni zdravstveni dejavnosti, ki obsegajo:
1. preventivne zdravstvene storitve iz 1. točke prvega odstavka 23. člena zakona v skladu s predpisom iz četrtega odstavka 23. člena zakona;
2. zdravljenje, ki obsega diagnostične zdravstvene storitve, terapevtske zdravstvene storitve in zdravstvene storitve s področja reprodukcije (npr. kontracepcija, zdravstvene storitve v zvezi z nosečnostjo), vključno z nujno medicinsko pomočjo in nujnim zdravljenjem;
3. medicinsko rehabilitacijo. Zavarovana oseba s kronično kostno-mišično boleznijo ima pravico do storitev fizioterapije v osnovni zdravstveni dejavnosti le v primeru akutnega poslabšanja tega zdravstvenega stanja;
4. zdravstveno nego, razen če so zavarovani osebi v obveznem zavarovanju za dolgotrajno oskrbo priznane primerljive storitve zdravstvene nege, vezane na osnovna dnevna opravila;
5. osnovno paliativno oskrbo;
6. reševalne prevoze.
(2) V osnovni zdravstveni dejavnosti se opravi hišni obisk splošnega osebnega zdravnika oziroma osebnega otroškega zdravnika in članov tima razvojne medicine, če zavarovana oseba zaradi svojega zdravstvenega stanja ne more priti v ambulanto ali razvojno ambulanto.«.
27. člen se črta.
Naslov podpoglavja »IV/2. Pravica do storitev zobozdravstvene dejavnosti« se spremeni tako, da se glasi: »IV/2. Pravica do zobozdravstvenih storitev«.
28. člen se spremeni tako, da se glasi:
»28. člen
Zavarovana oseba ima v primeru ustnih in zobnih bolezni pravico do naslednjih zobozdravstvenih storitev:
– preventivnih zobozdravstvenih storitev iz 1. točke prvega odstavka 23. člena zakona v skladu s predpisom iz četrtega odstavka 23. člena zakona;
– letnega pregleda na zahtevo zavarovane osebe;
– zdravljenja zob, zdravljenja vnetnih in drugih sprememb ustne sluznice ter oralnokirurških in maksilofacialnih operativnih posegov;
– zobno-protetičnih pripomočkov;
– kontrolnega pregleda šest mesecev po končanem konzervativnem zdravljenju in končani zobno-protetični rehabilitaciji.«.
V 29. členu se v tretjem odstavku v 2. točki beseda »drugega« nadomesti z besedo »četrtega«.
Naslov podpoglavja »IV/3. Pravica do storitev pri institucionalnih izvajalcih« se spremeni tako, da se glasi: »IV/3. Pravica do zdravstvenih storitev pri institucionalnih izvajalcih«.
Naslov podpoglavja »IV/4. Pravica do storitev specialistično-ambulantne, bolnišnične in terciarne zdravstvene dejavnosti« se spremeni tako, da se glasi: »IV/4. Pravica do zdravstvenih storitev na sekundarni in terciarni ravni zdravstvene dejavnosti«.
V 37. členu se prvi odstavek spremeni tako, da se glasi:
»(1) Zavarovane osebe imajo pravico do poglobljenih zdravstvenih storitev zdravljenja, medicinske rehabilitacije in paliativne oskrbe v specialistično ambulantni dejavnosti na sekundarni ravni zdravstvene dejavnosti kot nadaljevanje oziroma dopolnitev zdravstvenih storitev v osnovni zdravstveni dejavnosti.«.
38. člen se spremeni tako, da se glasi:
»38. člen
(1) Zavarovane osebe imajo pravico do poglobljenih zdravstvenih storitev zdravljenja, medicinske rehabilitacije, zdravstvene nege in paliativne oskrbe ter nastanitve in prehrane v specialistično bolnišnični dejavnosti na sekundarni ravni zdravstvene dejavnosti (v nadaljnjem besedilu: bolnišnično zdravljenje).
(2) Med pravice do bolnišničnega zdravljenja štejejo tudi zdravstvene storitve v zvezi s porodom.«.
V 39. členu se v prvem odstavku besedilo »izvršitev posegov oziroma storitev« nadomesti z besedilom »njegovo izvedbo«.
V drugem odstavku se besedilo »diagnostične, terapevtske in rehabilitacijske storitve« nadomesti z besedilom »zdravstvene storitve«.
V 40. členu se v prvem odstavku v drugi alineji besedilo »roditeljska pravica« nadomesti z besedilom »skrbništvo, če je otrok postavljen pod skrbništvo zaradi zdravstvenega stanja, ki je nastalo pred njegovo polnoletnostjo,«.
41. člen se spremeni tako, da se glasi:
»41. člen
Zavarovane osebe imajo pravico do najzahtevnejših zdravstvenih storitev na ambulantni ali bolnišnični način, ki jih na terciarni ravni zdravstvene dejavnosti opravljajo klinike, klinični inštituti ali klinični oddelki.«.
42. člen se črta.
V 45. členu se v prvem odstavku v 3. točki:
– v tretji alineji beseda »velikih« črta;
– četrta alineja spremeni tako, da se glasi:
»– osteotomija dolgih kosti ali petnice zaradi korekcije položaja sklepov, s težjo funkcionalno prizadetostjo priležnega velikega sklepa;«.
V 46. členu se 1. točka spremeni tako, da se glasi:
»1. hude duševne motnje, motnje osebnosti, splošne težje telesne prizadetosti ali kognitivne prizadetosti, zaradi katere zavarovana oseba ni sposobna sodelovati pri zdraviliškem zdravljenju;«.
V 48. členu se šesti odstavek črta.
V 57. členu se v prvem odstavku besedilo »ali vmesno« črta.
V drugem odstavku se besedilo »ali z vmesne« črta.
V četrtem odstavku se v prvem stavku za besedo »na« doda beseda »pozitivno«.
V 57.a členu se v napovednem stavku besedilo »ali vmesno« črta.
V 58. členu se v drugem odstavku v drugem stavku besedilo »in z vmesne« črta.
V četrtem odstavku se 1. točka črta.
V 59. členu se v prvem odstavku:
– 1. točka spremeni tako, da se glasi:
»1. zdravil in živil, ki jih izvajalec potrebuje za izvajanje zdravstvene dejavnosti in jih mora zagotavljati v skladu s 107. členom pravil;«;
– 3. točka spremeni tako, da se glasi:
»3. zdravil za potovanje.«.
Drugi odstavek se črta.
V 60. členu se v drugem odstavku v 2. točki za besedo »pravil« vejica in besedilo »ki se razvrščajo na vmesno listo« črtata.
V petem odstavku se besedilo »v njegovi celotni vrednosti ali v določenem odstotku njegove vrednosti v skladu z razvrstitvijo zdravila na pozitivno ali vmesno listo« nadomesti z besedilom »po veljavni ceni zdravila iz prvega odstavka tega člena«.
V 64. členu se v prvem odstavku beseda »in« nadomesti z vejico, za besedo »nego« pa doda besedilo »in paliativno oskrbo«.
Četrti odstavek se spremeni tako, da se glasi:
»(4) Medicinski pripomočki so last zavarovane osebe in se zagotavljajo z izdajo, razen medicinskih pripomočkov iz 97. člena pravil in psa vodiča slepih.«.
V 64.a členu se v drugem odstavku za besedo »vrstah« doda besedilo »in podskupinah«.
Tretji odstavek se spremeni tako, da se glasi:
»(3) Podrobnejša vsebina seznama medicinskih pripomočkov, postopek uvrščanja artiklov na ta seznam in njihove izločitve s tega seznama se določijo s splošnim aktom skupščine zavoda s soglasjem ministra, pristojnega za zdravje.«.
V četrtem odstavku se besedilo »2. ali 3. točke« nadomesti z besedilom »2., 3. ali 3.a točke«.
V petem odstavku se besedilo »2. ali 3. točke« nadomesti z besedilom »2., 3. ali 3.a točke«.
V 65. členu se v prvem odstavku v drugi alineji v 12. točki besedilo »obvezilne materiale in raztopine« nadomesti z besedo »pripomočke«.
Peti odstavek se črta.
V 66. členu se v prvem odstavku v 6. točki beseda »digitalni« nadomesti z besedo »zahtevni«.
V četrtem odstavku se za drugim stavkom doda nov tretji stavek, ki se glasi:
»Ne glede na prvi stavek tega odstavka se zavarovani osebi zagotovi vzdrževanje prejetega medicinskega pripomočka iz 6. točke prvega odstavka tega člena v okviru cenovnega standarda ali cene.«.
69. člen se črta.
V 72. členu se deseti odstavek črta.
V 85. členu se v drugem odstavku beseda »digitalnega« nadomesti z besedo »zahtevnega«.

Zakaj ne vidim vseh členov?

Naročniki vidijo tudi preostalih 83 členov.

Naročite se tukaj in pridobite dostop do vseh vsebin.
Če ste že naročnik se prijavite tukaj.

Naročite se
Povezane vsebine

Zastavite nam vprašanje

Vprašanja so na voljo le prijavljenim uporabnikom.
Napaka pri pošiljanju vprašanja.
Vprašanje lahko zastavijo samo prijavljeni uporabniki.
Vprašanje je prekratko.
Obogatite vprašanje z dodatnimi informacijami. Hvala!
Presegli ste kvoto vprašanj.
V trenutnem naročniškem obdobju ste porabili vsa vprašanja. Za dodatno svetovanje nas kontaktirajte.
Pri svetovanju zagotavljamo diskretnost in anonimnost.
Zahvaljujemo se za poslano vprašanje.
Potrudili se bomo, da vam odgovorimo čimprej!