Čistopis z vidnimi spremembami

Čistopisu je dodan prikaz, kjer imate spremembe vidne. Kliknite spodaj pod nazivom predpisa na zavihek "Spremembe".

Izberi paket

Čistopis z lažjim branjem členov

V posebnem prikazu čistopisa lahko besedilo sklicevanih členov berete že znotraj osnovnega člena. Kliknite spodaj pod nazivom predpisa na zavihek "Čistopis".

Izberi paket

Pri členih imate pojasnila

Če obstaja pojasnilo člena, ga dobite že pri njem. Imate več kot 2500 pojasnil FURS, ministrstev in strokovnjakov. Za prikaz pojasnil, kliknite na ikono desno poleg člena.

Izberi paket

Dodano imate kazalo predpisa

S kazalom lažje vidite strukturo predpisa in navigirate po njem.
Za prikaz kazala kliknite spodaj na "Kazalo".

Izberi paket

Lažje branje členov

"Branje člen v členu" vam v čistopisu omogoča branje besedila sklicevanih členov že znotraj osnovnega člena.

Izberi paket

POZOR: to ni najnovejša različica besedila

Pravilnik o zahtevah za računalniške programe in elektronske naprave, upravljanje in delovanje informacijskega sistema ter vsebini, obliki, načinu in rokih za predložitev podatkov

DAVČNI POSTOPEK -

Velja od: Objavljeno:

Objavljeno v:

1. člen
(vsebina pravilnika)

S tem pravilnikom se podrobneje predpisuje, kdaj se šteje, da računalniški programi in elektronske naprave izpolnjujejo zahteve iz osmega oziroma devetega odstavka 38. člena Zakona o davčnem postopku (Uradni list RS, št. 13/11 – uradno prečiščeno besedilo, 32/12 in 94/12; v nadaljnjem besedilu: zakon), ter vsebino, obliko, način in roke za predložitev izpisov izvornih elektronsko vodenih podatkov in njihovih sprememb davčnemu organu.

2. člen
(pomen izrazov)
(1) Posamezni izrazi, uporabljeni v tem pravilniku, imajo naslednji pomen:
(2) Računi pri gotovinskem poslovanju so izdani računi za prodajo blaga ali storitev, ki so delno ali v celoti plačani z gotovino.
(3) Plačilo z gotovino pomeni plačilo z bankovci in kovanci, ki so v obtoku kot plačilno sredstvo, plačilno ali kreditno kartico, čekom in drug podoben način plačila.
3. člen
(izpolnjevanje zahtev za računalniške programe in elektronske naprave)

(1) Šteje se, da računalniški program ali elektronska naprava izpolnjuje zahteve iz osmega oziroma devetega odstavka 38. člena zakona, če računalniški program ali elektronska naprava, ki jo zavezanec za davek uporablja za izdajanje računov pri gotovinskem poslovanju oziroma za hrambo teh računov, zagotavlja hrambo izvornih podatkov o izdanih računih pri gotovinskem poslovanju in njihove poznejše spremembe.

(2) Podatki o izdanih računih pri gotovinskem poslovanju in njihove poznejše spremembe so lahko shranjeni v sami elektronski napravi ali na drugem elektronskem nosilcu podatkov tako, da je mogoče njihovo vsebino izpisati na način in v obliki, kot je določena v Prilogi, ki je sestavni del tega pravilnika (v nadaljnjem besedilu: Priloga), in v 6. členu tega pravilnika.

4. člen
(način, vsebina in oblika izpisa podatkov o izdanih računih pri gotovinskem poslovanju)

(1) Zavezanec za davek, ki za izdajanje oziroma hrambo računov pri gotovinskem poslovanju (v nadaljnjem besedilu: računi) uporablja računalniške programe ali elektronske naprave, na zahtevo davčnega organa v postopku davčnega nadzora predloži izpis podatkov o izdanih računih iz osmega odstavka 38. člena zakona v urejenih strukturiranih računalniških datotekah v vsebini, obliki in na način, določen v Prilogi.

(2) Prejšnji odstavek se uporablja tudi, če davčni organ pridobiva podatke na podlagi 39. člena zakona od druge osebe, ki za izdajanje in hrambo računov pri gotovinskem poslovanju uporablja računalniške programe ali elektronske naprave.

5. člen
(rok)

(1) Zavezanec za davek davčnemu organu predloži izpis podatkov iz 4. člena tega pravilnika v treh delovnih dneh po prejemu zahteve davčnega organa za predložitev izpisa podatkov.

(2) Rok za predložitev podatkov iz prejšnjega odstavka se na utemeljeno pisno zahtevo zavezanca za davek lahko podaljša za največ pet delovnih dni.

6. člen
(drugačen način predložitve podatkov)

(1) Zavezanec za davek, ki za izdajanje računov pri gotovinskem poslovanju uporablja elektronske naprave, ki zaradi tehničnih lastnosti ne omogočajo izdelave izpisa podatkov v vsebini, obliki in na način, določen v Prilogi (npr. klasične elektronske registrske blagajne), mora v rokih iz prejšnjega člena davčnemu organu predložiti izpis podatkov o izdanih računih, ki vsebuje vse podatke, ki so navedeni na izvorno izdanih računih, in vse poznejše spremembe teh podatkov.

(2) Podatki se zapišejo v strukturirane računalniške datoteke v standardni obliki z imenom IZPIS_REG_BLAG.TXT. Podatki se zapišejo v formatu ASCII. Podatki se pripravijo in predložijo davčnemu organu na nosilcu podatkov na način, ki je določen v točki 1.2 Priloge.

(3) Če elektronska naprava zaradi tehničnih lastnosti ne omogoča oblike izpisa podatkov, ki je določena v prejšnjem odstavku, se podatki predložijo v obliki izpisa kontrolnega traku registrske blagajne na papirju.

7. člen
(začetek veljavnosti)

Ta pravilnik začne veljati 1. julija 2013.

Povezane vsebine

Zastavite nam vprašanje

Vprašanja so na voljo le prijavljenim uporabnikom.
Napaka pri pošiljanju vprašanja.
Vprašanje lahko zastavijo samo prijavljeni uporabniki.
Vprašanje je prekratko.
Obogatite vprašanje z dodatnimi informacijami. Hvala!
Presegli ste kvoto vprašanj.
V trenutnem naročniškem obdobju ste porabili vsa vprašanja. Za dodatno svetovanje nas kontaktirajte.
Pri svetovanju zagotavljamo diskretnost in anonimnost.
Zahvaljujemo se za poslano vprašanje.
Potrudili se bomo, da vam odgovorimo čimprej!