POZOR: to ni najnovejša različica člena

Pravilnik o stopnjah običajnega odpisa, primanjkljaja blaga in remitende (kalo, razbitje in okvara nosilcev besede, slike, zvoka)

6. člen

DDV IN DRUGI PROMETNI DAVKI -

Velja od: Objavljeno:

Objavljeno v:

6. člen

Ob normalnih pogojih poslovanja ter ob skrbnem in strokovnem ravnanju z blagom, se kot normalen odpis blaga (kalo, razsip, razbitje in okvara) šteje odpis blaga, izračunan ali od nabavne vrednosti v določeni obračunski dobi prodanega blaga ali od proizvedenih količin blaga po naslednjih kriterijih in v naslednjih stopnjah:

  1. Poškodbe zaradi manipulacij blaga v skladišču založnika, komisionarja ali konsignaterja v stopnji 2%,
  2. Šteje se, da promet ni bil opravljen, če kupec v dogovorjenem roku vrne prodajalcu neprodano število tiskanih publikacij, knjig, časopisov in revij ali jih zaradi zastaralnega roka ni mogel prodati:
  • kot najkasnejši zastaralni rok za tiskane publikacije, časopise in revije se šteje izid naslednje številke publikacije, časopisa ali revije,
  • kot zastaralni rok knjig in drugih nosilcev besede, slike in zvoka se šteje 3 leta od dobave (račun tiskarja), pri čemer se lahko po enem letu po nabavi zmanjša nabavna vrednost za 25%, po dveh letih še za 25% (kar skupno znese za prvi dve leti 50% nabavne vrednosti) in po treh letih še nadaljnjih 50% (kar skupno znese za tri leta skupaj 100% odpis nabavne vrednosti),
  • kot zastaralni rok učbenika se šteje manj kot 3 leta v primeru, da je učbenik potreben prenove v minimalnem obsegu 30% učbenika oziroma ko učbeniku poteče registracija.
  1. Kot normalen odpis blaga se štejejo tudi dolžnostni izvodi, predpisani s posebnimi zakoni ter pravilniki (kot npr. pravilnik o sofinanciranju avtorskih honorarjev, zakon o obveznem izvodu tiska,...).
  2. Za razumno količino brezplačnih poslovnih vzorcev iz 5. člena zakona o DDV se šteje maksimalna vrednost 2% celotne naklade pod pogojem, da so dani v taki obliki, da ni možna njihova nadaljnja prodaja.
  3. Za razumno količino brezplačnih poslovnih vzorcev iz 5. člena zakona o DDV se pri izvirni slovenski in prevodni literaturi ter pri ostalih nosilcih besede, slike, zvoka v nakladi do 1000 izvodov šteje maksimalna količina 60 izvodov oziroma vrednost 2% celotne naklade pod pogojem, da so dani v taki obliki, da ni možna njihova nadaljnja prodaja.
  4. Šteje se, da promet ni bil opravljen, če založnik ali uvoznik remitendne izvode zaradi zastaralnega roka nameni za uničenje.
Povezane vsebine