Čistopis z vidnimi spremembami

Čistopisu je dodan prikaz, kjer imate spremembe vidne. Kliknite spodaj pod nazivom predpisa na zavihek "Spremembe".

Izberi paket

Čistopis z lažjim branjem členov

V posebnem prikazu čistopisa lahko besedilo sklicevanih členov berete že znotraj osnovnega člena. Kliknite spodaj pod nazivom predpisa na zavihek "Čistopis".

Izberi paket

Pri členih imate pojasnila

Če obstaja pojasnilo člena, ga dobite že pri njem. Imate več kot 2500 pojasnil FURS, ministrstev in strokovnjakov. Za prikaz pojasnil, kliknite na ikono desno poleg člena.

Izberi paket

Dodano imate kazalo predpisa

S kazalom lažje vidite strukturo predpisa in navigirate po njem.
Za prikaz kazala kliknite spodaj na "Kazalo".

Izberi paket

Lažje branje členov

"Branje člen v členu" vam v čistopisu omogoča branje besedila sklicevanih členov že znotraj osnovnega člena.

Izberi paket

POZOR: to ni najnovejša različica besedila

Pravilnik o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost (PZDDV)

DDV IN DRUGI PROMETNI DAVKI -

Velja od: Objavljeno:

Spremembe - samo spremenjeni členi

    1. Kazalo
27. člen
(tuja oseba)
(1) Za tujo osebo, ki v Sloveniji opravlja pridobitno dejavnost preko podružnice oziroma kot podružnica, ustanovljena v skladu z zakonom o gospodarskih družbah, obračunava in plačuje DDV podružnica tuje osebe. Podružnica tuje osebe nastopa v imenu in za račun tuje osebe, pri čemer mora uporabljati firmo matičnega podjetja, njegov sedež in svoje ime.
(2) Tuja oseba, ki v skladu s predpisi ni dolžna ustanoviti podružnice, bo pa opravila promet v Sloveniji, se identificira za namene DDV in lahko imenuje davčnega zastopnika, ki v njenem imenu izpolnjuje obveznosti, določene z ZDDV in s tem pravilnikom.
(3) Tuja oseba, ki ima sedež v drugi državi članici in ne izpolnjuje pogojev za identifikacijo za namene DDV v skladu s prvim in drugim odstavkom tega člena, se mora identificirati za namene DDV, če opravi uvoz blaga v skladu z 28.a členom ZDDV. Za izpolnjevanje obveznosti, določenih z ZDDV in s tem pravilnikom, lahko imenuje davčnega zastopnika, ki za njen račun izpolnjuje predpisane obveznosti.
(4) Tuja oseba, ki ima sedež v tretji državi ali na tretjem ozemlju, lahko uveljavi oprostitev plačila DDV v skladu z 28.a členom ZDDV, če se identificira za namene DDV in če imenuje davčnega zastopnika, ki za njen račun izpolnjuje obveznosti, določene z ZDDV in s tem pravilnikom.
(3) Tuja oseba, ki ima sedež v drugi državi članici in ne izpolnjuje pogojev za identifikacijo za namene DDV v skladu s prvim in drugim odstavkom tega člena, se mora identificirati za namene DDV, če od vključno 1. februarja 2006 dalje opra­vi uvoz blaga v skladu z 28.a členom ZDDV. Za izpolnjevanje obveznosti, določenih z ZDDV in s tem pravilnikom, lahko imenuje davčnega zastopnika, ki za njen račun izpolnjuje predpisane obveznosti.
(4) Tuja oseba, ki ima sedež v tretji državi ali na tretjem ozemlju, lahko uveljavi oprostitev plačila DDV v skladu z 28.a členom ZDDV ob sprostitvi blaga v prost promet od vključno 1. februarja 2006 dalje le, če se identificira za namene DDV in če imenuje davčnega zastopnika, ki za njen račun izpolnju­je obveznosti, določene z ZDDV in s tem pravilnikom.
3. Oprostitve pri izvozu blaga in podobnih transakcijah ter mednarodnem prevozu
85. člen
(28.a člen ZDDV)
(1) Upravičenec, ki želi uveljaviti oprostitev plačila DDV na podlagi 28.a člena ZDDV, mora skupaj s carinsko deklaracijo predložiti ustrezno prevozno listino glede na vrsto prevoza ali drug ustrezni dokument, iz katerega mora biti nedvomno razvidno, da je namembni kraj tega blaga druga država članica. Uvoznik mora v carinski deklaraciji navesti podatke o prejemniku blaga iz druge države članice, vključno z njegovo identifikacijsko številko za DDV.
(2) Če je uvoznik blaga oseba, identificirana za namene DDV v Sloveniji, je uvoz blaga na njeno zahtevo oproščen plačila DDV v skladu z 28.a členom ZDDV, če uvoznik lahko ob uvozu dokaže, da je blago namenjeno za dobavo v drugo državo članico pod pogoji iz 31.a člena ZDDV.
(3) Če je uvoznik blaga oseba s sedežem v drugi državi članici in identificirana za namene DDV v Sloveniji, je uvoz blaga oproščen plačila DDV v skladu z 28.a členom ZDDV, če lahko ob uvozu dokaže, da je blago namenjeno v drugo državo članico pod pogoji iz 31.a člena ZDDV.
Če je uvoznik blaga oseba s sedežem v drugi državi članici ali v tretji državi oziroma na tretjem ozemlju, je uvoz blaga na njeno zahtevo oproščen plačila DDV v skladu z 28.a členom ZDDV, če lahko ob uvozu dokaže, da je blago namenjeno v drugo državo članico pod pogoji iz 31.a člena ZDDV in če je identificiran za namene DDV v Sloveniji v skladu s 27. členom tega pravilnika.
(4) Če je uvoznik blaga oseba s sedežem v tretji državi ali na tretjem ozemlju in identificirana za namene DDV v Sloveniji, je uvoz blaga na zahtevo davčnega zastopnika, ki deluje za račun tuje osebe, oproščen plačila DDV v skladu z 28.a členom ZDDV, če davčni zastopnik lahko ob uvozu dokaže, da je blago namenjeno v drugo državo članico pod pogoji iz 31.a člena ZDDV.
(5) Oseba iz tretjega in četrtega odstavka tega člena ali njen davčni zastopnik morata v zvezi z blagom, ki je uvoženo v Slovenijo v skladu z 28.a členom ZDDV in dobavljeno v drugo državo članico pod pogoji iz 31. a člena ZDDV, izpolniti kvartalno poročilo. Kvartalno poročilo se izpolni na način in v rokih, določenih z ZDDV in tem pravilnikom.
182.a člen
(identifikacija tuje osebe za namene DDV)
(1) Tuja oseba iz četrtega odstavka 181. člena tega pravilnika postane identificirana za namene DDV s pridobitvijo identifikacijske številke za DDV.
(2) Če tuja oseba v Sloveniji opravi obdavčeno dobavo blaga oziroma storitev, predloži zahtevek za izdajo identifikacijske številke najpozneje15 dni preden bo opravila obdavčeno dobavo.
(3) Davčni organ tuji osebi iz prejšnjega odstavka izda identifikacijsko številko za DDV najkasneje do dneva, ko bo tuja oseba opravila obdavčeno dobavo in ga je navedla v zahtevku za izdajo identifikacijske številke.
(4) Tuja oseba iz drugega odstavka tega člena mora začeti obračunavati DDV in izpolnjevati druge obveznosti po ZDDV najkasneje z dnem, ko je začela opravljati obdavčeno dejavnost v Sloveniji.
(5) Če tuja oseba v Sloveniji opravi uvoz blaga, ki je oproščen plačila DDV v skladu z 28.a členom ZDDV predloži zahtevek za izdajo identifikacijske številke preden bo vložila carinsko deklaracijo z zahtevkom za oprostitev plačila DDV. Ne glede na četrti odstavek 181. člena tega pravilnika v tem primeru davčnemu zavezancu ni treba priložiti pogodbe ali predpogodbe oziroma drugega dokazila, iz katerega bi bil razviden njegov namen opravljati dejavnost v Sloveniji.
(6) Davčni organ tuji osebi iz prejšnjega odstavka izda identifikacijsko številko za DDV v treh dneh od vložitve zahtevka za izdajo identifikacijske številke za DDV.
Povezani predpisi
    1. Uradni list RS, št. 37/2005 z dne 11.04.2005

      Odločba o ugotovitvi neskladja četrtega odstavka 122. člena Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost z učinkom razveljavitve, Št.U-I-233/03-11

    2. Uradni list RS, št. 29/2005 z dne 22.03.2005

      Odločba, da prvi odstavek 58. člena in prvi odstavek 110. člena Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost nista bila v neskladju z Ustavo Št. U-I-190/03-10

Povezane vsebine

Zastavite nam vprašanje

Vprašanja so na voljo le prijavljenim uporabnikom.
Napaka pri pošiljanju vprašanja.
Vprašanje lahko zastavijo samo prijavljeni uporabniki.
Vprašanje je prekratko.
Obogatite vprašanje z dodatnimi informacijami. Hvala!
Presegli ste kvoto vprašanj.
V trenutnem naročniškem obdobju ste porabili vsa vprašanja. Za dodatno svetovanje nas kontaktirajte.
Pri svetovanju zagotavljamo diskretnost in anonimnost.
Zahvaljujemo se za poslano vprašanje.
Potrudili se bomo, da vam odgovorimo čimprej!