Se pripravlja sprememba?

Vse predloge in spremembe predpisa imate na njegovi časovnici. Kliknite "Časovnica" na spodnji hitri navigaciji. 

Izberi paket

POZOR: to ni najnovejša različica besedila

Stališče 3 - Revizorjevo poročilo o povzetkih računovodskih izkazov

RAČUNOVODSTVO, KNJIGOVODSTVO -

Velja od: V uporabi od: Objavljeno:

Objavljeno v:

Uvod

1. člen

Stališče 3, ki obravnava revizorjevo poročilo o povzetkih računovodskih izkazov, določa način revizorjevega pregleda povzetka letnega poročila ter obliko in vsebino revizorjevega poročila o povzetkih računovodskih izkazov s pojasnili (odslej računovodskih izkazov) kot bistvene oziroma edine sestavine povzetka letnega poročila iz osmega odstavka 58. člena Zakona o gospodarskih družbah (Uradni list RS, št. 42/06 in 60/06; odslej ZGD-1).

2. člen

Ker v skladu z osmim odstavkom 58. člena ZGD-1 objavi povzetka ne sme biti priloženo celotno revizorjevo poročilo, ampak se razkrije samo revizijsko mnenje in morebitni pojasnjevalni odstavek, določa to stališče na podlagi mednarodnega standarda revidiranja (odslej MSR) 800 - Revizorjevo poročilo o revizijskih poslih za posebne namene, kako o povzetkih računovodskih izkazov, pripravljenih na podlagi ZGD-1 in slovenskega računovodskega standarda 30.21 (Uradni list RS, št. 118/05 in 10/06), kot edinem oziroma bistvenem delu povzetka letnega poročila poroča revizor. Namen Stališča 3 je preprečiti, da bi bila javna objava o povzetkih računovodskih izkazov zavajajoča.

Predmet pregleda in poročanje o pregledu

3. člen

Pri pregledu povzetkov računovodskih izkazov mora revizor smiselno upoštevati prvi odstavek 57. člena ZGD-1, kar pomeni, da mora v primeru objave povzetka letnega poročila poleg povzetkov računovodskih izkazov pregledati tudi morebitne povzetke poslovnega poročila v obsegu, ki je potreben, da preveri, ali je vsebina povzetkov poslovnega poročila skladna s povzetki računovodskih izkazov. Pri tem smiselno upošteva MSR 720 - Druge informacije v listinah, ki vsebujejo revidirane računovodske izkaze.

4. člen

Pri pregledu povzetkov računovodskih izkazov mora revizor upoštevati pravila:
– Če ni izrazil mnenja o računovodskih izkazih, na podlagi katerih so bili pripravljeni povzetki, ne more poročati o povzetkih računovodskih izkazov (21. odstavek MSR 800).
– Povzetki računovodskih izkazov morajo jasno opozoriti, da gre zgolj za povzetke informacij in da mora bralec, ki želi bolje spoznati finančno stanje družbe in izide njenega poslovanja, skupaj s povzetki računovodskih izkazov prebrati tudi najnovejše revidirane računovodske izkaze, v katerih so vsa razkritja, ki jih zahteva ustrezni okvir računovodskega poročanja (22. odstavek MSR 800).
– Povzetki računovodskih izkazov morajo biti ustrezno naslovljeni, da je mogoče ugotoviti, na podlagi katerih revidiranih računovodskih izkazov s pojasnili so bili pripravljeni, na primer »Povzetki računovodskih izkazov, pripravljeni na podlagi revidiranih računovodskih izkazov s pojasnili za leto, končano 31. decembra 20XX« (23. odstavek MSR 800).
– Povzetki računovodskih izkazov ne vsebujejo vseh informacij, ki jih zahteva okvir računovodskega poročanja, uporabljen pri letnih računovodskih izkazih. Zaradi tega revizor pri izražanju mnenja o povzetkih računovodskih izkazov ne uporablja besedila, da gre za »resnično in pošteno sliko« ali za »v vseh bistvenih pogledih pošteno predstavitev« (24. odstavek MSR 800).
– Če je v skladu s Stališčem 1 – Revizorjev pregled in poročanje o letnem poročilu (Uradni list RS, št. 124/06) revizor prilagodil svoje poročilo o računovodskih izkazih zaradi nepravilnosti oziroma pomanjkljivosti, povezanih s poslovnim poročilom, mora to pojasniti tudi v poročilu o povzetkih računovodskih izkazov.

5. člen

Revizorjevo poročilo o povzetkih računovodskih izkazov mora vsebovati tele temeljne sestavine:
– naslov;
– naslovnika;
– opredelitev revidiranih računovodskih izkazov, na podlagi katerih so bili pripravljeni povzetki računovodskih izkazov;
– sklicevanje na datum revizorjevega poročila o neskrajšanih računovodskih izkazih in vrsto mnenja v tistem poročilu;
– mnenje, ali so informacije v povzetkih računovodskih izkazov v skladu z revidiranimi računovodskimi izkazi, na podlagi katerih so bile pripravljene; če je revizor izdal o neskrajšanih računovodskih izkazih prilagojeno poročilo, vendar je zadovoljen s predstavitvijo v povzetkih računovodskih izkazov, mora revizorjevo poročilo navesti, da so povzetki sicer v skladu z neskrajšanimi računovodskimi izkazi, vendar so bili pripravljeni na podlagi računovodskih izkazov, o katerih je bilo izdano prilagojeno revizorjevo poročilo;
– izjavo ali sklicevanje na pojasnilo v povzetkih računovodskih izkazov, ki zaradi boljšega razumevanja poslovnega izida in finančnega položaja družbe ter področja opravljene revizije napotuje k branju povzetkov računovodskih izkazov v povezavi z neskrajšanimi računovodskimi izkazi in revizorjevim poročilom o njih;
– datum poročila;
– revizorjev naslov in
– revizorjev podpis.
(25. odstavek MSR 800.)

Datum uveljavitve in uporabe ter pojasnila tega stališča

6. člen

To stališče začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS; uporabljati se začne pri objavi povzetkov računovodskih izkazov za leto 2006. Z uveljavitvijo tega stališča preneha veljati Stališče 3, ki ga je sprejel revizijski svet Inštituta na 26. redni seji 1. aprila 2004 (Uradni list RS, št. 47/04).
Za pojasnila in tolmačenje posameznih členov tega stališča je pristojen revizijski svet Inštituta oziroma po pooblastilu revizijskega sveta Inštituta strokovne službe Inštituta.

    Priloga 1
 
    Zgled revizorjevega poročila o povzetkih računovodskih izkazov s
pojasnili, o katerih je revizor izrazil mnenje s pridržki, skladen s 25.
odstavkom MSR 800 - Revizorjevo poročilo o revizijskih poslih za posebne
namene
 
                    REVIZORJEVO POROČILO, NAMENJENO JAVNI
                       OBJAVI POVZETKOV RAČUNOVODSKIH IZKAZOV
 
    Revidirali smo računovodske izkaze s pojasnili gospodarske družbe ABC za
leto, končano 31. decembra 20XX, iz katerih izhajajo povzetki računovodskih
izkazov, v skladu z mednarodnimi standardi revidiranja. V našem poročilu z 
dne 10. februarja 20XY smo izrazili mnenje, da so računovodski izkazi s pojasnili, iz katerih izhajajo povzetki računovodskih izkazov, resničen in pošten prikaz (ali »v vseh pomembnih pogledih poštena predstavitev«) ..., razen zalog; te so prikazane v prevelikem znesku, in sicer za ... Pri pregledu poslovnega poročila smo ugotovili … (Revizor pojasni razloge za prilagoditev svojega poročila v skladu z MSR oziroma Stališčem 1.) Po našem mnenju so priloženi povzetki računovodskih izkazov v vseh pomembnih pogledih v skladu z računovodskimi izkazi s pojasnili, iz katerih izhajajo in o katerih smo izrazili mnenje s pridržki. Za boljše razumevanje finančnega stanja gospodarske družbe ABC, njenega poslovnega izida in denarnih tokov v obdobju ter področja naše revizije je treba povzetke računovodskih izkazov brati skupaj z računovodskimi izkazi s pojasnili, iz katerih izhajajo, in našim poročilom o njih.   Datum Revizor Naslov
Povezane vsebine

Zastavite nam vprašanje

Vprašanja so na voljo le prijavljenim uporabnikom.
Napaka pri pošiljanju vprašanja.
Vprašanje lahko zastavijo samo prijavljeni uporabniki.
Vprašanje je prekratko.
Obogatite vprašanje z dodatnimi informacijami. Hvala!
Presegli ste kvoto vprašanj.
V trenutnem naročniškem obdobju ste porabili vsa vprašanja. Za dodatno svetovanje nas kontaktirajte.
Pri svetovanju zagotavljamo diskretnost in anonimnost.
Zahvaljujemo se za poslano vprašanje.
Potrudili se bomo, da vam odgovorimo čimprej!