POZOR: to ni najnovejša različica člena

Zakon o gospodarskih družbah - ZGD-1

11. člen (objava podatkov in sporočil družbe, uporaba jezika)

STATUSNO PRAVO, FINANČNO POSLOVANJE -

Velja od: Objavljeno:

Objavljeno v:

11. člen
(objava podatkov in sporočil družbe, uporaba jezika)

(1) Če zakon določa dolžnost objave posameznih podatkov ali sporočil družbe, se objavijo v Uradnem listu Republike Slovenije, če zakon ne določa drugače. Če akt o ustanovitvi določa, da je treba objaviti posamezne podatke ali sporočila družbe, se objavijo v Uradnem listu Republike Slovenije ali dnevniku, ki izhaja na celotnem območju Republike Slovenije, ali tako kot določa ta zakon. Ti podatki ali sporočila družbe se objavijo tudi v glasilu družbe ali elektronskem mediju družbe, če ga družba ima (v nadaljnjem besedilu: glasilo ali elektronski medij družbe).

(2) Poslovodstvo mora zagotoviti, da sporazumevanje z delavci v družbi v zvezi z dajanjem navodil za njihovo delo, vodenjem postopkov, v katerih se odloča o njihovih pravicah, in sodelovanjem delavcev pri upravljanju poteka v slovenskem jeziku, na območjih, kjer živita italijanska ali madžarska narodna skupnost pa lahko tudi v italijanskem ali madžarskem jeziku.

(3) V slovenskem jeziku morajo biti sestavljeni in objavljeni akti družbe:

  • če so z zakonom ali aktom o ustanovitvi družbe določeni kot obvezni,
  • če so namenjeni družbenikom ali so pomembni za uresničevanje njihovih pravic in obveznosti,
  • če so namenjeni osebam, ki so v družbi v delovnem razmerju, ali
  • če so naslovljeni na državljane Republike Slovenije v zvezi z zadevami družbe.

(4) Na območjih, kjer živi italijanska ali madžarska narodna skupnost, se v aktih iz prejšnjega odstavka lahko uporablja tudi italijanski ali madžarski jezik.

(5) Določbe tretjega in četrtega odstavka tega člena ne posegajo v predpise o jeziku v uradnem poslovanju v Republiki Sloveniji in o jeziku pri poslovanju s potrošniki v Republiki Sloveniji.

Povezane vsebine