Čistopis z vidnimi spremembami

Čistopisu je dodan prikaz, kjer imate spremembe vidne. Kliknite spodaj pod nazivom predpisa na zavihek "Spremembe".

Izberi paket

Čistopis z lažjim branjem členov

V posebnem prikazu čistopisa lahko besedilo sklicevanih členov berete že znotraj osnovnega člena. Kliknite spodaj pod nazivom predpisa na zavihek "Čistopis".

Izberi paket

Pri členih imate pojasnila

Če obstaja pojasnilo člena, ga dobite že pri njem. Imate več kot 2500 pojasnil FURS, ministrstev in strokovnjakov. Za prikaz pojasnil, kliknite na ikono desno poleg člena.

Izberi paket

Dodano imate kazalo predpisa

S kazalom lažje vidite strukturo predpisa in navigirate po njem.
Za prikaz kazala kliknite spodaj na "Kazalo".

Izberi paket

Lažje branje členov

"Branje člen v členu" vam v čistopisu omogoča branje besedila sklicevanih členov že znotraj osnovnega člena.

Izberi paket

POZOR: to ni najnovejša različica besedila

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju - ZPIZ-1C

DELOVNA ZAKONODAJA, PRISPEVKI -

Velja od: Objavljeno:

Objavljeno v:

1. člen
V zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 106/99, 72/00 in 124/00) se v 2. členu črta tretji odstavek.
2. člen
V 11. členu se prvi odstavek spremeni tako, da se glasi:
"Nosilci obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja so sklad obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja Republike Slovenije ali pokojninske družbe iz 291. člena tega zakona, ki so ustanovljene izključno za opravljanje dejavnosti obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja."
Tretji in četrti odstavek se črtata.
3. člen
V četrtem odstavku 13. člena se besedilo "če je tako zavarovanje določeno z mednarodnim sporazumom" nadomesti z besedilom "kolikor mednarodni sporazum ne določa drugače".
Peti odstavek se spremeni tako, da se glasi:
"(5) Obvezno se zavarujejo tudi osebe, ki v okviru kakšnega drugega pravnega razmerja opravljajo delo, za katerega prejemajo plačilo najmanj v mesečnem znesku minimalne plače, kolikor niso obvezno zavarovane na drugi podlagi."
4. člen
V 15. členu se drugi odstavek spremeni tako, da se glasi:
"(2) Obvezno se zavarujejo družbeniki zasebnih družb in zavodov v Republiki Sloveniji, ki so poslovodne osebe in niso zavarovane na drugi podlagi."
5. člen
18. člen se spremeni tako, da se glasi: 
"18. člen
(Pogoji, pod katerimi zavarovanje ni obvezno)
"(1) Šteje se, da samozaposleni ne opravlja samostojne dejavnosti kot edini ali glavni poklic, če v obdobju zadnjih treh let, dobiček iz dejavnosti samozaposlenega - v katerem niso upoštevani obračunani prispevki za obvezno zavarovanje ter znižanje in povečanje davčne osnove, razen razlike v obrestih, skladno z zakonom, ki ureja dohodnino - dosežen v posameznem letu in ugotovljen na podlagi odločbe davčnega organa, ne presega letnega zneska minimalne plače v tem letu.
(2) Šteje se, da samozaposleni oziroma kmet ne opravlja dejavnosti kot edini ali glavni poklic, če je izpolnil pogoje za pridobitev pokojnine in starost 63 let (moški) oziroma 61 let (ženska) in:
- ne opravlja dejavnosti z osebnim delom, ker ima zaposlenega vsaj enega delavca za opravljanje te dejavnosti ali
- je do uveljavitve pravice do pokojnine opravljal isto dejavnost v enakem obsegu, vendar je bil zavarovan na podlagi delovnega razmerja."
6. člen
19. člen se spremeni tako, da se glasi:
"19. člen
(Izvzem iz obveznega zavarovanja oseb, ki so vključene v obvezno zavarovanje v tujini)
Osebe, ki so obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovane v tujini oziroma njihovi delodajalci, lahko pri ministrstvu, pristojnem za delo, predlagajo izvzem iz obveznega zavarovanja, če je tako določeno z mednarodnim sporazumom."
7. člen
V 23. členu se doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
"(2) Obvezno se zavaruje eden od staršev - upravičencev do delnega plačila za izgubljeni dohodek po predpisih o starševstvu, ki prekine delovno razmerje zaradi varstva otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo."
8. člen
V prvem odstavku 27. člena se za besedo "pridobitno" dodata besedi "oziroma poklicno", za besedilom "samostojnih podjetnikov posameznikov" pa se doda besedilo "oziroma drug predpisan register".
9. člen
V 33. členu se črta tretja alinea.
Dosedanja četrta alinea, ki postane tretja alinea, se spremeni tako, da se glasi: "- za družbenike zasebnih družb in zavodov z dnem vpisa v register kot poslovodna oseba in se zaključi z izbrisom iz takšnega registra;".
Dosedanji peta in šesta alinea postaneta četrta in peta alinea.
10. člen
V sedmem odstavku 34. člena se črta drugi stavek.
Za sedmim odstavkom se doda nov osmi odstavek, ki se glasi:
"Zavarovanec oziroma upokojenec, ki je pretežni del skupnega obveznega zavarovanja do pridobitve pravice do pokojnine dosegel v zavarovanju za ožji obseg pravic, nima pravice do delne pokojnine, odmere pokojnine od najnižje pokojninske osnove, do odpravnine in oskrbnine, do varstvenega dodatka, do dodatka za pomoč in postrežbo, do invalidnine, do pravic za primer invalidnosti, razen do invalidske pokojnine in do dodatka za rekreacijo."
Dosedanji osmi odstavek postane deveti odstavek.
Dosedanji deveti odstavek se črta.
11. člen
V drugi alinei prvega odstavka 59. člena se beseda "prebivala" nadomesti z besedami "imela prijavljeno stalno prebivališče".
Za drugim odstavkom se doda nov tretji odstavek, ki se glasi:
"(3) Oseba, ki je upravičena do samostojne družinske oziroma vdovske pokojnine, ki ne dosega zneska državne pokojnine, lahko ob pogojih iz prvega odstavka tega člena namesto te pokojnine uveljavi pravico do državne pokojnine."
12. člen
V 76. členu se doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
"(2) Invalidska pokojnina, odmerjena po prejšnjem odstavku, za invalidnost, ki je posledica poškodbe izven dela ali bolezni, ne more presegati zneska pokojnine za invalidnost, ki je posledica poškodbe pri delu ali poklicne bolezni, razen v primeru, če dejanska pokojninska doba presega 40 let pokojninske dobe (moški) oziroma 38 let pokojninske dobe (ženska)."
13. člen
V tretji alinei prvega odstavka 91. člena ter v prvem in tretjem odstavku 94. člena se za besedama "delovna zmožnost" dodajo besede "za svoj poklic".
14. člen
V prvem odstavku 133. člena se za besedami "dohodek iz samostojne dejavnosti" dodajo besede "dohodek od kmetijskih in gozdnih zemljišč,".
Za prvim odstavkom se doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
"(2) Dohodek od kmetijskih in gozdnih zemljišč se všteva med skupne dohodke uživalca pokojnine in družinskih članov tako, da se katastrski dohodek pomnoži s količnikom za preračun katastrskega dohodka, ki ga določi minister, pristojen za delo."
Dosedanji drugi odstavek postane tretji odstavek in se spremeni tako, da se glasi:
"Med skupne dohodke uživalca pokojnine in družinskih članov se ne vštevata dodatek za pomoč in postrežbo ter invalidnina, priznana po določbah tega zakona."
Dosedanji tretji do sedmi odstavek postanejo četrti do osmi odstavek.
15. člen
V petem odstavku 136. člena se besede "osnovo za odmero pokojnine" nadomestijo z besedama "pokojnino, odmerjeno".
16. člen
Za 136. členom se doda nov 136.a člen, ki se glasi:
"136.a člen
(Odmera varstvenega dodatka uživalcu pokojnine, ki uživa tudi pokojnino iz tujine)
Uživalcu pokojnine, ki uživa tudi pokojnino, uveljavljeno v tujini, se pri ugotavljanju upravičenosti do varstvenega dodatka ter pri njegovi odmeri upošteva seštevek vseh pokojnin."
17. člen
V drugem odstavku 138. člena se na koncu črta pika in doda besedilo "oziroma če pridobijo pravico do pokojnine".
18. člen
150. člen se spremeni tako, da se glasi:
"150. člen
(Usklajevanja pokojnin)
(1) Pokojnine se usklajujejo na podlagi statističnih podatkov o gibanju povprečnih plač na zaposlenega v Republiki Sloveniji. V posameznem koledarskem letu sme stopnja rasti pokojnin doseči največ stopnjo rasti povprečnih plač in ne manj kot je bila dosežena stopnja rasti cen življenjskih potrebščin, razen v primeru, če je bila stopnja rasti povprečnih plač nižja od stopnje rasti cen življenjskih potrebščin.
(2) Uskladitev pokojnin po prejšnjem odstavku se opravi v februarju in septembru.
(3) Uskladitev pokojnin velja od prvega dne meseca, v katerem se opravi uskladitev."
19. člen
Za 150. členom se dodata nova 150.a in 150.b člena, ki se glasita:
"150.a člen
(Usklajevanje pokojnin s plačami)
(1) V februarju zavod določi višino uskladitve tako, da pozitivno razliko med stopnjo rasti povprečnih mesečnih plač na zaposlenega, izplačanih za obdobje januar-december predhodnega leta, v primerjavi s povprečjem teh plač, izplačanih za enako obdobje eno leto pred tem in stopnjo rasti izplačanih pokojnin za isti obdobji pomnoži z dvanajst ter zmnožek deli z enajst. Tej razliki se prišteje še 50% razlike v stopnjah rasti povprečnih mesečnih plač in pokojnin, izplačanih za predhodno koledarsko leto.
(2) V septembru zavod določi višino uskladitve tako, da pozitivno razliko med stopnjo rasti povprečnih mesečnih plač na zaposlenega in stopnjo rasti pokojnin, izplačanih za obdobje januar-julij tekočega leta, v primerjavi s poprečjem januar-december predhodnega leta, pomnoži z dvanajst ter zmnožek deli s številom preostalih mesecev od meseca uskladitve pokojnin do konca koledarskega leta. Pri tem se tudi pri določanju ravni pokojnin iz prejšnjega koledarskega leta upošteva višino razlike iz drugega stavka prejšnjega odstavka.
(3) V primeru, če v mesecu septembru niso bili izpolnjeni pogoji za izvedbo uskladitve pokojnin, se izvede uskladitev pokojnin na način, določen v prejšnjem odstavku:
- v mesecu oktobru na podlagi podatkov o stopnjah rasti plač in pokojnin, izplačanih za obdobje januar-avgust tekočega leta, v primerjavi s poprečjem januar-december predhodnega leta, ali
- v mesecu novembru na podlagi podatkov o stopnjah rasti plač in pokojnin, izplačanih za obdobje januar-september tekočega leta, v primerjavi s poprečjem januar-december predhodnega leta, ali
- v mesecu decembru na podlagi podatkov o stopnjah rasti plač in pokojnin, izplačanih za obdobje januar-oktober tekočega leta, v primerjavi s poprečjem januar-december predhodnega leta, odvisno od tega, v katerem mesecu so bili izpolnjeni pogoji za izvedbo uskladitve pokojnin.
(4) Stopnje rasti pokojnin v obdobjih, določenih v tem členu, se ugotavljajo na podlagi sprememb najnižje pokojninske osnove, veljavne v teh obdobjih.
150.b člen
(Ohranjanje realne ravni pokojnin)
(1) Če je stopnja rasti povprečnih pokojnin, izplačanih v posameznem koledarskem letu, v primerjavi s povprečjem pokojnin, izplačanih v letu pred tem, nižja od stopnje rasti cen življenjskih potrebščin v istem obdobju, se v februarju poleg usklajenih pokojnin po prvem odstavku prejšnjega člena izplača enkratni znesek za 12 mesecev preteklega leta, izračunan upoštevaje razliko med doseženo stopnjo rasti cen življenjskih potrebščin in stopnjo rasti pokojnin. Osnova za izračun zneska za posameznega upravičenca je njegova poprečna mesečna pokojnina v preteklem letu.
(2) Stopnja rasti pokojnin se ugotavlja na način, določen v četrtem odstavku prejšnjega člena."
20. člen
V drugem odstavku 154. člena se številka "30" nadomesti s številko "33".
21. člen
Za 163. členom se doda nov 163.a člen, ki se glasi:
"163.a člen
(Izplačevanje prejemkov iz invalidskega zavarovanja uživalcem, ki ne pridejo na kontrolni pregled)
(1) Zapadli mesečni zneski prejemkov, pridobljeni iz invalidskega zavarovanja, se ne izplačajo uživalcu, ki brez upravičenega razloga ne pride v določenem roku na pregled, na katerem naj bi se znova ugotovilo stanje invalidnosti ali stopnja telesne okvare.
(2) Po prejšnjem odstavku zadržani mesečni zneski se izplačajo uživalcu, ki pride na pregled, v enem mesecu od dneva, ki je bil določen za pregled.
(3) Uživalcu, ki pride na pregled po preteku enomesečnega roka, se zadržani mesečni zneski prejemkov ne izplačajo, novi prejemki pa se mu izplačujejo od prvega dne naslednjega meseca po tem, ko se je zglasil na pregledu."
22. člen
V tretjem odstavku 180. člena se za besedama "povečanju pokojnine" doda besedilo "ki je bila zmanjšana po prvem odstavku 53. člena tega zakona."
23. člen
Črta se 182. člen.
24. člen
Tretji odstavek 186. člena se spremeni tako, da se glasi:
"(3) Državna pokojnina, varstveni dodatek, dodatek za pomoč in postrežbo, oskrbnina in invalidnina se ne izplačujejo v času, ko upravičenec stalno prebiva v tujini, ne glede na to, ali ima v Republiki Sloveniji dovoljenje za stalno ali začasno prebivanje."
Za tretjim odstavkom se doda nov četrti odstavek, ki se glasi:
"(4) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka se invalidnina za telesno okvaro, ki je posledica poškodbe pri delu ali poklicne bolezni, izplačuje tudi v času, ko upravičenec stalno prebiva v tujini."
Dosedanji četrti odstavek postane peti odstavek.

Zakaj ne vidim vseh členov?

Naročniki vidijo tudi preostalih 52 členov.

Naročite se tukaj in pridobite dostop do vseh vsebin.
Če ste že naročnik se prijavite tukaj.

Naročite se
Povezane vsebine

Zastavite nam vprašanje

Vprašanja so na voljo le prijavljenim uporabnikom.
Napaka pri pošiljanju vprašanja.
Vprašanje lahko zastavijo samo prijavljeni uporabniki.
Vprašanje je prekratko.
Obogatite vprašanje z dodatnimi informacijami. Hvala!
Presegli ste kvoto vprašanj.
V trenutnem naročniškem obdobju ste porabili vsa vprašanja. Za dodatno svetovanje nas kontaktirajte.
Pri svetovanju zagotavljamo diskretnost in anonimnost.
Zahvaljujemo se za poslano vprašanje.
Potrudili se bomo, da vam odgovorimo čimprej!