Čistopis z vidnimi spremembami

Čistopisu je dodan prikaz, kjer imate spremembe vidne. Kliknite spodaj pod nazivom predpisa na zavihek "Spremembe".

Izberi paket

Čistopis z lažjim branjem členov

V posebnem prikazu čistopisa lahko besedilo sklicevanih členov berete že znotraj osnovnega člena. Kliknite spodaj pod nazivom predpisa na zavihek "Čistopis".

Izberi paket

Pri členih imate pojasnila

Če obstaja pojasnilo člena, ga dobite že pri njem. Imate več kot 2500 pojasnil FURS, ministrstev in strokovnjakov. Za prikaz pojasnil, kliknite na ikono desno poleg člena.

Izberi paket

Dodano imate kazalo predpisa

S kazalom lažje vidite strukturo predpisa in navigirate po njem.
Za prikaz kazala kliknite spodaj na "Kazalo".

Izberi paket

Lažje branje členov

"Branje člen v členu" vam v čistopisu omogoča branje besedila sklicevanih členov že znotraj osnovnega člena.

Izberi paket

POZOR: to ni najnovejša različica besedila

Uredba o javnem financiranju visokošolskih in drugih zavodov, članic univerz, od leta 2004 do leta 2008

VZGOJA IN IZOBRAŽEVANJE -

Velja od: Objavljeno:

Čistopis - neuradno prečiščeno besedilo

    1. Kazalo
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen

S to uredbo se ureja javno financiranje študijske in obštudijske dejavnosti, investicij in investicijskega vzdrževanja ter razvojnih nalog na univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih, ki jih je ustanovila Republika Slovenija, ter financiranje nekaterih nacionalno pomembnih nalog.

Določbe o financiranju študijske in obštudijske dejavnosti ter razvojnih nalog veljajo tudi za zasebne koncesionirane samostojne visokošolske zavode, določbe o financiranju razvojnih nalog pa tudi za zasebne samostojne visokošolske zavode, ki izvajajo javnoveljavne študijske programe, če pridobivajo javna sredstva.

V tej uredbi se izraz visokošolski zavod uporablja za univerzo oziroma samostojni visokošolski zavod.

Javna sredstva za študijsko dejavnost se določijo kot skupna sredstva za univerzo ali samostojni visokošolski zavod (integralno financiranje).

Po tej uredbi se financirajo tudi Univerzitetna knjižnica Univerze v Mariboru, Centralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani, Znanstveno-raziskovalno središče Koper Univerze na Primorskem, Primorski inštitut za naravoslovne in tehnične vede Koper Univerze na Primorskem.

II. SREDSTVA ZA ŠTUDIJSKO DEJAVNOST
1. Splošno
2. člen

Študijska dejavnost visokošolskih zavodov je:

  • pedagoška in z njo povezana znanstvenoraziskovalna, umetniška in strokovna dejavnost visokošolskih učiteljev in sodelavcev ter znanstvenih delavcev,
  • knjižničarska, informacijska in druga strokovna dejavnost ter
  • organizacijska, upravna in infrastrukturna dejavnost.
2. Proračunska sredstva za dejavnost visokošolskih zavodov v Republiki Sloveniji
3. člen

Letna proračunska sredstva za študijsko dejavnost se vsako leto realno povečajo najmanj za rast bruto domačega proizvoda in ne za manj kakor 2,5 odstotka glede na proračun za preteklo leto za študijsko dejavnost po tej uredbi.

Poleg povečanj sredstev iz prejšnjega odstavka se letna proračunska sredstva za študijsko dejavnost povečajo tudi za obseg sredstev, potrebnih za odpravo plačnih nesorazmerij.

3. Določanje letnih sredstev za študijsko dejavnost visokošolskih zavodov
4. člen

Letna sredstva za študijsko dejavnost visokošolskega zavoda (LS) so sestavljena iz osnovnih letnih sredstev (OLS) in normativnih letnih sredstev (NLS).

LS = OLS + NLS

Navodila za izračun LS so kot priloga sestavni del te uredbe.

5. člen

Osnovna letna sredstva (OLS) visokošolskega zavoda v letu 2010 znašajo 60 odstotkov letnih sredstev iz leta 2009, povečanih za k.

Ne glede na prejšnji odstavek se Univerzi v Ljubljani za določitev osnovnih letnih sredstev za leto 2010 za Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo upošteva 90 odstotkov letnih sredstev iz leta 2009, povečanih za k.

Vrednost k je enaka letni stopnji inflacije v preteklem letu.

6. člen

Normativna letna sredstva (NLS) visokošolskega zavoda se določijo ob upoštevanju letne izhodiščne vrednosti (LIV), vsote števila študentov (Š) in z utežjo (Ud) pomnoženega števila diplomantov (D) ter faktorja študijske skupine f((s)), v katero spada študijski program.

NLS = LIV * vsota ((Š + D * Ud) * f((s)))

7. člen

Letna izhodiščna vrednost (LIV) pomeni normativna letna sredstva na študenta v prvi študijski skupini in se izračuna kot količnik med razliko letnih sredstev (LS) in osnovnih letnih sredstev vseh visokošolskih zavodov (OLS) ter vsoto števila študentov (Š) in z utežjo (Ud) pomnoženega števila diplomantov (D) ter faktorja študijske skupine f(s), v katero spada študijski program.

LIV = ( LS – ? OLS) /? ((Š + D * Ud) * f(s)).

8. člen

(Š) je število študentov rednega študija brez absolventov po študijskih programih za pridobitev visoke strokovne in univerzitetne izobrazbe, sprejetih pred 11. 6. 2004, ter študijskih programih prve in druge stopnje na visokošolskem zavodu v tekočem študijskem letu.

9. člen
  1. je število diplomantov rednega študija po študijskih programih za pridobitev visoke strokovne in univerzitetne izobrazbe, sprejetih pred 11. 6. 2004, ter študijskih programih prve in druge stopnje na visokošolskem zavodu v preteklem koledarskem letu.

Utež za diplomanta (Ud) je razmerje med normativnimi sredstvi za diplomanta študijskega programa in študenta istega programa. Za diplomante študijskih programov za pridobitev visoke strokovne in univerzitetne izobrazbe, sprejetih pred 11. 6. 2004, in za diplomante enovitih študijskih programov, sprejetih po 11. 6. 2004, je utež za diplomanta število semestrov polovic, za diplomante študijskih programov prve stopnje pa je utež za diplomanta 4.

10. člen

V študijske skupine (s) se združujejo študijski programi po študijskih področjih oziroma podpodročjih. Seznam študijskih programov z uvrstitvami v študijske skupine je kot priloga sestavni del te uredbe.

11. člen

Študijska področja so poimenovana v skladu z Uredbo o uvedbi in uporabi klasifikacijskega sistema izobraževanja in usposabljanja (KLASIUS) (Uradni list RS, št. 46/06), in sicer: (14) izobraževalne vede in izobraževanje učiteljev, (21) umetnost, (22) humanistika, (31) družbene vede, (32) novinarstvo in obveščanje, (34) poslovne in upravne vede, (38) pravne vede, (42) vede o živi naravi, (44) fizikalne in kemijske vede, (46) matematika in statistika, (48) računalništvo, (52) tehnika, (54) proizvodne tehnologije, (58) arhitektura, urbanizem in gradbeništvo, (62) kmetijstvo, gozdarstvo, ribištvo, (64) veterinarstvo, (72) zdravstvo, (76) socialno delo, (81) osebne storitve, (84) transportne storitve, (85) varstvo okolja, (86) varovanje.

12. člen

Faktor študijske skupine f(s) izraža razmerje med sredstvi, namenjenimi za izvedbo študija v študijski skupini, v primerjavi s prvo študijsko skupino.

Študijskih skupin je šest:

    1. družbene vede, (32) novinarstvo in obveščanje, (34) poslovne in upravne vede ter (38) pravne vede: f = 1,0;
    1. izobraževalne vede in izobraževanje učiteljev, (22) humanistika, (72) zdravstvo, podpodročji 725 – zdravstvena tehnologija in 726 – terapija in rehabilitacija, (76) socialno delo, (81) osebne storitve, (84) transportne storitve in (86) varovanje: f = 1,75;
    1. umetnost – visokošolski strokovni študijski programi, (48) računalništvo, (52) tehnika, brez podpodročja 524 – kemijska tehnologija in procesno inženirstvo, (54) proizvodne tehnologije, (58) arhitektura, urbanizem in gradbeništvo, (72) zdravstvo, podpodročje 723 – zdravstvena nega in oskrba ter (85) varstvo okolja: f = 2,50;
    1. vede o živi naravi, (46) matematika in statistika, (62) kmetijstvo, gozdarstvo, ribištvo: f = 3,00;
    1. fizikalne in kemijske vede, (52) tehnika, podpodročje 524 – kemijska tehnologija in procesno inženirstvo ter (72) zdravstvo, podpodročje 727 – farmacija in lekarništvo: f = 3,50;
    1. umetnost – univerzitetni študijski programi, (64) veterinarstvo ter (72) zdravstvo, podpodročji 721 – medicina in 724 – zobozdravstvo: f = 4,50.
13. člen

Faktorji študijske skupine in razvrstitev študijskih področij in podpodročij oziroma študijskih programov v študijske skupine se lahko na podlagi utemeljenega predloga univerz in samostojnih visokošolskih zavodov ter analiz ministrstva spreminjajo.

Spremenjeni faktorji in razvrstitev študijskih področij in podpodročij se upoštevajo pri določanju normativnih sredstev za prihodnje koledarsko leto.

14. člen

Za določanje normativnih sredstev visokošolskih zavodov morajo visokošolski zavodi ministrstvu posredovati podatke o številu vpisanih študentov za tekoče študijsko leto najkasneje do 30. oktobra, podatke o številu diplomantov za preteklo koledarsko leto pa do 15. januarja.

Podatki o številu študentov in diplomantov morajo biti prikazani po študijskih programih in študijskih skupinah, za univerze pa tudi po članicah.

Zaradi upravičenih razlogov so mogoči popravki podatkov o številu študentov in diplomantov. Pri določanju normativnih sredstev visokošolskih zavodov oziroma njihovem poračunu se upoštevajo popravki, poslani do določitve sredstev za študijsko dejavnost za tekoče leto.

4. Določanje letnih sredstev za novoustanovljeni javni visokošolski zavod v novi študijski skupini oziroma prerazporeditev sredstev ob statusnih spremembah javnega visokošolskega zavoda
15. člen

Sredstva za začetek dela novih javnih visokošolskih zavodov in novih članic univerz ter osnovna letna sredstva za nov visokošolski zavod in novo članico univerze se za prvo leto določijo z aktom o ustanovitvi.

16. člen

Sredstva za začetek dela novega visokošolskega zavoda in nove članice univerze ter njegova osnovna letna sredstva za trajanje študijskega programa za prvo vpisano generacijo, financirano po tej uredbi, se določijo ob upoštevanju ocene finančnih sredstev, izdelane po metodologiji ministra, pristojnega za visoko šolstvo.

17. člen

Pri določanju normativnih letnih sredstev za nov visokošolski zavod oziroma novo članico univerze se ob upoštevanju 6. in 7. člena te uredbe število študentov izračuna tako, da se za prvih deset mesecev v letu upošteva dejansko število vpisanih študentov, ki se mu se prišteje za zadnja dva meseca za prvi letnik število razpisanih mest, ki se pomnoži z 2 in deli z 12. Število se zaokroži navzgor.

Število diplomantov se izračuna ob upoštevanju povprečnega števila diplom na študenta v zadnjih treh letih v posamezni študijski skupini. Pomnoži se s številom študentov, izračunanim po prejšnjem odstavku, ali številom študentov zadnjega letnika, ki se izvaja. Tako dobljeni rezultat se pomnoži z utežjo za diplomanta. Število se zaokroži navzgor. Če je število študentov, vpisanih v zadnji financirani letnik, ki se izvaja, nižje od števila diplomantov, izračunanega po tem odstavku, se upošteva število vpisanih študentov v zadnjem financiranem letniku.

Normativna letna sredstva za nov visokošolski zavod oziroma novo članico univerze v novi študijski skupini se izračunajo po prvem odstavku tega člena za trajanje študijskega programa za prvo vpisano generacijo, financirano po tej uredbi, in po drugem odstavku tega člena še za dodatno leto.

18. člen
(črtan)
19. člen

Ob statusnih spremembah univerza osnovna letna sredstva prerazporedi v skladu s pravili iz 25. člena te uredbe.

5. Roki za določanje letnih sredstev visokošolskega zavoda
20. člen

Osnovna letna sredstva in normativna letna sredstva za visokošolski zavod se določijo enkrat letno, praviloma do 1. marca, s sklepom ministra.

21. člen
(črtan)
6. Nakazovanje in razdelitev letnih sredstev visokošolskim zavodom
22. člen

Letna sredstva za visokošolski zavod se visokošolskemu zavodu nakazujejo v mesečnih obrokih, praviloma do četrtega dne v mesecu za pretekli mesec.

Letna sredstva za novoustanovljeni javni visokošolski zavod v novi študijski skupini iz 16. in 17. člena te uredbe se prvič nakažejo v novembru.

23. člen

V letu 2009 se dodatno upošteva, da dodeljena letna sredstva visokošolskega zavoda ne smejo biti nižja od letnih sredstev visokošolskega zavoda, dodeljenih visokošolskemu zavodu za leto 2008, povečanih za delež povečanja letnih sredstev za študijsko dejavnost za leto 2009, in sredstev za odpravo plačnih nesorazmerij za leto 2009.

V letu 2009 se morebitna negativna razlika med višino normativnih letnih sredstev, ki članicam univerze pripadajo po tej uredbi, in višino normativnih letnih sredstev, izračunanih po veljavni uredbi za leto 2008, dodeli univerzi za članico univerze kot dodatna sredstva.

Ne glede na 41., 42. in 43. člen uredbe se sredstva za razvojne naloge v letu 2009 dodelijo za odpravo negativne razlike iz prejšnjega odstavka. V letu 2009 se z javnim razpisom dodelijo samo sredstva za druge naloge, pomembne za razvoj visokega šolstva.

24. člen

Ob upoštevanju 20. člena te uredbe se opravi poračun sredstev najpozneje v 60 dneh po izdaji sklepa ministra.

Zakaj ne vidim vseh členov?

Naročniki vidijo tudi preostalih 53 členov.

Naročite se tukaj in pridobite dostop do vseh vsebin.
Če ste že naročnik se prijavite tukaj.

Naročite se
Povezane vsebine

Zastavite nam vprašanje

Vprašanja so na voljo le prijavljenim uporabnikom.
Napaka pri pošiljanju vprašanja.
Vprašanje lahko zastavijo samo prijavljeni uporabniki.
Vprašanje je prekratko.
Obogatite vprašanje z dodatnimi informacijami. Hvala!
Presegli ste kvoto vprašanj.
V trenutnem naročniškem obdobju ste porabili vsa vprašanja. Za dodatno svetovanje nas kontaktirajte.
Pri svetovanju zagotavljamo diskretnost in anonimnost.
Zahvaljujemo se za poslano vprašanje.
Potrudili se bomo, da vam odgovorimo čimprej!