Čistopis z vidnimi spremembami

Čistopisu je dodan prikaz, kjer imate spremembe vidne. Kliknite spodaj pod nazivom predpisa na zavihek "Spremembe".

Izberi paket

Čistopis z lažjim branjem členov

V posebnem prikazu čistopisa lahko besedilo sklicevanih členov berete že znotraj osnovnega člena. Kliknite spodaj pod nazivom predpisa na zavihek "Čistopis".

Izberi paket

Pri členih imate pojasnila

Če obstaja pojasnilo člena, ga dobite že pri njem. Imate več kot 2500 pojasnil FURS, ministrstev in strokovnjakov. Za prikaz pojasnil, kliknite na ikono desno poleg člena.

Izberi paket

Dodano imate kazalo predpisa

S kazalom lažje vidite strukturo predpisa in navigirate po njem.
Za prikaz kazala kliknite spodaj na "Kazalo".

Izberi paket

Lažje branje členov

"Branje člen v členu" vam v čistopisu omogoča branje besedila sklicevanih členov že znotraj osnovnega člena.

Izberi paket

POZOR: to ni najnovejša različica besedila

Pravilnik o izvajanju Zakona o trošarinah

DDV IN DRUGI PROMETNI DAVKI -

Velja od: V uporabi od: Objavljeno:

Spremembe - samo spremenjeni členi

    1. Kazalo
41. člen
(obračun trošarine za pivo oziroma žganje, ki ga proizvedemali proizvajalec)
(1) Obračun trošarine za pivo, ki ga proizvede mali proizvajalec piva, se predloži na obrazcu TRO-ALK1 iz prve alineje točke prvega odstavka 2. člena tega pravilnika.
(2) Obračun trošarine za žganje, ki ga proizvede mali proizvajalec žganja, se predloži na obrazcu TRO-ALK2 iz druge alineje točke prvega odstavka 2. člena tega pravilnika.
(3) Za pivo ali žganje, ki je vneseno iz druge države članice, se obračuna trošarina po stopnji iz drugega odstavka 77. člena oziroma četrtega odstavka 79. člena ZTro-1, če:
1. ga proizvede oseba, ki ima v drugi državi članici status malega proizvajalca piva oziroma žganja in
2. proizvodnja ne presega količinske omejitve iz prvega odstavka 77. člena oziroma prvega odstavka 79. člena ZTro-1.
(4) Izpolnjevanje pogojev iz prejšnjega odstavka se dokazuje z izjavo na trošarinskem dokumentu ali poenostavljenem trošarinskem dokumentu, iz katere je razvidna količina piva oziroma žganja, proizvedena v preteklem letu in načrtovana količina proizvodnje v tekočem letu, in se glasi:
1. za pivo: »Potrjujem, da je pivo proizvedel mali proizvajalec piva, ki je v prejšnjem letu proizvedel …… hektolitrov piva, v tekočem koledarskem letu pa načrtovana količina ne bo presegla 20.000 hektolitrov piva.« oziroma
2. za žganje: »Potrjujem, da je žganje proizvedel mali proizvajalec žganja, ki je v prejšnjem letu proizvedel ……. litrov 100 vol. % alkohola, v tekočem koledarskem letu pa načrtovana količina ne bo presegla 150 litrov 100 vol. % alkohola.«.
(5) Ne glede na opredelitev davčnega obdobja za malega proizvajalca žganja v prvem odstavku 79. člena ZTro-1 lahko mali proizvajalec žganja iz druge države članice skladnost obsega svoje proizvodnje s količinsko limitirano proizvodnjo iz ZTro-1 dokazuje za obdobje enega leta, ki je lahko koledarsko ali poslovno leto.
44. člen
(nabava in uporaba energentov in električne energije za namene iz 97. člena ZTro-1)
(1) Imetnik trošarinskega skladišča, trošarinski zavezanec za električno energijo in trošarinski zavezanec za zemeljski plin iz omrežja lahko energente in električno energijo prodajajo za namene iz prvega oziroma drugega odstavka 97. člena ZTro-1 pod naslednjimi pogoji:
1. da se energenti in električna energija prodajajo na podlagi pisne naročilnice kupca, v kateri je navedena vrsta trošarinskih izdelkov, za energente pa tudi količina,
2. da pred dobavo energentov in električne energije oziroma pred izdajo računa prejme pisno izjavo kupca, iz katere je razvidno, da bo energente in električno energijo uporabljal izključno za namene iz prvega oziroma drugega odstavka 97. člena ZTro-1 (navede ustrezno točko 97. člena ZTro-1),
3. da pisna izjava kupca vsebuje predmet poslovanja oziroma številko in datum izdaje dovoljenja za opravljanje dejavnosti, številko in datum dovoljenja davčnega organa, na podlagi katerega lahko kupuje energente in električno energijo brez plačila trošarine; izjava za nakup energentov mora vsebovati tudi opombo, da količina trošarinskih izdelkov, na katero se nanaša dovoljenje, še ni izkoriščena,
4. da na računu vpiše klavzulo, da so bili energenti in električna energija prodani brez obračunane trošarine na podlagi pisne izjave kupca in
5. da izjavo in kopijo računa o prodanih energentih in električni energiji, ki ju je prejel od kupca, hrani v skladu z 62. členom ZTro-1.
(2) Če se energenti in električna energija dobavljajo na podlagi pogodbe o postopnih dobavah, je lahko pisna izjava kupca po tem členu priložena prvi naročilnici ali pogodbi o postopnih dobavah, pri poznejših dobavah pa se imetnik trošarinskega skladišča, trošarinski zavezanec za električno energijo in trošarinski zavezanec za zemeljski plin iz omrežja na računu sklicujejo na številko in datum te naročilnice oziroma pogodbe, ki ji je bila priložena pisna izjava.
(3) Energenti, ki se uporabijo kot pogonsko gorivo za namen iz 1. točke prvega odstavka 97. člena ZTro-1, se smejo odpremiti iz trošarinskega skladišča brez spremljajočega trošarinskega dokumenta le, če se odpremijo neposredno na letalo ali plovilo. Imetnik trošarinskega skladišča vodi evidenco kupcev po tem členu in evidenco prodane količine z oprostitvijo po vrstah trošarinskih izdelkov ter kopije teh evidenc pošlje davčnemu organu do konca naslednjega meseca po poteku davčnega obdobja.
(4) Če kupec kupuje energente – pogonsko gorivo za namen, določen v 1. točki prvega odstavka 97. člena ZTro-1, v pisni izjavi poleg podatkov iz tretje alineje točke prvega odstavka tega člena navede še tip plovila oziroma letala (vključno s številko vpisa v ustrezen register), za katero kupuje pogonsko gorivo. Izdane račune, ki dokazujejo, da je bilo letalo oziroma plovilo dejansko uporabljeno za pridobitne namene, hrani deset let od konca koledarskega leta, v katerem so bili izdani.
XII. POSEBNOST NADZORA NAD DOLOČENIMI IZDELKI IN POSTOPKI UNIČENJA TROŠARINSKIH IZDELKOV
54. člen
(posebnost nadzora nad izdelki iz 85. in 101. člena ZTro-1)
(1) Oseba, ki na ozemlju Slovenije proizvaja, predeluje, skladišči in prevaža izdelke iz prvega odstavka 85. člena in prvega odstavka 101. člena ZTro-1, prijavi proizvodnjo, predelavo, skladiščenje in gibanje izdelkov davčnemu organu, tako da sporoči najmanj naslednje podatke:
1. identifikacijski podatki prijavitelja,
2. lokacija in datum začetka opravljanja dejavnosti z izdelki,
3. identifikacijski podatki prevoznika, pošiljatelja in prejemnika,
4. lokacija in datum odpreme, dostave oziroma razkladanja pošiljke, registrska oznaka vozila, priklopnega vozila, številka CMR in vrsta in tehnični podatki tovora v primeru prevoza izdelkov in
5. trgovski naziv, tarifna oznaka in črtna koda EAN izdelka, količina izdelka v enoti mere in vrsta tovorka.
(2) Ne glede na prejšnji odstavek oseba, ki izdelke iz tega člena samo proizvaja, predeluje ali skladišči, prijavi dejavnost davčnemu organu le pred začetkom opravljanja dejavnosti ali pred spremembo podatkov iz prijave dejavnosti.
(3) Ne glede na rok iz 1. točke tretjega odstavka 101. člena se lahko gibanje davčnemu organu prijavi pred vnosom izdelkov na ozemlje Slovenije ali pred odpremo izdelkov iz skladišča v Sloveniji.
(4) Prijava gibanja izdelkov iz tega člena se ne predloži, če gre za izdelke:
1. za katere veljajo določbe glede nadzora proizvodnje, predelave ali skladiščenja ter gibanja v skladu z 89. členom ZTro-1 ali
2. ki so po uvozu sproščeni v prost promet v skladu s carinsko zakonodajo ali se po uvozu gibajo pod carinskim nadzorom ali
3. za izdelke iz 85. člena ZTro-1, ki so po vnosu sproščeni v porabo, razen gibanja v drugo državo članico.
(5) Za komercialni dokument se šteje listina, ki spremlja pošiljko izdelkov, na primer račun, dobavnica, prevozni dokument in podobno, in vsebuje zadostne podatke o vrsti in količini izdelkov pošiljke, ki omogočajo njihovo identifikacijo.
(6) Osebe iz prvega odstavka tega člena v evidencah iz četrtega 3. točke tretjega odstavka 101. člena ZTro, ki se nanaša tudi na izdelke iz 85. člena ZTro-1:
1. če proizvajajo, predelujejo in skladiščijo izdelke, vodijo podatke o:
– stanju zalog izdelkov in
– vrsti in količini proizvedenih, prejetih in odpremljenih izdelkov po datumu,
2. če izdelke prevažajo, vodijo podatke o:
– vrsti in količini izdelkov, ki jih prevažajo,
– lokaciji in datumu odpreme, prejema, dostave oziroma razkladanja pošiljke, registrski oznaki vozila, priklopnega vozila, številki CMR in vrsti in tehničnih podatkih tovora ter
– podatkih pošiljatelja, prejemnika oziroma prevoznika izdelkov.
(7) Oseba iz prvega odstavka tega člena vodi evidence iz prejšnjega odstavka tako, da v vsakem trenutku izkazujejo stanje zalog izdelkov po njihovi vrsti in količini ter zbirne podatke po skupinah izdelkov.
58. člen
(veljavnost tobačnih znamk)
Ne glede na peto alinejo tretjega odstavka 48. člena tega pravilnika, se tobačne znamke, ki so bile naročene in izdane ter prodane v skladu s Pravilnikom o izvajanju Zakona o trošarinah (Uradni list RS, št. 49/04, 47/05, 17/07, 18/07 – popr., 26/10, 109/12 – ZTro-M, 9/13, 15/14, 43/14 in 47/16 – ZTro-1), uporabljajo do porabe zalog pri tiskarju, UJP oziroma trošarinskem zavezancu za tobačne izdelke.
Ne glede na peto točko tretjega odstavka 49. člena tega pravilnika, se tobačne znamke, ki so bile naročene in izdane ter prodane v skladu s Pravilnikom o izvajanju Zakona o trošarinah (Uradni list RS, št. 49/04, 47/05, 17/07, 18/07 – popr., 26/10, 109/12 – ZTro-M, 9/13, 15/14, 43/14 in 47/16 – ZTro-1), uporabljajo do porabe zalog pri tiskarju, UJP oziroma trošarinskem zavezancu za tobačne izdelke.
Povezane vsebine

Zastavite nam vprašanje

Vprašanja so na voljo le prijavljenim uporabnikom.
Napaka pri pošiljanju vprašanja.
Vprašanje lahko zastavijo samo prijavljeni uporabniki.
Vprašanje je prekratko.
Obogatite vprašanje z dodatnimi informacijami. Hvala!
Presegli ste kvoto vprašanj.
V trenutnem naročniškem obdobju ste porabili vsa vprašanja. Za dodatno svetovanje nas kontaktirajte.
Pri svetovanju zagotavljamo diskretnost in anonimnost.
Zahvaljujemo se za poslano vprašanje.
Potrudili se bomo, da vam odgovorimo čimprej!