Čistopis z vidnimi spremembami

Čistopisu je dodan prikaz, kjer imate spremembe vidne. Kliknite spodaj pod nazivom predpisa na zavihek "Spremembe".

Izberi paket

Čistopis z lažjim branjem členov

V posebnem prikazu čistopisa lahko besedilo sklicevanih členov berete že znotraj osnovnega člena. Kliknite spodaj pod nazivom predpisa na zavihek "Čistopis".

Izberi paket

Pri členih imate pojasnila

Če obstaja pojasnilo člena, ga dobite že pri njem. Imate več kot 2500 pojasnil FURS, ministrstev in strokovnjakov. Za prikaz pojasnil, kliknite na ikono desno poleg člena.

Izberi paket

Dodano imate kazalo predpisa

S kazalom lažje vidite strukturo predpisa in navigirate po njem.
Za prikaz kazala kliknite spodaj na "Kazalo".

Izberi paket

Lažje branje členov

"Branje člen v členu" vam v čistopisu omogoča branje besedila sklicevanih členov že znotraj osnovnega člena.

Izberi paket

POZOR: to ni najnovejša različica besedila

Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju - ZPIZ-1

DELOVNA ZAKONODAJA, PRISPEVKI -

Velja od: Objavljeno:

Spremembe - samo spremenjeni členi

    1. Kazalo
4. člen
(Vrste pravic)
(1) Z obveznim zavarovanjem se zagotavljajo:
a) pravica do pokojnine:
- starostna pokojnina,
- invalidska pokojnina,
- vdovska pokojnina,
- družinska pokojnina,
- delna pokojnina;
b) pravice iz invalidskega zavarovanja:
- pravica do poklicne rehabilitacije,
- pravica do nadomestila za invalidnost,
- pravica do premestitve in dela s krajšim delovnim časom od polnega,
- pravica do drugih nadomestil iz invalidskega zavarovanja,
- pravica do povrnitve potnih stroškov;
c) dodatne pravice:
- pravica do dodatka za pomoč in postrežbo,
- pravica do invalidnine,
- varstveni dodatek k pokojnini;
d) druge pravice:
- odpravnina,
- oskrbnina,
- pravica do dodatka za rekreacijo ali pravica do enkratnega letnega dodatka.
(2) Razen pravic iz obveznega zavarovanja se s tem zakonom ureja tudi pravica do državne pokojnine.
(3) Zavarovancem, ki se vključijo v dodatno pokojninsko zavarovanje, se poleg pravic iz obveznega zavarovanja zagotavljajo tudi pravice iz dodatnega pokojninskega zavarovanja.
47. člen
(Valorizacija plač iz prejšnjih let)
(1) Pri določitvi pokojninske osnove se plače oziroma zavarovalne osnove iz prejšnjih let preračunajo z valorizacijskimi količniki, tako da ustrezajo gibanjem povprečnih plač in pokojnin v koledarskem letu pred uveljavitvijo pravice do pokojnine.
(2) Valorizacijski količniki se vsako leto določijo na novo tako, da se povprečno plačo na zaposleno osebo v državi, izplačano za oktober 1990 in povečano za odstotek vseh uskladitev pokojnin po predpisih, veljavnih do uveljavitve tega zakona in po 150. 150.a in 150.b.členu, opravljenih od 1. 1. 1991 do konca koledarskega leta pred letom uveljavitve valorizacijskih količnikov, deli z zneskom povprečne plače na zaposleno osebo v državi, dosežene v letih, iz katerih se plače upoštevajo za izračun pokojninske osnove.
(3) Povprečno plačo na zaposleno osebo v posameznem koledarskem letu se izračuna tako, da se povprečno bruto plačo na zaposleno osebo, ugotovljeno po uradnih statističnih podatkih, preračuna s povprečno stopnjo davkov in prispevkov v koledarskem letu, za katero se izračunava.
(4) Višino povprečne stopnje prispevkov in davkov, veljavno v posameznem koledarskem letu, določi in objavi minister, pristojen za finance.
(5) Minister, pristojen za delo, v soglasju z ministrom, pristojnim za finance, predpiše metodologijo za izračun plač iz tretjega odstavka tega člena ter določa in objavlja valorizacijske količnike iz drugega odstavka tega člena.
48. člen
(Najnižja pokojninska osnova)
(1) Najnižja pokojninska osnova se določi v višini najnižje pokojninske osnove, veljavne za zadnji mesec pred uveljavitvijo tega zakona.
(2) Najnižjo pokojninsko osnovo objavi zavod.
(3) Višina najnižje pokojninske osnove, določene po prvem odstavku tega člena, se nato spreminja v višini in rokih iz 150.150.a in 150.b. člena tega zakona, v katerih se izvajajo uskladitve pokojnin.
(4) Zavarovancu se odmeri starostna pokojnina od najnižje pokojninske osnove, če starostna pokojnina, odmerjena glede na dopolnjeno pokojninsko dobo od zavarovančeve pokojninske osnove, skupaj s pripadajočimi uskladitvami, ne dosega zneska starostne pokojnine za enako pokojninsko dobo, odmerjene od najnižje pokojninske osnove.
53. člen
(Zmanjšanje oziroma povečanje starostne pokojnine)
(1) Zavarovancu, ki nima 40 let (moški) oziroma 38 let (ženska) delovne dobe, in pridobi pravico do starostne pokojnine pred dopolnitvijo polne starosti iz prejšnjega člena, se pokojnina, odmerjena glede na dopolnjeno pokojninsko dobo in pokojninsko osnovo, zniža za vsak mesec starosti, ki mu manjka do dopolnjene polne starosti, na naslednji način:
--------------------------------------------------------
Starost – v letih           Odstotek zmanjšanja na mesec
--------------------------------------------------------
58                                                 0,30%
59                                                 0,25%
60                                                 0,20%
61                                                 0,15%
62                                                 0,10%
63                                                 0,00%
--------------------------------------------------------
(2) Polna starost iz prejšnjega člena se zniža za toliko mesecev, kolikor jih je zavarovanec pridobil na račun štetja zavarovalne dobe s povečanjem
(3) (2) Zavarovancu, ki je izpolnil pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine, in ostane v zavarovanju po dopolnitvi 63 let starosti (moški) oziroma po dopolnitvi 61 let starosti (ženske), se pokojnina, ki mu je odmerjena glede na pokojninsko dobo in pokojninsko osnovo, poveča za vsak mesec zavarovanja po dopolnitvi navedene starosti, na naslednji način:
-------------------------------------------------------------------
  Starost ob upokojitvi                          Odstotek povečanja
         moški                      ženske                 na mesec
-------------------------------------------------------------------
   od 63. do 64. leta          od 61. do 62. leta              0,3%
   od 64. do 65. leta          od 62. do 63. leta              0,2%
   od 65. do 66. leta          od 63. do 64. leta              0,1%
   66 let in več               64 let in več                   0,0%
-------------------------------------------------------------------
(4) Zmanjšanje oziroma povečanje pokojnine po prejšnjih odstavkih je trajno.
57. člen
(Osnova za odmero dodatnih pravic)
(1) Osnova za odmero dodatnih pravic iz 4. člena tega zakona se določi v višini najnižje pokojnine za polno pokojninsko dobo, veljavne za zadnji mesec pred uveljavitvijo tega zakona.
(2) Znesek iz prejšnjega odstavka se usklajuje tako, kot se usklajujejo pokojnine po določbah 150 150.a, 150.b . in 151. člena tega zakona.
123. člen
(Odmera vdovske pokojnine)
(1) Vdovska pokojnina se
odmeri v višini 70% od osnove za odmero družinske pokojnine.
(2) Vdova oziroma vdovec, ki ima poleg pravice do
vdovske pokojnine tudi pravico do starostne ali invalidske pokojnine, lahko
uživa pokojnino, ki si jo sam izbere.
(3) V primerih iz prejšnjega odstavka se vdovska
pokojnina odmeri najmanj v višini osnove iz 57. člena tega zakona.
(4) Ne glede na določbo drugega odstavka tegačlena, se lahko vdovi oziroma vdovcu, če je to zanj ugodneje, poleg pokojnineizplačuje tudi 15% zneska vdovske pokojnine, pri čemer sme skupno izplačiloznašati največ 100% povprečne pokojnine, izplačane v državi v predhodnemkoledarskem letu.(4) Ne glede na določbo drugega odstavkatega člena, se lahko vdovi oziroma vdovcu, če je to zanj ugodneje, polegstarostne ali invalidske pokojnine izplačuje tudi 15% zneska vdovskepokojnine, ki mu gre po pokojnem zavarovancu ali uživalcu pravic po temzakonu, vendar največ do zneska v višini 15% povprečne mesečne pokojnine,izplačane v državi v predhodnem koledarskem letu.(5) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka pa se vdovi oziroma vdovcu neizplača dela vdovske pokojnine oziroma se del vdovske pokojnine zmanjša tako,da skupno izplačilo lastne in dela vdovske pokojnine ne presega starostnepokojnine moškega, odmerjene od najvišje pokojninske osnove za 40 letpokojninske dobe.(6) Zgornja meja za izplačilo dela vdovske pokojnine, določena v četrtemodstavku tega člena, se usklajuje po 150. a in 150.b členu tega zakona.VI.a poglavjeLetni dodatek
VI.a poglavje
Letni dodatek
136.b člen
(Določitevzneska letnega dodatka)
(1) Letni dodatek se določi v dveh različnih višinah tako, da prejmejo:
- višji znesek uživalci pokojnin, katerih pokojnina je v mesecu izplačila letnega dodatka enaka ali nižja od zneska osnove iz 57. člena tega zakona;
- nižji znesek uživalci pokojnin, katerih pokojnina v mesecu izplačila letnega dodatka presega znesek osnove iz 57. člena tega zakona;
- nižji znesek uživalci nadomestil iz invalidskega zavarovanja, po Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 12/92, 5/94, 7/96 in 54/98; ZPIZ), veljavnem do vključno 31. 12. 1999 ter uživalci delne invalidske pokojnine, nadomestila za čas poklicne rehabilitacije, začasnega nadomestila in nadomestila za invalidnost.
(2) Uživalcem denarnih prejemkov iz tretje alinee prejšnjega odstavka se letni dodatek izplača, če ne prejemajo plače oziroma niso vključeni v obvezno zavarovanje, ali pa so vključeni v obvezno zavarovanje in so zdravstveno zavarovani kot uživalci pravice iz invalidskega zavarovanja.
(3) Letni dodatek se ne izplača uživalcem delne invalidske pokojnine iz 58. člena in pokojnine iz drugega odstavka 178. člena tega zakona.

136.c člen
(Določitev sorazmernega dela letnega dodatka)
Uživalcem pokojnin, katerimse pokojnina po določbah mednarodnih sporazumov o socialni varnosti izplačujev sorazmernem delu, uživalcem družinskih oziroma vdovskih pokojnin, katerimse družinska oziroma vdovska pokojnina izplačuje ločeno, se znesek letnegadodatka, določen v prejšnjem členu, izplača v sorazmernem delu.
136.č člen
(Odmera letnega dodatka v letu uveljavitve ali prenehanja prejemkov)
(1) Uživalcem pokojnine oziroma nadomestila iz prvega odstavka 136.b člena tega zakona, ki pravico do prejemkov pridobijo v tekočem letu, se letni dodatek izplača v sorazmernem delu (po dvanajstinah), izračunanem glede na čas trajanja pravice do pokojnine oziroma nadomestila v tem letu, pod pogojem, da v tem letu niso prejeli regresa za letni dopust ali so ga prejeli le v sorazmernem delu.
(2) Na enak način se izplača letni dodatek tudi upravičencem, ki jim pravica do pokojnine oziroma nadomestila preneha do konca meseca, v katerem se izplača letni dodatek. Kot mesec uživanja prejemka se šteje mesec, v katerem jo je upravičenec prejemal najmanj 15 dni.
136.d člen
(Rok za izplačilo)
(1) Letni dodatek seizplača skupaj z izplačilom rednih pokojnin za mesec maj. Zavod lahko ssoglasjem ministra, pristojnega za finance, v izjemnih primerih izplača letnidodatek v dveh obrokih oziroma kasneje.
(2) V primeru, da jepravica do pokojnine oziroma nadomestila priznana po roku iz prejšnjegaodstavka, se letni dodatek upravičencem izplača skupaj z izplačilom prvepokojnine oziroma prvega nadomestila.
(3) Razlika med zneski iz prvega odstavka tega člena in
zneski dodatka za rekreacijo, ki so bili v letu 2005 že izplačani preduveljavitvijo tega zakona, se izplača najkasneje ob koncu prvega meseca pomesecu, v katerem začne veljati ta zakon.
IX. poglavje
Usklajevanje pokojnin
150. člen
(Usklajevanje pokojnin)
(1) Pokojnine se usklajujejo na podlagi statističnih podatkov ogibanju povprečnih plač na zaposlenega v Republiki Sloveniji. V posameznemkoledarskem letu sme stopnja rasti pokojnin doseči največ stopnjo rastipovprečnih plač in ne manj kot je bila dosežena stopnja rasti cenživljenjskih potrebščin, razen v primeru, če je bila stopnja rasti povprečnihplač nižja od stopnje rasti cen življenjskih potrebščin.
(2) Uskladitev pokojnin po prejšnjem odstavku seopravi praviloma v februarju in septembru.
(3) Uskladitev pokojnin velja od prvega dne meseca, vkaterem se opravi uskladitev.
(1) Pokojnine se usklajujejo glede
na rast zneska povprečne mesečne plače, izplačane zaposlenim pri pravnih osebah, ki ga Statistični urad RS objavlja v Uradnem listu RS (v nadaljnjem besedilu: povprečna plača).
(2) Osnova za uskladitev pokojnin je pokojnina, ki upravičencu pripada za mesec pred mesecem, v katerem se izvede uskladitev oziroma ob odmeri, če je odmerjena v mesecu izvedbe uskladitve.
(3) Uskladitev pokojnin iz prvega odstavka tega člena velja od 1. januarja leta, v katerem se opravi uskladitev.

Zakaj ne vidim vseh členov?

Naročniki vidijo tudi preostalih 23 členov.

Naročite se tukaj in pridobite dostop do vseh vsebin.
Če ste že naročnik se prijavite tukaj.

Naročite se
Povezani predpisi
    1. Uradni list RS, št. 30/2015 z dne 30.04.2015

      Odločba o ugotovitvi, da je bil Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-1) v neskladju z Ustavo ter o razveljavitvi sodbe Vrhovnega sodišča in sodbe Višjega delovnega in socialnega sodišča

    2. Uradni list RS, št. 25/2013 z dne 22.03.2013

      Odločba o razveljavitvi drugega, tretjega in četrtega odstavka 143. člena Zakona za uravnoteženje financ in o ugotovitvi, da so bili drugi, tretji in četrti odstavek 143. člena Zakona za uravnoteženje javnih financ v delih, ki so se nanašali na upravičence do dela pokojnine za upoštevanje obdobij pokojninske dobe do 31. 3. 1992 pri nosilcih zavarovanja v drugih republikah nek

    3. Uradni list RS, št. 105/2011 z dne 23.12.2011

      Odločba o razveljavitvi prvega odstavka 228. člena ZPIZ v delu, ki se glasi: "odpisuje, delno odpisuje oziroma dovoljuje odlog ali obročno odplačevanje prispevkov za obvezno zavarovanje skladno s kriteriji, ki jih določi svet zavoda" kolikor se nanaša na zavarovance iz 13. in 14. člena ZPIZ ...

    4. Uradni list RS, št. 84/2011 z dne 21.10.2011

      Odločba o ugotovitvi, da prvi odstavek 102. člena in 103. člen Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter četrti odstavek 40. člena Zakona o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov niso v neskladju z Ustavo

    5. Uradni list RS, št. 27/2010 z dne 02.04.2010

      Odločba o ugotovitvi, da je tretji odstavek 66. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju v neskladju z Ustavo

    6. Uradni list RS, št. 112/2006 z dne 03.11.2006

      Odločba o ugotovitvi neustavnosti prvega odstavka 58. člena in drugega odstavka 178. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter sklep o zavrnitvi pobude za začetek postopka za oceno ustavnosti druge alineje drugega odstavka 18. člena in 179. člena Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju

    7. Uradni list RS, št. 63/2003 z dne 30.06.2003

      Odločba Ustavnega sodišča RS o razveljavitvi tretjega odstavka 186. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 106/99, 72/00, 124/00, 109/01, 108/02 in 26/03-UPB1), kolikor se nanaša na izplačevanje dodatka za pomoč in pos

Povezane vsebine

Zastavite nam vprašanje

Vprašanja so na voljo le prijavljenim uporabnikom.
Napaka pri pošiljanju vprašanja.
Vprašanje lahko zastavijo samo prijavljeni uporabniki.
Vprašanje je prekratko.
Obogatite vprašanje z dodatnimi informacijami. Hvala!
Presegli ste kvoto vprašanj.
V trenutnem naročniškem obdobju ste porabili vsa vprašanja. Za dodatno svetovanje nas kontaktirajte.
Pri svetovanju zagotavljamo diskretnost in anonimnost.
Zahvaljujemo se za poslano vprašanje.
Potrudili se bomo, da vam odgovorimo čimprej!